x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

La CEA demana que la Cimera sigui presencial

L'ens prefereix que abans s'opti per l'ajornament abans que els diferents actes es desenvolupin per via telemàtica
Una imatge de l'anterior reunió ministerial d'Afers Exteriors de la Cimera Iberoamericana.

La Cimera manté el pressupost tot i que podria ser 'virtual'

Una imatge de l'anterior reunió ministerial d'Afers Exteriors de la Cimera Iberoamericana.

Fernando Galindo
Actualitzada 21/05/2020 a les 20:28
La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha enviat un comunicat en el qual demana que la Cimera Iberoamericana i la Trobada Empresarial siguin presencial, encara que això suposo haver-les d'ajornar al 2021. L'ens defensa que aquesta iniciativa permet reunir importants líders empresarials, d'opinió i altres integrants del sector privat per discutir les perspectives regionals sobre propseritat, inclusió i sostenibilitat. Per aquest motiu, argumenten que "és molt important que puguin conèixer el país i les seves possibilitats de prop". A més, des de la CEA assenyalen que aquesta iniciativa "permet als empresaris andorrans visibilitzar els interessos de país davant la cooperació iberoamericana, així com establir aliances estratègiques per aconseguir un creixement econòmic i social".

Cimera en l'aire i amb el mateix pressupost
La partida pressupostària de dos milions d’euros destinada per a la Cimera Iberoamericana –traspassada a la seva fundació– es mantindrà pràcticament en la seva totalitat, tot i que en aquests moments ja s’ha descartat que l’organització del seu esdeveniment àlgid, la reunió de caps d’Estat, es pugui dur a terme de forma presencial el 26 de novembre del 2020, tal com estava previst. Així mateix, la crisi per la Covid-19 també obligarà tota la resta de reunions ministerials programades en el calendari a efectuar-se de forma telemàtica.

“És difícil de valorar quin serà el cost. La idea és mantenir el pressupost inicial perquè aquest és un projecte prioritari. S’utilitzarà el que s’utilitzi i el que no es tornarà a les arques de l’Estat. No per tenir la bossa de diners vol dir que ens ho haguem de gastar tot”, va declarar ahir la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, durant la compareixença en la comissió legislativa de política exterior.
Tot i que va admetre que el cost “segurament serà inferior”, Ubach va defensar que també hauran de fer front a les despeses associades a l’entorn telemàtic. “Haurem de comptar amb una plataforma virtual que compleixi amb tots els requisits de seguretat. Organitzar reunions darrere d’una pantalla no vol dir que sigui menys fàcil, caldrà fer un esforç pel que fa a la comunicació”, va afirmar la ministra. En aquest sentit, va assegurar que no es planteja reduir la plantilla d’Afers Exteriors destinada a l’organització de la Cimera. “No podem prescindir de personal perquè el treball és el mateix i requereix més coordinació”, va afegir.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari del PS, Pere López, va mostrar la seva disconformitat per no considerar un estalvi en les partides de logística. “No acabem d’entendre que no hi hagi una reducció molt significativa en el pressupost per tot allò lògic que comporta la part presencial com són allotjaments, desplaçaments, àpats, seguretat... és evident que no té el mateix cost que fer-ho a través d’una aplicació informàtica”, va manifestar el dirigent del Partit Socialdemòcrata.
D’altra banda, la ministra va informar que hi ha dues alternatives sobre la taula per a la reunió de caps d’Estat iberoamericans: o virtual el novembre del 2020 o presencial la primavera del 2021. La decisió es prendrà a final de juny, en diàleg amb la secretaria iberoamericana, i haurà de ser comunicada en la reunió dels diversos coordinadors de la cimera, que tindrà lloc el 5 i 6 de juliol. “Estem reflexionant quina és l’opció que millor convindria”, va declarar Ubach, sense mostrar cap preferència per les dues alternatives.

En qualsevol cas, la titular d’Afers Exteriors va assegurar que prevaldrà “el criteri sanitari”, però que també es tindrà en compte “la part financera” en funció de quin sigui el pressupost per al 2021. Finalment, una de les qüestions que també quedaran pendents de resoldre és què passarà amb la secretaria pro tempore, que ostenta Andorra fins al 2020 i de la qual la República Dominicana prendrà el relleu durant el següent bienni, corresponent al període 2021-2022.
 
"CONFIDENCIAL" COST DELS CUBANS
El conveni de prestació de serveis entre el Govern i Cuba inclou una clàusula de “confidencialitat” que impedeix revelar el cost econòmic de l’estada de la brigada mèdica del país caribeny. Així doncs, la ministra va esquivar respondre a una pregunta que genera molts dubtes després que els Estats Units instessin els països que sol·liciten col·laboració mèdica amb Cuba a fer públics els acords per evitar situacions d’esclavatge o vulneració dels drets laborals. A més, Ubach va dir que amb el gegant nord-americà “tenim una cooperació molt fluïda”, i va afirmar que els seus homòlegs “no ens han demanat res”.
 
