pandèmia mundial

Baixar la bandera per vint euros

Els taxistes viuen una situació complicada arran de l’aturada dels sectors. Si en una jornada normal podien guanyar 100 euros bruts, ara poden arribar a guanyar una quarta part d’aquests diners. També han hagut de prendre mesures d’higiene i seguretat.

Baixar la bandera per vint eurosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Guanyar una quarta part dels ingressos habituals però haver de pagar al mateix preu el manteniment de la teva eina de treball, el cotxe. Aquesta és la realitat que des de l’inici de la pandèmia de la covid-19 es troben els taxistes.

“En aquest temps però amb circumstàncies de normalitat, un taxista podria guanyar uns 100 euros bruts en un sol dia, que no està gens malament” diu Pau Vaño, president de l’Associació de Taxistes Interurbans (ATI). Ara, en canvi, tot és diferent. Un taxista com a molt està guanyant entre vint i trenta euros diàris, fet que suposa que alguns es trobin amb situacions econòmiques realment crítíques. “Portem pràcticament dos mesos sense treballar i per molt que ens haguem fet la reducció de la CASS, som autònoms i veiem difícil continuar endavant si la situació s’allarga més” al·lega Vaño. De fet, s’arriba a plantejar que si la situació s’allarga més en el temps, alguns haurien de buscar una feina alternativa durant unes hores per poder cobrir les despeses personals del dia a dia.

A l’ATI ara mateix són quatre treballadors i a l’Associació Andorrana de Taxistes (ATA) en són una seixantena. Tots ells han hagut de seguir amb el manteniment dels vehicles sense que pràcticament cap client els hagi fet baixar bandera, més enllà de viatges concertats com poden ser el transports de pacients. Ni tampoc ha variat el sistema tarifari. “Els preus estan intervinguts per decret del Govern, nosaltres no podem canviar-los i tampoc no hem parlat de cap intenció de canviar-los” diu el president de l’ATI.

A més, tampoc poden ocupar totes les places que disposa el vehicle. Vaño indica que des de l’inici de la pandèmia els clients ja no seuen a la part davantera del cotxe, sinó que tots han d’anar al darrere i com a molt dues persones per poder mantenir la distància de seguretat. I igual que en tots els sectors, les mesures higièniques i de seguretat són essencials perquè el virus no faci un rebrot. D’aquesta manera, si normalment es revisa l’interior del vehicle després de cada viatge per veure si el client s’ha deixat alguna pertinènca o si cal netejar alguna cosa, ara és diferent. La covid-19 ha fet que els taxistes hagin de desinfectar completament el cotxe després de cada viatge amb productes de neteja que donin amb certesa una seguretat al client.

I guants i mascareta. Aquesta és la nova indumentària que estan fent servir des de l’inici de la pandèmia al mes de març. “A més, al ser autònoms, si no tenim feina hem decidit confinar-nos a casa per seguir amb les directius del Govern que han fet a tota la població”.

Malgrat que la situació estigui sent complicada per a tothom i en tots els sectors, els taxistes confien que a partir del mes de juny, es pugui reanudar l’activitat i es torni a la “normalitat” amb l’arribada de turistes al país, tal com està previst i d’aquesta manera poder començar a remprendre el camí cap a la propia recuperació econòmica i fer, segons explica Vaño, “fins a més de 200 o fins i tot 300 viatges quan ens trobem en plena temporada d’estiu”.

tracking