Pandèmia mundial

Treballadors sense cobrar des del març

L’USdA denuncia que empleats de la restauració no tenen ajudes en estar sense contracte

Treballadors sense cobrar des del marçFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Sindical d’Andorra va denunciar ahir que actualment, i a causa de la crisi sanitària i econòmica que ha provocat la Covid-19, hi ha molts treballadors tant de la restauració com de l’oci nocturn que des del mes de març que no perceben cap tipus de remuneració. El secretari general, Gabriel Ubach, va explicar al Diari que “ens trobem en la situació que moltes d’aquestes persones que treballaven en pubs, discoteques o restaurants, hi anaven a hores i no tenien contracte. Per tant, estan sense cobrar res des que es va produir el tancament de l’activitat econòmica, el 13 de març”. A més a més, Ubach va afegir que “molts d’aquests treballadors no tenen cap tipus de contracte, i és per això que durant aquests dos mesos no s’han pogut acollir a cap ajuda, ni als ERTO ni a la prestació per desocupació involuntària”.

Un altre dels fets que va denunciar l’USdA en el seu comunicat és que hi havia empresaris que a aquestes persones que s’havien quedat en aquesta situació, ara els oferien la signatura d’un contracte per sessions. En aquest sentit, Gabriel Ubach va afegir que “la situació és aquesta. Ara en lloc d’oferir-los un contracte indefinit amb les hores que facin, el que es troben és que se’ls vol fer firmar aquests contractes per sessions. Això, és el que a Espanya s’anomena contracte escombraria”. Sobre la quantitat de denúncies que la Unió Sindical d’Andorra havia rebut, Ubach va exposar que “de moment n’hem rebut 7 o 8. Però estic convençut que hi ha moltes més persones que es troben en aquesta situació”. Sobre els sectors econòmics que podrien tenir persones implicades en aquest tipus de pràctiques contractuals, el secretari general de l’USdA va dir que “molts dels casos que ens hem trobat són del sector de la restauració i de l’oci nocturn. Però estem mirant perquè segurament hi deu haver molts altres tipus de treballs que es troben en situacions similars. Per exemple, les dones de la neteja que van a treballar a hores i que d’ençà que ha començat la crisi no han pogut anar-hi o algun altre tipus de feina per hores”.

En aquest sentit, Ubach va recordar que “aquestes feines que avui es troben afectades s’assemblen al que a Europa s’anomena minijobs. Amb una diferència important, i és que la gent que té minijobs sempre té contracte per les hores que treballa”. Tanmateix, el secretari general de l’USdA va lamentar que “el Govern, a hores d’ara, no ha fet cap tipus de mesura per a aquestes persones que es troben en aquesta situació. Hem de tenir en compte que els més afortunats compaginaven aquestes feines a hores amb alguna altra feina i han pogut tenir algun ingrés, però les persones que només vivien d’això estan a zero”. Sobre l’obertura dels sectors a partir de l’1 de juny, Ubach va dir, en relació amb aquests treballadors, que “ara veurem com s’obren tots aquests sectors afectats. I caldrà estar atents per la precarització laboral”.

LA UHA NO EN TÉ CONSTÀNCIA

Per la seva part, el director de la Unió Hotelera d’Andorra, Jordi Pujol, va afirmar que “no tenim constància que entre els nostres associats s’hagi produït cap tipus de relació laboral sota aquestes característiques”. A més a més, Pujol va afegir que els hotels, “en un 97%, el que vol dir gairebé la totalitat, s’han acollit a la suspensió temporal dels contractes de treball, que significa que s’han fet les coses bé en aquest sentit”. El director de la UHA va dir també que “el que s’han produït és la no renovació de contractes de treball que acabaven durant el mes de març. Però és quelcom diferent, ja que eren contractes de durada determinada”.

tracking