Pandèmia mundial

Cribratge a treballadors del Pas de la Casa

Es faran tests per avaluar si hi ha un impacte sanitari per l’obertura de la frontera

Cribratge a treballadors del Pas de la CasaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d'Encamp i el ministeri de Salut han previst proves a un centenar de treballadors del Pas de la Casa que per la seva feina han d’atendre turistes una setmana després de la reobertura de la frontera del Baladrà. L’objectiu és poder avaluar si el fet d’aquesta reobertura genera algun tipus de rebrot de la pandèmia de la Covid-19, o si les corbes epidemiològiques es mantenen estables. Així ho va exposar la cònsol major de la parròquia encampadana, Laura Mas, a la reunió que hi va haver divendres amb els diferents agents econòmics i socials.

En aquest sentit, el director d'Andorra 2000, Antoni Miralles, present a la reunió, va exposar que "quan faci una setmana que s'hagi obert la frontera llavors hi ha previst que es facin un centenar de proves als treballadors que hagin atès l'arribada de turistes. Aquestes seran aleatòries". Per la seva part, el president de l'Associació de veïns i comerciants del Pas de la Casa, Òscar Ramon, va valorar positivament les mesures però va recordar que "caldrà veure com venen els turistes. Perquè les mesures són diferents a Andorra i a França". Sobre la reobertura, Ramon va explicar que "estem pendents de rebre els protocols de seguretat, que han de sortir de la reunió entre el comú i el Govern de dilluns". Sobre l'obertura de la frontera, cal recordar que la intenció que té el Govern, tal i com ja va avançar el Diari, és que pugui estar oberta el proper 1 de juny, sens dubte una prioritat per a l'Executiu atenent el pes específic que té el Pas de la Casa tant en l'economia encampadana com l'impacte que té en el PIB del país. A més a més, aquesta data coincideix amb la finalització de la segona onada de tests massius que permetran al ministeri de Salut tenir una fotografia real de l'estat d'Andorra en relació a la propagació i la penetració que ha tingut el coronavirus en el si de la societat andorrana.

Atenent, doncs, els casos controlats que puguin haver-hi del cribratge poblacional, el ministeri de Salut pretén poder identificar i acotar qualsevol possible focus o rebrot de la malaltia com a conseqüència de l'obertura de les fronteres. Sobre el resultat de la reunió, Miralles va qualificar-la com a "molt positiva" atenent que el comú va presentar el pla de xoc i les 30 mesures d'aplicació immediata amb les diferents partides pressupostàries que hi haurà d'aplicació, també es van presentar un mínim de 4 mesures a mitjà i llarg termini que el comú també vol portar a terme.

Amb la visió d'oferir una mirada més llarga que no pas les mesures d'impacte immediat, Laura Mas va exposar que el comú estava treballant en l'adaptació del pla de desenvolupament econòmic, que s'havia aprovat l'any passat, per tal de readaptar-lo a la nova realitat provocada per la pandèmia. A més a més, el comú vol professionalitzar tota la gestió del pla de reactivació econòmica, i per aquest motiu vol contractar professionals que puguin dur a terme aquesta missió. Per això crearan àrees de promoció econòmiques urbanes i se les dotarà de les partides pressupostàries corresponents, per tal de poder abordar els reptes que emanin del pla director, un cop aquest hagi estat degudament actualitzat.

De la mateixa manera es vol millorar la presa de decisions en aquest sentit, i es pretén adquirir un sistema de business intelligence que pugui ajudar en aquest camp, tant al sector públic com al sector privat. Finalment, preveuen una campanya de promoció turística per tal de potenciar el turisme d'aventura, sota el nom “Vine a dormir a Encamp!”

tracking