El SAAS reforçarà la plantilla de l'UCI i de medicina interna

L’hospital reservarà una àrea per a pacients amb Covid-19 i El Cedre recuperarà la normalitat

El SAAS reforçarà la plantilla de l'UCI i de medicina interna

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i no haver col·lapsat el sistema sanitari, la tensió viscuda entre els professionals de la salut ha evidenciat la necessitat de comptar amb una plantilla més àmplia. A banda d’estar treballant sota la pressió d’una emergència sanitària sense precedents, metges, infermers i auxiliars han hagut d’estar al peu del canó cobrint els companys de professió que anaven causant baixa per la malaltia. Així doncs, amb l’objectiu d’afrontar amb garanties mèdiques un hipotètic rebrot del virus, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va avançar ahir que el SAAS està elaborant un estudi sobre les necessitats a reforçar, entre les quals s’inclouen l’UCI, les àrees clíniques de medicina interna o el servei d’epidemiologia.

“Més enllà de dir quanta gent ens cal, tot això ha d’anar complementat d’una formació per fer la plantilla més versàtil”, va declarar Benazet durant la compareixença en la comissió legislativa de Salut. A part d’augmentar la capacitat de ventilació mecànica amb la compra de nous respiradors, el ministre va posar en relleu la importància de comptar amb suficients recursos humans que tinguin coneixement i experiència a usar aquest tipus d’equipament.

Precisament aquesta és una de les funcions que van motivar l’arribada al país dels 39 professionals sanitaris cubans, però la seva estada cada vegada està més a prop d’arribar al seu final, atès que la pressió sanitària ha disminuït. De fet, la setmana passada ja va haver-hi tres brigadistes que van tornar al seu país d’origen. En aquest sentit, Benazet va preveure que la meitat finalitzin la seva cooperació a final d’aquest mes, mentre que la resta està previst que romangui al Principat fins a mitjan juny. Així mateix, el titular de Salut va aprofitar per agrair-los la seva “dedicació”.

Amb vistes al futur, Benazet va explicar que a l’hospital hi haurà una àrea reservada per a pacients de Covid-19. “Serà una zona preparada amb sistema d’aïllament molt ben definit”, va afirmar el ministre. D’altra banda, la voluntat és poder recuperar la normalitat a El Cedre, tot i que en cas de rebrot s’activaria en un segon hospital per a persones més grans i més dependents de forma immediata”, va afegir.

TMA a “grups sentinella”

D’altra banda, el ministre va exposar que, un cop finalitzin els tests massius d’anticossos, s’haurà de seguir fent el cribratge “a grups poblacionals sentinella” per controlar un possible rebrot de la malaltia. “Hem de ser molt actius amb el cribratge de les persones exposades al turisme”, va sostenir Benazet, qui va assegurar que professionals de la salut i treballadors de centres sociosanitaris serien dels col·lectius que preferentment s’haurien de sotmetre a aquest tipus de proves.

D’aquesta manera, Benazet va informar que s’està treballant en un protocol per tal d’efectuar tests a partir de les màquines TMA cedides per la farmacèutica Grifols. “L’estratègia és fer moltes TMA. Pot semblar un criteri exagerat, però hem d’anar més enllà del sentit comú per no equivocar-nos i tenir monitorat el virus”, va manifestar. Tot i que els visitants no seran el públic objectiu d’aquestes proves perquè “provocaríem un col·lapse a la frontera”, el ministre va insistir en l’ús obligatori de la mascareta per minimitzar la transmissió del virus. “Podrem rebre turistes, però amb més precaucions”, va sentenciar.

Finalment, la consellera de terceravia Carine Montaner va demanar la compareixença de l’epidemiòleg Oriol Mitjà. “No té cap relació amb l’administració. Només va donar suport a les meves decisions”, va cloure Benazet.

CINQUÈ DIA SEGUIT SENSE NOUS CASOS

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va informar ahir en roda de premsa que per cinquè dia consecutiu els casos detectats de coronavirus es van mantenir en 761. En aquest sentit, el nombre de casos actius es va situar en 82, quatre menys que ahir, que s’han afegit a la llista dels 628 recuperats. A l’hospital hi ha ingressats 6 pacients, dels quals un a l’UCI. A El Cedre hi ha 10 positius, dels quals 5 són d’altres residències. A més, hi ha 20 sanitaris i 2 membres dels cossos especials infectats. La xifra de morts és de 51.

MÉS DE LA LA MEITAT DELS MORTS SÓN PADRINS DE RESIDÈNCIES

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar ahir durant la compareixença en la comissió legislativa de Salut que més de les meitats de les morts per Covid-19 al país corresponen a persones d’edat avançada que es trobaven institucionalitzades en residències de la gent gran. Concretament, del total de 51 defuncions des de l’inici de la pandèmia, 27 van ser padrins provinents de residències, que representen una taxa de letalitat del 52%. “Cap país del món ha pogut evitar un gran percentatge del virus de persones institucionalitzades a centres sociosanitaris”, va dir el ministre. Tot i la cruesa de les xifres, Benazet va ressaltar que la taxa de letalitat d’Andorra és del 6,7%, per sota dels països de l’entorn, tenint en compte que “hem tingut una de les incidències més elevades al món amb l’entrada del virus al nostre país”. Quant a les residències, la taxa de mortalitat entre els padrins d’El Cedre és del 16,8%, mentre que la dels interns de Salitat és del 4,85%. I pel que fa a l’àrea reservada per a la Covid-19 a El Cedre, un 17,76% dels ingressats van perdre la vida des de l’inici de la pandèmia. Sobre aquesta qüestió, Benazet va exposar que per les tres plantes del centre sociosanitari destinades a combatre el virus han passat 107 persones, de les quals 53 provenien d’El Cedre, 26 de l’hospital en fase convalescent, 24 de Salita, dos de Clara Rabassa, un de l’hotel Fènix i un del seu domicili. El pic màxim de tensió a El Cedre es va viure a l’abril amb 63 pacients ingressats, mentre que al març es van registrar 37 ingressos i al mes de maig un total de 7. Respecte a la franja d’edat, entre els 81 i els 90 anys va haver-hi 49 pacients (45,8%), entre els 91 i 100 anys va haver-hi 30 ingressats (28%), entre els 17 i els 80 anys va haver-hi un total de 17 positius (15,9%), entre els 61 i els 70 anys va haver-hi set casos (6,5%), entre els 50 i els 60 anys anys va haver-hi tres infectats (2,8%) i tant sols una persona de 101 anys (0,9%).

tracking