Prestació per a autònoms amb fills a càrrec

Espot diu que els treballadors percebran l’ajut mentre l’activitat escolar no es normalitzi

Prestació per a autònoms amb fills a càrrecFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern habilita per als autònoms la prestació per cuidar els fills menors de 14 anys. “Els treballadors per compte propi també podran optar a la prestació de 1.083 euros per fer-se càrrec dels fills menors de catorze anys o amb discapacitat”, va afirmar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, a la roda de premsa on va presentar el projecte de llei de mesures excepcionals i urgents, en matèria processal i administrativa. D’aquesta manera, la voluntat de l’executiu és que puguin entrar en vigor com abans millor, així, s’entrarà avui a tràmit parlamentari al Consell General amb caràcter d’extrema urgència i es debatrà dilluns.

En aquesta línia, Espot va posar en relleu que malgrat que els centres escolars reprenguin l’activitat al juny, les famílies seguiran percebent la prestació fins que la situació als centres educatius es normalitzi. “Les ajudes estaran vigents mentre ens trobem en aquesta situació intermèdia provocada per la Covid-19”, va indicar. El cap de l’executiu va exposar que el text legislatiu aclareix que es poden acollir a la paga les famílies en què els dos progenitors es trobin en la mateixa situació o es tracti d’una unitat monoparental i si no tenen cap familiar fins a segon grau de consanguinitat que se’n pugui fer càrrec. En el cas dels avis, poden presentar un certificat mèdic per inhibir-se. També queden exclosos de la prestació aquells treballadors per compte propi que ja es beneficiïn de les prestacions per suspensió o reducció significativa de l’activitat i els treballadors que puguin realitzar teletreball.

Durant la roda de premsa, Espot va manifestar que el Govern amplia la dimensió dels treballadors per compte propi que es poden acollir a la prestació tenint en compte el percentatge de cotització a la CASS. “Fins ara quedaven exclosos de l’ajuda els autònoms que es troben a la base del 125% i el 137,5% perquè enteníem que havien obtingut un alt nivell de liquiditat i no era necessari, però l’experiència ens ha evidenciat que tenen dificultats. Per aquest motiu, a tot l’espectre de cotitzacions dels treballadors per compte propi”, va matisar el cap de l’executiu. I va puntualitzar que en la franja més alta “ens reservem el dret de demanar alguns requisits més per verificar que es troben en una situació de necessitat”.

Tanmateix, Espot va afegir que a la prestació mensual també poden acollir-se els autònoms que hagin iniciat una activitat entre l’1 i el 13 de març d’aquest exercici, i aquells que s’acullen al règim especial de l’article 223 quinquies de la Llei de Seguretat Social, és a dir, “les persones menors de 35 anys que es trobin en els dotze o 24 primers mesos des de l’inici de l’activitat per compte propi. Aquests es podran beneficiar del 50% de la prestació, que correspon aproximadament a la meitat del salari mínim, 541,67 euros”.

A més, Espot va anunciar que les noves mesures aprovades a la llei seran efectives des del mes d’abril. “Fem retroactiva la prestació fins al mes d’abril, ja que fins ara era aplicable a partir del maig”, va puntualitzar el cap de Govern. I va dir que per “superar el debat sobre la possible incompatibilitat entre rebre la prestació i la reducció o suspensió de la cotització, hem especificat a la llei que són compatibles”.

Finalment, el cap de l’executiu va expressar que amb les mesures que preveu el projecte de llei, tots els treballadors per compte propi es podran beneficiar de les ajudes del Govern. Així, “tenim tres col·lectius que obtindran la prestació de 547 euros i sis en la franja del salari mínim, situat en els 1.083 euros”.

FINANÇAMENT DEL CONSELL D'EUROPA

El cap de Govern, Xavier Espot, va confirmar ahir en roda de premsa que l’executiu preveia demanar finançament al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa. En aquest sentit, Espot va informar que l’executiu preveia un crèdit plurianual de 2,8 milions d’euros, que en el present exercici tindria un impacte de 710.750 euros per tal de sol·licitar l’adhesió a l’ens i poder optar als diferents programes de finançament. Tot i això, es manté la voluntat d’entrar al Fons Monetari Internacional. Espot va afirmar va afirmar que el banc del Consell d’Europa era una de les opcions que hi havia sobre la taula per finançar la crisi provocada per la Covid-19.

L'AJUDA AL LLOGUER, FINS A LA FI DEL VIRUS

El projecte de llei també preveu que els negocis que van suspendre l’activitat de manera voluntària podran mantenir la reducció al 100% del llloguer dels locals comercials fins que l’executiu decreti la fi de la situació d’emergència sanitària provocada pel coronavirus. D’aquesta manera, després queden sotmesos a la represa progressiva de la renda. En aquest sentit, el PS demana que s’apliqui la reducció de lloguer a les empreses d’allotjament turístic. “El lloguer s’ha de poder veure reduït de forma excepcional per evitar l’ofec a causa de la crisi, ja que també és un empresari que té llogat un immoble”, va informar el president, Pere López.

tracking