La caiguda del PIB serà d'entre el 7% i l'11%

Gallardo assegura que el Govern “no té sobre la taula” l’increment de cap figura impositiva

La caiguda del PIB serà d'entre el 7% i l'11%SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La incertesa que planeja en aquesta crisi econòmica ha modificat les previsions del Govern sobre la caiguda del PIB durant l’any 2020. Si fa un mes el ministre portaveu, Eric Jover, valorava que la disminució d’aquest indicador econòmic seria de prop d’un 5%, ahir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va matisar les estimacions de l’executiu i va afirmar que el descens del PIB d’enguany se situarà “en una forquilla entre el 7% i l’11%.

“Andorra no es queda al marge de la resta de països”, va declarar Gallardo durant la seva compareixença pública en la comissió legislativa d’Economia. En aquest sentit, va mostrar-se cautelós tenint en compte les previsions de l’FMI per a França (7%) o Espanya (8,5%). Així mateix, el ministre va referir-se als pronòstics que auguren una caiguda de l’11% per a “altres països amb un fort pes del sector turístic”. De totes maneres, aspectes com l’evolució de la corba sanitària, el calendari de reobertura de l’activitat econòmica o l’aixecament de les restriccions a les fronteres fan que, segons Gallardo, “encara estiguem afinant els càlculs interns”.

Sense apujar la pressió fiscal

Preguntat pel conseller de terceravia Joan Carles Camp sobre el pla de finançament del Govern per fer front a aquesta caiguda del PIB, Gallardo va descartar que l’executiu es plantegi l’increment de cap figura impositiva. “Avui [ahir] a 15 de maig del 2020 no hi ha sobre la taula cap nova figura fiscal. És una de les palanques que té tot estat, però la voluntat del Govern no és aquesta”, va sostenir el titular d’Economia, partidari de mantenir “la competitivitat fiscal”.

Acomiadaments i ERTO

D’altra banda, el ministre Gallardo va informar ahir que el departament de Treball té computats, des del 14 de març, 305 acomiadaments, dels quals n’ha detectat 52 que han estat de manera indeguda. Per aquest motiu, va exposar que Inspecció de Treball obrirà un expedient de cada cas per esclarir els fets. Amb tot, Gallardo va puntualitzar que “improcedent no vol dir que hagi estat intencionat. Es donen ocasions en les qual s’ha fet una mala interpretació no volguda sobre els drets que s’han de garantir al treballador”.

Finalment, el ministre va actualitzar les xifres d’ERTO i va explicar que, fins al 12 de maig, es van rebre 1.220 sol·licituds, de les quals un 25,5% es delimitaven en el temps fins a final de juny i un 39,7% fins a final de desembre, termini màxim previst per la segona Llei òmnibus. Així mateix, Gallardo va concretar que dels 9.544 assalariats afectats, un total de 7.447 (78%) corresponen a suspensions temporals del contracte laboral i 2.097 (22%) a reduccions de la jornada laboral.

L'OBERTURA DE BARS I RESTAURANTS, MÉS ENLLÀ DE L'1 DE JUNY

Paral·lelament, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va comentar que si bé és cert que treballen amb l’objectiu de reactivar el comerç per a l’1 de juny, en el cas dels bars i els restaurants l’horitzó de reobertura va més enllà en l’àmbit temporal en tractar-se d’una “tipologia diferent de comerç”. Pel que fa al turisme, i com a resposta a la pregunta de la consellera general de DA Maria Martisella, el titular d’Economia va assegurar que el Pas de la Casa no rebrà un tracte preferencial per a la reobertura del comerç. “Soc conscient que és un territori important i el pes que té en el PIB. He fet fins a tres reunions des que soc ministre amb el teixit econòmic del Pas de la Casa. Però no podem pensar només en una acció comercial per al Pas de la Casa”, va sostenir. En aquest sentit, Gallardo va recordar que s’està treballant en un “protocol de país” respecte a l’arribada de turistes. Per aquest motiu, va declarar que totes les decisions s’estan balancejant entre criteris sanitaris i econòmics. “Com a país no ens podem permetre obrir precipitadament per tornar a tancar. Les ganes de poder obrir sense fer-ho de manera preparada seria un error”, va exposar el ministre.

tracking