x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK

Catorze dies per tornar a la normalitat

Benazet afirma que quan finalitzi el segon cribratge es podran fer excepcions molt àmplies
Actualitzada 19/05/2020 a les 14:28
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar ahir durant la roda de premsa d’actualització que a partir de l’1 de juny es tornarà a la normalitat, tot i que amb mesures de prevenció com la mascareta. “Els resultats obtinguts del cribratge poblacional ens permetran recuperar la normalitat prèvia i poder fer excepcions molt àmplies i no haver d’esperar catorze dies com fins ara”, va indicar Martínez Benazet. I va afegir que “és cert que les decisions en una pandèmia com la que estem vivint es prenen dia a dia, però amb el que estem veient tenim una visió més optimista”.
Tanmateix, el ministre va posar en relleu que una de les preocupacions del Govern són “les reunions multitudinàries, on s’agrupa molta gent, i això seguirà restringit”. En aquest sentit, va matisar que el retrobament amb familiars i amics estarà permès, així com l’obertura de comerços i de la restauració, “els quals podran tornar a obrir les portes de forma immediata”. Tot i que va indicar que els criteris per poder reactivar activitats d’aquesta mena s’estan treballant en cooperació amb diversos ministeris.


Reactivació de la tercera fase

El ministre portaveu, Eric Jover, va explicar ahir que durant l’activació de la tercera fase s’han pogut reincorporar uns 3.306 treballadors, que s’afegeixen als 26.706 que ja es van activar amb anterioritat”. I va apuntar que encara queden “aproximadament unes 13.000 persones per reprendre l’activitat en les pròximes setmanes”. Jover va recordar que ahir van obrir els centres d’estètica i perruqueries, els veterinaris i les professions sanitàries, així com la compravenda del sector immobiliari i diverses activitats del sector manufacturer. A més, les activitats d’edició i les gràfiques, les agències de publicitat i d’intermediació de personal, i les llars d’infants.
Quant als nivells de mobilitat al país, Jover va manifestar que “en comparació amb el mateix dia del 2019 estem un 27% per sota i deu punts per sobre de la que hi havia la setmana passada”. I va afegir que “les fronteres es mantenen en nivells mínims”.

 
OBRIR AMB LLISTA D'ESPERA
La majoria d’activitats que van tornar a obrir ahir amb l’aplicació de la tercera fase de reactivació de l’economia ho van fer amb una llarga llista d’espera per part dels seus clients més fidels. Malgrat que el gruix i la diversitat de centres que van tornar a obrir la persiana és gran, la necessitat dels ciutadans per anar a la perruqueria, al centre d’estètica o al dentista encara ho ha estat més.
La responsable de la perruqueria Jean Louis David va afirmar al Diari que si no fos perquè la clientela ha de demanar cita prèvia, obligatòriament, “haurien vingut en massa. Hem donat cita prèvia per a tota la setmana i encara ens arriben més trucades”. D’aquesta manera, va informar que “el primer dia d’obertura ha estat un èxit i tots els nostres clients han estat respectant les mesures i les recomanacions que ens han donat des de Govern”. Quintela també va exposar que per fer front a la crisi sanitària i al període de tancament del sector han apujat una mica el preu d’alguns productes, però “no crec que recuperem tot el que hem perdut per la Covid-19, tot i que esperem poder-ne recuperar una part” amb aquest boom.

En la mateixa línia, Agustina Brunacci, d’Easycut Perruqueria, va comentar que per incentivar l’arribada de clients “hem posat algunes ofertes, com per exemple el tallat de cabells i barba a homes”. Tanmateix, va manifestar que “de moment tenim tota la setmana plena, la gent desitjava poder anar a la perruqueria i fins i tot tenim llista d’espera”.
Quant als dentistes, Judit Lluch, del dentista Pujal, va expressar que “tenim molta feina. Estem reorganitzant i gestionant les cites que vam cancel·lar pel coronavirus i també les noves demandes que ens arriben”. I va afegir que segueixen al peu de la lletra les mesures del Col·legi d’Odontòlegs.

Els fisioterapeutes també van poder obrir les portes ahir, però al contrari de la majoria d’activitats, la seva feina es manté estable, “com si estiguéssim sota mínims, almenys fins a l’1 de juny seguirem en aquesta línia”, van dir des de Fisio Axis. I van afegir que “ens quedem més o menys com hem estat els últims dos mesos, amb pacients cada hora i prenent mesures”. En la mateixa línia es va posicionar Gerard Roca, de Fisioactiva, qui va indicar que “abans de procedir a la reobertura em vaig posar en contacte amb els clients per saber si volien continuar amb el tractament que estaven realitzant abans de l’arribada de la pandèmia del coronavirus i la majoria han acceptat”. Tanmateix, va exposar que tenien por de rebre una allau d’anul·lacions, “però no ha estat així i només n’hem tingut una”.
Un altre sector que també va complementar la seva activitat amb l’activació de la fase tres van ser les immobiliàries, a les quals se’ls permet tornar a realitzar vendes d’immobles. “Amb la possibilitat d’obrir al 100% esperem que es recuperi el negoci una mica, nosaltres tenim moltes ganes de treballar i avui [ahir] hem començat a fer visites a cases o pisos de compra”, van explicar des de la Immobiliària Premium. Per la seva banda, la Immobiliària Reig va informar que durant el dia d’ahir van tenir “una mica més de feina que les últimes dues setmanes”, ja que “hi havia clients que esperaven que poguéssim fer vendes per fer la visita als immobles”.
  • #12 Ramon
    (19/05/20 20:30)

  • #11 Titanic
    (19/05/20 19:34)

    Qui porta el timó d?Andorra pel que fa a la crisi sanitária del Covid i la crisi econòmica?

    Respondre
  • #10 Obertura?
    (19/05/20 17:22)

    Tindrem descinfinament però també hem pasat a la fase de obertura de comerços i avui per avui continua tot tancat pany i clau, no se com ho veuen els nostres SOCRATES però pinta molt xungo i aquí tenim els funcionaris amb les seves exigències, no són molt conscient que el seu salari surt de tots aquest negocis tancats

    Respondre
  • #9 bonminyo
    (19/05/20 16:14)

  • #8 bonminyo
    (19/05/20 16:12)

    Sr Benazet... que ha passat amb l'Oriol Mitjà? Pq no deixa de actuar com a amo i senyor del país i comença a donar explicacions als ciutadans als que serveix?

    Respondre
  • #7 Joaquim
    (19/05/20 15:25)

    Doncs a França han hagut de tancar SETANTA escoles, només obrir, perquè s'han detectat casos de Covid. Cuidadín en obrir a la desbandada. La avaricia rompe el saco!

    Respondre
  • #6 Pares preocupats
    (19/05/20 14:30)

    Perquè hem fet tots els testos i apliquem les mateixes mesures que a França per les escoles?
    No estem a França, no som França, tot esta més controlat aqui. Obrim escoles per tots els nens! És una necessitat!!!

    Respondre
  • #5 lluis
    (19/05/20 12:27)

    Ministeri d'Exteriors a treballar de valent per obrir les fronteres també el 1 de juny.

    Respondre
  • #4 Valeria
    (19/05/20 12:15)

    No se explican bien abren los splai y las colonias?? Abren las picinas???? Abren los parques??? Si los nenes menores de 6 no toene cole podemos ir a los parques con ellos??? No entiendo que normalidad volvemos

    Respondre
  • #3 Sense comentaris
    (19/05/20 11:46)

    Una forma de coacció, si ens portem bé i fem els test, tornarem a la normalitat.

    Respondre
Veure’n més
12
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts