El Govern vol que la meitat del parc de turismes sigui elèctric l'any 2050

L’Executiu, en la proposta que ha presentat davant les Nacions Unides, aspira que en deu anys dos de cada deu cotxes s’impulsin per energies renovables

El Govern vol que la meitat del parc de turismes sigui elèctric l'any 2050

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Executiu aspira que un de cada dos cotxes del parc automobilístic andorrà que circuli per la xarxa viària del país ho faci propulsat per electricitat l’any 2050. Aquesta és una de les propostes que s’inclouen en el document actualitzat de les Contribucions Determinades en l’àmbit Nacional (NDC) d’Andorra en la lluita contra el canvi climàtic. Un text que el Principat ja ha validat i entregat a les Nacions Unides, convertint-se en un dels deu països del món que ja ha fet aquesta passa. El document s’emmarca dins de la ratificació de l’Acord de París que encomana tots els països a actualitzar i informar cada cinc anys dels compromisos i avanços realitzats per fer front a la lluita contra el canvi climàtic.

Si el compromís a trenta anys és que un de cada dos cotxes sigui elèctric, la proposta a mitjà termini és que el 20% dels turismes estiguin propulsats per aquesta energia renovable d’aquí a una dècada, és a dir el 2030. L’objectiu d’aquestes mesures és reduir a la meitat les emissions derivades del transport intern.

La producció d’energia elèctrica és un altre dels compromisos destacables que fa el ministeri de Medi Ambient en el document entregat fa pocs dies a les Nacions Unides. Es vol que d’aquí a deu anys Andorra produeixi fins al 33% de la demanda d’energia elèctrica consumida al Principat. Per a l’any 2050 l’objectiu és que aquest percentatge s’incrementi fins al 50%. L’any passat, segons dades de FEDA, el 20% del total de l’energia consumida a Andorra es va produir al país, la major part provinent de la central hidràulica. Una part més petita va ser d’origen tèrmic i la resta va venir del Centre de Tractament de Residus de la Comella, de la Central de Cogeneració de Soldeu i de les diverses plaques solars.

També pel que fa a l’energia, els plans del ministeri de Medi Ambient passen perquè l’any 2030 la producció elèctrica nacional s’assoleixi en un 75% provinent de fonts renovables. L’objectiu per al 2050 és que la producció elèctrica nacional provingui en un 80% d'energies renovables, “fomentant així l'energia hidràulica, la solar, l’eòlica, la geotèrmica i la biomassa”.

Quant als edificis, qualsevol de nova construcció ja ha de ser de consum d'energia gairebé nul i s’ha d’incorporar un gestor energètic abans de finalitzar el 2020. Es realitzaran auditories energètiques abans del 2022 en tots els edificis calefactats de l’Administració. El 2050 tots els edificis públics funcionaran amb energia renovable.

FOMENT DE LA DIVERSIFICACIÓ DE LA PRODUCCIÓ AGRÍCOLA

El document actualitzat de les Contribucions Determinades en l’àmbit Nacional (NDC) d’Andorra en la lluita contra el canvi climàtic que el ministeri de Medi Ambient ha validat i entregat a les Nacions Unides assenyala que a mitjà termini (l’horitzó és el 2030) s’ha de fomentar la diversificació de la producció agrícola i el consum dels productes de proximitat i mantenir com a mínim la capacitat d'embornal del territori respecte al 2017 que era de (-139 Gg CO2 eq/any). Pel que fa al llarg termini (l’horitzó en aquest cas és el 2050), l’objectiu del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat és mantenir com a mínim la capacitat d'embornal del territori respecte al 2017 i fomentar l'increment d'aquesta mitjançant projectes del mercat voluntari de carboni i l’aplicació d’accions de silvicultura adaptativa, prioritzant les mesures basades en la natura. La demanda tèrmica de les administracions locals haurà de ser coberta prioritàriament per biomassa, la qual cosa desenvoluparà projectes de silvicultura adaptativa que milloraran el rendiment de capacitat d’embornal dels boscos. Quant a la contaminació mediambiental, es vol que a mitjà termini les emissions de gasos d’efecte hivernacle es redueixin com a mínim un 32% pel que fa a l’energia elèctrica i una reducció del 7% pel que fa a l’energia tèrmica. També es vol millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat públic amb la regulació a través d’un reglament. L’objectiu és reduir la intensitat energètica un mínim del 20%. A llarg termini es vol arribar a un mínim del 30% respecte a la intensitat energètica de l’enllumenat públic.

tracking