SENSE "DATA DETERMINADA" PER A L'OBERTURA DE LES FRONTERES AMB FRANÇA I ESPANYA
“No hi ha cap data determinada” per a l’obertura de les fronteres amb França i Espanya. Així ho va reconèixer la ministra d’Afers Exteriors malgrat els esforços diplomàtics per incloure Andorra dins de l’àrea de territori domèstic dels països veïns. Tot i que Ubach va insistir que estan en permanent contacte amb els coordinadors del pla de desconfinament francès i espanyol, Jean Castex i Teresa Ribera, respectivament, el cert és que no hi ha un horitzó clar per aixecar les restriccions a les duanes. “El treball que hem de fer és de convèncer-los que som un territori de petita dimensió i fer-los veure que és essencial que puguem tenir aquest lligam”, va exposar la ministra. De totes maneres, Ubach va recordar que França ha inclòs a Andorra en un radi de mobilitat de 100 quilòmetres, quelcom que no és recíproc amb l’entrada dels visitants gals al país. En aquest sentit, la ministra va admetre que “nosaltres hem de decidir en quines condicions podem acollir turistes”. Sobre aquesta qüestió, Ubach va dir que els andorrans que cursin estudis a França o Espanya i que necessitin creuar la frontera per anar a fer exàmens o recollir les seves pertinences ho podran fer sempre que aportin la documentació sobre la targeta de residència. Per últim, Ubach va dir que des de l’inici de la pandèmia s’han repatriat 105 persones i 43 queden pendents.
Etiquetes
  • #35 Comapedrosa
    (22/05/20 06:29)

    Andorra no ha de fer res en aquest club d'Estats centralitzats per Espanya i la seva decadent monarquia.
    Espanya es troba en la pitjor crisi de la seva història. Organitzar aquesta farra ens sortirà car.
    Seria desitjable que no forméssim part de la desintegració de l'Estat veí.
    Pinten bastos i val més fer l'andorrà.

    Respondre
  • #34 pere
    (21/05/20 19:28)

    Sra Ubach dimissio JA !!!

    Respondre
  • #33 Tamarroland
    (21/05/20 15:54)

    Totalment innecessari i supeflu. Que es dediquin a tenir connectivitat amb el Banc Central Europeu i no a xarlotades.

    Respondre
  • #32 Juanita Banana
    (21/05/20 15:12)

    Confitats va dir..
    Tu deus ser amic del BAR, el comentari anterior tb s'aplica a tu. La vostra agressivitat prove sens dubte q veieu q se us acabaran privilegis. Son els ultims cops de cua

    Respondre
  • #31 Juanita Banana
    (21/05/20 15:10)

    BAR va dir..
    Tu deus ser un del ministeri o la cimera q es passa el dia al bar d govern i esclar fas una obsessio jajaja

    Respondre
  • #30 Andorra Ibèrica
    (21/05/20 11:10)

    Només ens queda com a solució l'annexió a Espanya, la nostra economia, basada en el tabac, roaming i banca a estat desmuntada per la EU, som part d'Iberoamèrica i lacais al servei de les polítiques de la UE i la Troika.

    Respondre
  • #29 Grup de països sense sobirania
    (21/05/20 11:03)

    Formar part d'una política d'homologació colonial, d'administració, d'ensenyament i de justícia amb els països llatinomericans no crec que sigui bona idea, al final tot plegat es un sistema d'adaptació al programa de les grans transnacionals per aconseguir una sobirania sobre-estatal, subjectes a les lleis internacionals, i tal ha estat sempre el seu designi.

    Respondre
  • #28 Energúmen integral
    (21/05/20 10:45)

    BAR va dir..
    Pots anar a viure a Corea del Nord, allà no hi ha la llibertat d'expressió, potser et sentis més a gust.

    Respondre
  • #27 Confitats
    (21/05/20 10:22)

    BAR va dir..
    Molt bona aquesta! Que obrin ja els bars i obrin la frontera perque puguin tenir alguna coseta per fumar...
    Sempre son els mateixos atacant sense saber... eĺ confinament els hi ha sentat fatal ,

    Respondre
  • #26 Pere
    (21/05/20 09:52)

    Tota aquesta gent, que surt a la fotografia, i d'altres que no en surten; són els autèntics responsables de la situació mundial que tenim i patim.
    La globalització i les polítiques liberals, mai han estat al costat dels pobles.

    Respondre
Veure’n més
35
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts