El Pas es prepara per a la reobertura de la frontera l'1 de juny

El comú encampadà i el Govern es reuniran dilluns per definir les mesures que es prendran

El Pas es prepara per a la reobertura de la frontera l'1 de junyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pas de la Casa s’està preparant per a la reobertura de la frontera amb França l’1 de juny. El comú es va reunir ahir amb grups polítics i diversos representants del teixit associatiu en una reunió que la cònsol major, Laura Mas, va qualificar d’un “èxit rotund” perquè va aplegar entre 35 i 40 persones. “Estem tots a l’una per treballar plegats i poder treballar i dinamitzar al màxim tot el que és el teixit associatiu i empresarial de cara a l’obertura de les fronteres”, va manifestar

Una reobertura que, segons va indicar, encara no està gaire definida. “Tenim una reunió amb Govern la setmana que ve. Des del comú hem demanat que aquesta reobertura es faci amb les mesures sanitàries escaients però encara hem de concretar-les, les excepcionalitats i què hem de fer”, va assegurar. Precisament, aquests són els neguits que van traslladar les empreses: “Com podrem començar a obrir i quines mesures de prevenció s’hauran d’aplicar o les distàncies que haurem de mantenir en els mercats a l’aire lliure que volem potenciar amb el pla de reactivació econòmica.” El que s’imposarà segur, i així ho va indicar el cap de Govern, és l’ús de mascareta. “Aquí també ens movem dins l’àmbit de l’autonomia i la sobirania de cada país”, va afirmar Xavier Espot.

La cònsol encampadana va apuntar que “l’obertura de la frontera francesa ens dona esperança”, encara que va remarcar que l’evolució de la pandèmia “està per sobre de qualsevol casuística”. “Tenir l’esperança de poder obrir per nosaltres és vital sobretot perquè això vol dir que sanitàriament estem fora de risc”, va subratllar. Pel que fa a la campanya de promoció del turisme, va expressar que es farà de manera conjunta amb l’administració general: “No és el moment que el comú i el Govern anem separats. A la reunió de dilluns també hi serà la ministra de Turisme. Govern, comuns i teixit associatiu hem d’anar de la mà per obtenir bons resultats.”Durant la reunió, la cònsol major també va exposar que s'havia pactat amb el ministeri de Salut que, una setmana després de l'obertura de la frontera, es realitzés un mostreig de 100 testos aleatoris per tal de poder avaluar si l'obertura de la frontera ha tingut algun tipus d'impacte en la corba epidemiològica i comprovar si hi ha hagut un rebrot de contagis.

MÉS DE 230.000 EUROS EN AJUDES

Encamp han treballat en un pla de xoc amb l’objectiu de reactivar l’economia un cop se superi la situació d’emergència sanitària. El paquet de mesures, que inclou una trentena de propostes, pretén dinamitzar els sectors empresarials i turístics a Encamp i al Pas de la Casa. Mas va quantificar les ajudes en 230.000 euros tot i que va admetre que l’import “podria variar, ja que potser afegirem o modificarem alguna proposta i es podria arribar als 400.000 euros fins al setembre”.

Entre les iniciatives més destacades en el pla de xoc hi ha un ajut de fins a mil euros als establiments de restauració perquè puguin adaptar les seves terrasses. L’import total previst pel comú és de 25.000 euros. Fins a final d’octubre es podran ampliar aquestes superfícies sense que això suposi un increment de tributació.

D’altra banda, les propostes per fomentar les compres a la parròquia, que són les que més interès han generat entre els assistents, són la creació d’una targeta de proximitat i la distribució de vals de descompte als comerços d’Encamp i el Pas de la Casa. Amb una inversió inicial de 10.000 euros, el comú crearà un fons de 50.000 euros per mantenir activa la iniciativa, que esperen que vagi més enllà de la situació de crisi econòmica derivada de la pandèmia. A més, també s’habilitarà una guia digital per conèixer l’oferta comercial i el muntatge de quioscos turístics perquè els visitants no hagin de baixar del cotxe per obtenir informació de la parròquia.

A mitjà i llarg termini, a més de planificar un embelliment floral de tota la parròquia per valor de 45.000 euros, el comú preveu ajudes (un total de 15.000 euros) per a negocis que apostin per traslladar la seva activitat a un local a peu de carrer.

El Pas es prepara per a la reobertura de la frontera l'1 de juny

tracking