Col·lectius

Andorra es manté lluny dels països més avançats en polítiques LGTBI+

L’informe Rainbow el situa el 25è però valora positivament les noves lleis de no-discriminació i dels drets dels infants i adolescents

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra és el 25è país d’Europa que més lleis i polítiques d’Igualtat al col·lectiu LGTBI preveu, segons l’informe Rainbow de l’Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersexuals (ILGA) de l’any 2019. El Principat, que es troba al darrere d’Espanya, en sisena posició, i França, en tretzena, segons el rànquing publicat aquesta setmana, mostra un augment del set per cent respecte al 2018 i es posiciona davant de països com Liechtenstein o Mònaco.

L’associació cada any publica els resultats d’un total de 49 estats d’Europa. Malta és el primer país que més reconeix els drets LGTBI amb un 89,10%, segons els barems que ILGA preveu a l’hora de fer l’estadística, mentre que Azerbaidjan es troba a la cua amb només el 2,33%. Andorra es posiciona al mig amb un 34,93 per cent, mentre que el 2018 constava amb el 28 per cent. Aquest augment, segons va explicar al Diari la cap de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, té a veure amb l’aprovació de dues lleis l’any 2019. La primera tracta de la igualtat de tracte i la no-discriminació mitjançant l’establiment de garanties judicials, administratives i institucionals, i la segona sobre els infants i els adolescents, en què, entre d’altres, es preveu el dret de ser respectat i acompanyat en la determinació de l’identitat de gènere.

Des de Diversand, que s’encarrega d’elaborar l’informe, la seva presidenta, Rocío Soler, va assegurar que les dades no acaben d’ajustar-se, ja que hi ha hagut errors en alguns barems i que fins i tot “hi ha hagut alguna valoració que forma part d’Armènia, que se situa en antepenúltima posició”. Així, Soler va al·legar que malgrat que els resultats són positius “el percentatge és més alt ja que les dues lleis aprovades el 2019 són molt potents”.

Tot i aquestes millores en la legislació, Porras va explicar que des del gener han registrat tres denúncies per agressions i/o discriminacions per motius de condició sexual o de gènere.

LA LLUITA LGTBI NO PARA

Els canvis no arriben d’un dia per l’altre”, diu Mireia Porras, cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat. “La gent és més respectuosa i educada que fa uns anys enrere”, assegura Rocio Soler, presidenta de Diversand. El col·lectiu LGTBI+ al llarg de la història ha estat discriminat i objecte de burla en l’àmbit laboral, educatiu i sanitari i social. Per sort, el temps i gràcies a diverses accions, el col·lectiu, que es continua considerant vulnerable, ha anat tenint l’acceptació, malgrat que com diu Porras “encara hi ha molt camí a recórrer”. Avui, 17 de maig, és el Dia Internacional contra LGTBI-fòbia. Una “celebració” que reivindica els drets i la igualtat del col·lectiu. Per aquest motiu, des del Govern, juntament amb Diversand avui han fet públic un vídeo que tracta sobre la transsexualitat en els infants i un manifesta que lluita a favor dels seus drets. “Fa uns anys la lluita se centrava sobretot en les persones homosexuals i ara s’està treballant molt per la normalització de les persones trans” explica Porras. De fet, la presidenta de Diversand assegura que encara hi ha certs pensaments que entenen les persones transexuals com a una mostra de protagonisme o fins i tot “d’espectacle”. Per aquest motiu, s’organitzen trobades, tallers i xerrades per trencar aquests prejudicis. “Fa un temps, les persones trans havien de passar per un procés de diagnòstic com si tinguessin una patologia i això ha canviat”, explica Soler. Petits passos que fan canviar la perspectiva de la gent i avançar cap a una igualtat real. I on es troba una gran base d’aquesta lluita per trencar aquests prejudicis i tabús? A les escoles. Des de fa un temps, els sistemes educatius del país han començat a mostrar les possibles famílies que avui en dia ens podem trobar. L’unió familiar tradicional pare i mare ja no és una realitat. “És molt important que ja des de ben petits s’aprengui i, sobtetot, s’entengui, que en un mateix nucli familiar hi poden haver dues mares, dos pares, i moltes possibilitats més” al·lega Porras. A més, indica que si des que som infants aprenem a no jutjar la persona per la seva condició sexual o de gènere possibilita que, de cara a les futures generacions es deixin enrere idees que són “retrògrades”. Així doncs, la Covid-19 no atura la reivindicació i la lluita pels drets igualitaris, malgrat que sigui des de casa i tenen clar que ho continuaran fent.

Andorra es manté lluny dels països més avançats en polítiques LGTBI+

tracking