Amb mascareta i sense interacció entre classes

Els alumnes hauran d’anar protegits al pati i no podran barrejar-se amb grups d’altres aules

Amb mascareta i sense interacció entre classesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ús de mascareta per als alumnes serà obligatori per accedir al recinte escolar en totes aquelles situacions on no es pugui garantir el respecte a la distància social recomanada, com ara pot ser el pati o els passadissos. Així s’indica en el document sobre les condicions sanitàries per al retorn a les escoles que el ministeri d’Educació ha facilitat a tots els centres. La consigna se suma a la principal, que es basa a mantenir la distància de dos metres entre persones, regularitat en el rentat de mans i esternudar o tossir al colze o en un mocador.

A més, el document també deixa clar que és important que els alumnes de cada aula no es barregin ni interaccionin amb la resta d’alumnes, entenen que el grup de classe és “estanc en totes les activitats del centre”. Amb la mateixa voluntat, s’indica que cal evitar les aglomeracions al moment de l’entrada i sortida dels centres escolars, per la qual cosa “cal organitzar-les de forma esglaonada” i evitar l’entrada de les famílies dins del centre.

El document fa especial èmfasi en la necessitat de garantir les condicions d’higiene òptimes. En aquest sentit, s’inclou, a banda del rentat de mans, la necessitat que nens i adults es canviïn de roba cada dia i de rentar-la diàriament a 60 graus. També s’insisteix que no es vagi a l’escola en cas de simptomatologia o d’haver tingut contacte amb un positiu confirmat o amb algú que sospiti tenir la malaltia. Pel que fa al material, serà unipersonal i no es podrà compartir. També caldrà ventilar i extremar la neteja i la desinfecció.

Màxim 3 nens menors de 6 anys

El document elaborat per Educació indica que en el cas dels alumnes menors de sis anys només hi pot haver un màxim de tres alumnes per adult, mentre que en els més grans serà un màxim de 15. En la franja d’edat dels més menuts, a més, la mascareta no serà obligatòria per als infants un cop són a l’aula. La decisió s’argumenta perquè “els menors de sis anys no poden dur la mascareta durant tota la jornada escolar ni tampoc es pot garantir que mantinguin el distanciament social”. Els que sí que hauran de portar protecció son els adults, que hauran d’anar amb mascareta FFP2 durant tota la jornada i pantalla o ulleres protectores. Així mateix, caldrà dur un “control estricte” dels espais comuns per evitar que els alumnes de diferents classes coincideixin entre ells. Les normes seran diferents a l’hora del pati, on sí que caldrà portar mascareta i no es podran fer abraçades ni tocar-se, ni estar molt a prop. Tampoc es podran ajuntar diferents classes a l’esbarjo i cada centre haurà de marcar un únic sentit de direcció en els passadissos i escales i senyalitzar-ho correctament.

Condicions pedagògiques

Educació ha elaborat un segon document sobre les condicions pedagògiques de retorn a les escoles en el qual s’indica la importància de fer un treball emocional després de la crisi sanitària viscuda. En aquesta línia es recomana organitzar activitats presencials amb els alumnes d’un mateix grup de classe per compartir vivències i experiències, fer un balanç de les formes de relació i socialització que ens han conduït a aquesta crisi i valorar noves formes de relacionar-se. També es recomana extreure oportunitats, avantatges i inconvenients lligats amb la situació viscuda.

En els més petits, de 3 i 4 anys, s’especifica que no es proposaran activitats lectives presencials, mentre que en els alumnes de 5 anys sí que es podran organitzar. En els més grans es posarà especial atenció als que facin un canvi de cicle.

MESURES

1 Seguretat

Mascareta obligatòria al pati

Els alumnes, tant els més petits com els més grans, hauran d’anar amb mascareta al pati i no relacionar-se ni barrejar-se amb els estudiants de les altres classes i cursos.

2 Menors de 6 anys

Tres infants per aula i mestre

En el cas dels infants menors de sis anys només podran assistir un màxim de tres alumnes per aula i mestre. En el cas dels majors de 6, hi haurà un màxim de 15 alumnes per classe.

3 Evitar aglomeracions

Entrades i sortides esglaonades

El ministeri d’Educació marca que cal fer les entrades i les sortides de les escoles de manera esglaonada per evitar que es generin aglomeracions als centres escolars.

4 Precaució

Rentar la roba cada dia

Els alumnes i els professors hauran de canviar-se de roba cada dia i rentar-la diàriament a 60 graus. I s’insisteix a no anar al centre si es té qualsevol símptoma o s’ha estat en contacte amb algú que en té.

5 Pedagogia

Treball emocional amb els alumnes

Educació ha elaborat un altre document amb les condicions pedagògiques del retorn a l’escola en el qual s’indica la importància de fer un treball emocional amb els alumnes després de la crisi sanitària viscuda.

tracking