x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Petició per obrir la frontera al juny

El Govern demana a l’executiu espanyol poder adherir-se a la mobilitat entre províncies quan l’Alt Pirineu assoleixi l’última fase
La frontera hispanoandorrana per la banda del Principat.

Petició a Espanya per obrir la frontera al juny

La frontera hispanoandorrana per la banda del Principat.

Fernando Galindo
Actualitzada 24/05/2020 a les 06:18
El Govern ha demanat a l’executiu espanyol a través d’una carta que Andorra es pugui desplaçar a les províncies del Pirineu català que es trobin en l’última fase del desconfinament. És a dir, que els residents del Principat es puguin moure a l’Estat espanyol quan l’Alt Pirineu passi a la tercera etapa. Aquesta sol·licitud, que permetria passar per la frontera a principis de juny, se suma a la que l’Executiu va enviar a Madrid perquè es considerés Andorra com a zona de turisme domèstic, que també busca eliminar les restriccions de moviments entre ambdós territoris.
En aquest sentit, si la situació no canvia i es manté un nivell baix en la corba de contagis, i si el país veí del sud accepta la sol·licitud de l’Executiu, a partir del 8 de juny els residents andorrans podrien realitzar sortides i anar a visitar familiars i amics a l’Alt Pirineu sense cap restricció sempre que es mantinguin les mesures de seguretat i higièniques per evitar un rebrot dels contagis de la Covid-19. En la mateixa línia, si s’acabés donant la situació, els veïns del territori pirinenc també podrien accedir al Principat, ja que la mesura seria recíproca entre ambdós països.

Cal recordar que Espanya ha inclòs com a excepció Andorra i Gibraltar en la majoria de decrets aprovats pel govern de Pedro Sánchez durant el coronavirus. D’aquesta manera, i segons les fonts consultades per aquest rotatiu, les possibilitats que l’executiu espanyol accepti la proposta són altes, tot i que les accions i mesures tenen total dependència de l’evolució del virus en els diferents països i en l’àmbit mundial.

Obertura de fronteres al juliol
El president del govern espanyol va anunciar ahir en una compareixença a la Moncloa que a partir del juliol s’obriran les fronteres i es farà “en condicions de seguretat”. Si s’accepta la petició d’Andorra, el Principat seria una excepció, ja que la mobilitat es permetria abans. Així, Sánchez va expressar als visitants estrangers que ja poden començar a planificar les seves vacances al país. “Espanya us espera des del mes de juliol i qui arribi al país, pot estar ben segur que estarà trepitjant un territori amb garanties sanitàries i compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta”. I va apuntar que no hi ha contraposició entre salut i negoci, i per aquest motiu el govern espanyol donarà suport econòmic al sector turístic perquè torni a l’activitat amb plenes garanties. “Espanya necessita el turisme i el turisme necessita seguretat en origen i en destinació, per això garantirem que els turistes no correran cap risc al nostre país ni tampoc ens portaran riscos a nosaltres”, va puntualitzar Sánchez. Tanmateix, el president espanyol també va manifestar durant la compareixença que aposta pel turisme nacional i va expressar que la intenció de l’executiu és revifar el sector, que juga un “paper fonamental” en l’economia i creació d’ocupació del país veí. Sánchez també va assegurar que “hi haurà temporada turística aquest estiu” i va convidar bars, restaurants i establiments que “preparin la represa de l’activitat en pocs dies”.

D’aquesta manera, va voler animar els espanyols a “aprofitar les meravelles de l’oferta nacional”, perquè “molts podran fer-ho ben aviat, a finals de juny i endavant”, ja que es preveu que tot el país entri a la fase 3 a partir del 22 de juny.

MESURES
FASE 0

1. Es permet fer esport a l’aire lliure i passejar
La fase zero contempla poder sortir a passejar en determinades franges horàries, fer esport a l’aire lliure i l’obertura dels comerços minoristes i de les perruqueries amb cita prèvia. La restauració pot fer serveis a domicili.


FASE 1

2. Reunions i obertura de les terrasses dels bars
La segona fase del desconfinament permet les trobades entre amics i familiars i l’obertura de les terrasses del bars amb aforament limitat. El petit comerç i els allotjaments turístics també podran tornar a la normalitat.


FASE 2
3. Mobilitat a la província i espectacles limitats
La tercera etapa preveu la mobilitat dintre de la província, l’obertura de centres comercials i la realització d’espectacles a l’aire lliure i esdeveniments esportius a porta tancada. També es permet realitzar vetlles i casaments.

FASE 3
4. Trànsit interprovincial i obertura de les platges
És l'última fase abans d'entrar a l'anomenada “nova normalitat” i preveu la desescalada de les restriccions relatives a la vida en societat. S’obriran les platges i les discoteques i bars nocturns, i es permetrà el trànsit entre províncies.
Etiquetes
  • #30 oscar
    (29/05/20 11:19)

    No li digueu que ho demani el Dr. Martinez, que amb lo catalanista que es, Madrid ens la tindrà tancada la frontera sempre mes.

    Respondre
  • #29 GANXO
    (28/05/20 13:40)

    TERESA va dir..
    no es tracta com diu voste de fer pais, es tracta de mirar de arribar a fi de mes
    com pot ser que els productes que porten siguin mes cars que a espanya ?
    jo tambe contribuexo al pais i fa molts anys he deixat molt, pero com deien avanç LA PELA ES LA PELA. gracies

    Respondre
  • #28 TERESA
    (28/05/20 12:28)

    GANXO va dir..
    QUINA MANERA DE FER PAIS, I BAIXAR AL MERCADONA A COMPRAR, AIXI ACABAREM
    DE REMATAR AL NOSTRES COMERCIANTS

    Respondre
  • #27 GANXO
    (27/05/20 11:04)

    SI OBREN LA FRONTERA PER BAIXAR, SERA LA DESBANDADA , IGUAL QUE OVELLES QUAN SURTEN DEL CORRAL. TOTS A MERCADONA

    Respondre
  • #26 Dit ala Llaga
    (24/05/20 23:01)

    Des d'el primer dia he escoltat que "el virus no entiende de fronteras" i acte seguit tanquen fronteres. Bravo, bravo, bravo

    Respondre
  • #25 tret56
    (24/05/20 22:11)

    andorranu va dir..
    Una neurona que et quedava i la utilitzes per fer apologia de l'autarquia precisament en aquests moments que depenem mes que mai del capital forani ( finançament, turisme, etc...).

    Respondre
  • #24 tret56
    (24/05/20 22:03)

    Sense turisme, hem de ser clars, Andorra no pot sobreviure. Bé si que podria sobreviure, però pasariem a formar part del llistat de paisos del tercer món.

    Així que una vegada estabilitzada la crisi sanitaria, cal obrir fronteres i rebre turistes ja, pero ja!

    Respondre
  • #23 Stopfakes
    (24/05/20 19:16)

    Andorra Gulag va dir..
    Hombre, tampoco te pases. Todos los países entonces son un campo de refugiados al haber tenido que cerrar sus fronteras.

    Respondre
  • #22 no te sentit
    (24/05/20 14:40)

    ya un virus de veritat ? o era mentira? perque ara tenieu molta presa. Espero os que españa, ho digui un gran no.

    Respondre
  • #21 Jean Marie
    (24/05/20 14:20)

    Osigui, França accepta que Andorra sigui turisme local, i declinem l'invitacio. Espanya no ha fet els deures i ha passat de tot, i els hi enviem una carta d'amor a veure si podem accelerar la mobilitat? Aixi ens va, seguim ignorant a França i siguem adorant a Catalunya...

    Respondre
Veure’n més
30
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts