x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Sous de 10.000 euros de mitjana

Els onze directors de parapúbliques que més cobren tenen una retribució mitjana al mes de 9.914 euros i la massa salarial supera els 100.000 euros
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la roda de premsa d'ahir.

Sous de 10.000 euros per dirigir les parapúbliques

El cap de Govern, Xavier Espot, durant la roda de premsa d'ahir.

Fernando Galindo
Actualitzada 23/05/2020 a les 16:18
Els onze directors d’entitats parapúbliques que tenen una nòmina més elevada cobren de mitjana un salari mensual de 9.914 euros. Així consta en un document elaborat pel Govern en què no s’indica la retribució concreta de cada directiu, però sí que s’especifiquen les mitjanes salarials dels màxims responsables separades per diferents franges. En la primera hi consten tots aquells càrrecs que cobren més de 6.000 euros mensuals i que capitanegen el director general de l’AFA, el del SAAS i el de l’AREB. El segueixen el de la CASS, Andorra Telecom, UIFand, el gerent d’Andorra Turisme, el director de FEDA, el rector de l’UdA, la directora d’Actua Empresa i el de l’Institut d’Estudis Andorrans. Entre tots tenen una massa salarial mensual de 109.064 euros.
A la segona franja hi consten cinc persones que cobren entre 5.000 i 6.000 euros. Són el responsable d’RTVA, del CRAJ, de Museand, del Fons de reserva de jubilació i de Ctrasa, amb una mitjana salarial mensual de més de 5.600 euros. Per sota, entre 4.000 i 5.000 euros, hi ha el gerent de la Cimera Iberoamericana, el director de l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya, i el d’Actua Innovació, amb una retribució mitjana de 4.117 euros.

Finalment, per la part baixa, amb un sou inferior als 4.000 euros, hi ha els responsables de Ramaders, Agència Antidopatge, Sdadv i quatre membres del consell d’administració de la CASS. La mitjana és de 1.612 euros.

Altres càrrecs
El document també inclou la informació salarial d’altres càrrecs de les parapúbliques amb nòmines altes. En el cas d’Andorra Telecom, per exemple, s’afegeixen sis persones més, un director adjunt i cinc directors executius, que cobren de mitjana 6.858 euros. En el cas del SAAS, entre el director assistencial, el responsable econòmic i el d’infermeria la retribució mitjana ascendeix a 8.463 euros. En el cas de FEDA, s’afegeixen nou directors més de diferents àrees que perceben un sou mitjà mensual de 4.769 euros.

 
LA RETALLADA DELS SALARIS NOMÉS TOCA EL GOVERN I LES SEVES PARAPÚBLIQUES
El cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar ahir les retallades de salaris que es farà l’executiu i les societats parapúbliques que en depenen a partir del mes de juny. En aquest sentit, Espot va confirmar que el seu sou es veurà rebaixat en un 20%, mentre que el dels ministres, secretaris d’Estat, secretari general, el cap de gabinet del cap de Govern, la cap de protocol i els ambaixadors ho farà en un 15%. Pel que fa a aquells ambaixadors que no tinguin residència, la rebaixa serà només del 10%. La mesura tindrà una durada de sis mesos i afectarà la paga extra, si n’hi ha.
Pel que fa a les parapúbliques i altres ens participats pel Govern, la rebaixa de salaris tindrà unes característiques similars. En aquest sentit, el cap de Govern va informar que aquells càrrecs que tinguin salaris bruts superiors als 6.000 euros mensuals tindran una rebaixa del 20%. Pel que fa als que es trobin en la franja d’entre 5.000 i 6.000, la retallada serà del 15%. Finalment, per als càrrecs que percebin una retribució per sobre dels 4.000 euros bruts mensuals, la rebaixa serà només del 10% del salari. En aquestes franges també s’hi inclouen tots els càrrecs de lliure designació, els de relació especial i també els assessors.

La rebaixa de salaris proposada en la llei de racionalització econòmica, però, no afectarà cap dels ens públics en què el Govern no intervé directament com poden ser el Consell General, els comuns, el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Consell Superior de la Justícia o la institució del Raonador del ciutadà. No obstant això, Espot va dir que “insto que la resta d’administracions prenguin el mateix camí. Els càrrecs públics, en aquest moment, hem de donar exemple”. Tanmateix, el cap de Govern va afirmar que “estic segur que els grups que integren la majoria i que donen suport a l’executiu, així com la síndica general i la subsíndica, seguiran les recomanacions”.
En aquest sentit, els tres partits que integren la majoria, DA, Liberals i Ciutadans Compromesos, van anunciar a través d’un comunicat que els seus consellers generals recollien el guant llançat pel cap de Govern i que proposaven fer-se una rebaixa de salaris del 15%, i afegien que “aquesta és la proposta que els grups de la majoria portarem dimarts a la reunió de la junta de presidents”, tot i que la intenció és aconseguir el consens.

Amb relació a l’estalvi que es pugui produir, Espot va confirmar que la quantitat seria d’uns 210.000 euros i que “tot i no ser una quantitat gaire elevada, en relació amb les necessitats econòmiques, la mesura té un caràcter exemplificador. I és que mentre la població passa dificultats, encara que sigui un estalvi petit, nosaltres hem de donar exemple”. Finalment, va recordar que aquests imports aniran a satisfer els complements del personal sanitari, als quals havien renunciat a l’inici de la crisi per ajudar l’Estat.
Etiquetes
Veure’n més
56
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts