reportatge

Projectes postpandèmia

Actua desenvolupa tres programes d’assessorament destinats a empreses que volen millorar la competitivitat empresarial. Malgrat el context socioeconòmic, Gallardo defensa que les accions “tenen més sentit que mai”, ja que “s’adaptaran a les necessitats”.

Projectes postpandèmiaA. E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Abans de la crisi del coronavirus havia de ser un any clau per donar un impuls al teixit econòmic del país”, va reflexionar ahir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. Sota aquesta premissa, el també president d’Actua va presentar ahir un seguit d’iniciatives dirigides a empreses que albirin un horitzó de projectes més enllà de la pandèmia. Per tota la resta que avui tenen l’aigua al coll: “Crèdits tous.”

Així doncs, partint d’aquest cribratge empresarial, Gallardo va exposar tres programes d’acompanyament que mantenen un full de ruta que es va dissenyar sense tenir en compte l’actual context socioeconòmic. No obstant això, el ministre va defensar ahir que aquestes prenen ara “més sentit que mai” perquè l’assessorament “s’adaptarà al que les empreses demanin”.

La primera acció es basa en un servei de monitoratge que té sis mesos de duració i anirà a càrrec d’experts –que ingressaran 80 euros per hora– en el món del màrqueting, l’estratègia comercial o les finances. Per postular-s’hi cal complir dos requisits: que tinguin més de dos anys d’activitat a Andorra i que facturin més de 50.000. Per entrar a la llista d’escollits, cal una mica més de fortuna. El comitè executiu, format per un representant de la CEA, un de la Cambra, dos d’Actua i un “expert en programa de creixement”, haurà de preseleccionar 50 empreses, de les quals 15 participaran en el programa Growth. Ara bé, un dels criteris que pesaran en aquesta decisió serà “l’homogeneïtat del grup”. És a dir, la validació no dependrà exclusivament de la qualitat dels projectes, sinó que anirà en funció de la demanda, ja que es precisarà un denominador comú “perquè puguem treure el màxim profit”. El seu cost és de 600 euros, però des d’Actua van assegurar que està valorat en 15.000 euros, ja que serà un servei “personalitzat”.

La segona de les accions, que ja compta amb diverses edicions a les seves esquenes, és la del programa de subvencions, que enguany comptarà amb un import de 180.000 euros i que té com a objectiu “millorar la competitivitat. “Potser respon més a necessitats que a projectes”, va admetre Gallardo. En qualsevol cas, el criteri que prevaldrà serà el de la “concurrència competitiva”, és a dir, que es donarà suport a aquelles empreses que presentin un projecte “amb més impacte”. La quantitat màxima que podrà rebre una empresa serà de 6.000 euros –1.500 més que l’any passat– i no podrà superar el 80% del cost de l’acció plantejada. En aquest cas, el fons anirà destinat un 80% a les empreses que tinguin una facturació menor de 350.000 euros, mentre que el 20% restant serà per a companyies que amb una facturació no superior als 1,5 milions d’euros.

Finalment, Gallardo va explicar que a partir del setembre es posarà en marxa una plataforma d’internacionalització d’empreses. “Sovint poden tenir el producte però els manca saber quins competidors poden tenir”, va sostenir el ministre amb relació l’oportunitat d’expandir-se a nous mercats.

tracking