Salut detecta 38 positius derivats del cribratge

El ministre ha anunciat que s'han fet 69.661 tests dels quals s'han fet 872 PCR fins ahir

Salut detecta 38 positius derivats del cribratgeSFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 69.661 persones han passat el test d'anticossos del cribratge massiu i de les primeres 872 PCR que s'han fet per sospites de contagi s'ha detectat que hi ha 38 casos actius de la malaltia. Hi ha 722 resultats negatius i n'hi ha 133 pendents de rebre, segons ha informat el ministre Joan Martínez Benazet, que ha remarcat que se'n faran mes´ PCR i que s'identificaran nous infectats ja que el total de resultats d'IgM positiva ha estat de 4.192, un 6% dels casos. El titular de Salut ha manifestat que 34 dels nous malalts "eren pràcticament asimptomàtics" i que no s'esperava trobar una xifra tan elevada amb aquesta casuística que està motivada perquè les evidències de la infecció triguen molt a desaparèixer, segons ha explicat el biòleg i bioinformàtic Joel López, un dels responsables del disseny del cribratge massiu. Lopez ha remarcat que els últims estudis publicats indiquen que les IgM poden perdurar fins a 6 setmanes i que screening que s'està fent al Principat són els que permeten ajudar a descobrir el comportament de la patologia i saber si els afectats acaben generant anticossos contra el SARS-Cov-2 i si perdura la immunitat a llarg termini.

El ministreha incidit que el més important és haver-los detectat per evitar que es generin nous afectats i els dos han insistit que és molt important que tota la ciutadania participi en la segona fase de les proves perquè serviran per detectar persones que en el primer test estaven incubant el virus. López ha recalcat que la segona fase pot servir per conèixer quina és la taxa de transmissió del virus amb la implementació de mesures de relaxació del confinament i com es comporta dins d'una família quan un dels membres ha donat IgM positiva per saber si es passa a la resta. I ha recordat que un 30% de les persones que tenen la infecció són asímptomàtiques i per tant és necessari respectar les recomanacions de portar mascareta i de mantenir la distància social perquè serviran per avançar cap a la nova normalitat més ràpid.

El nivell d'immunització és del 9,4% en el global de la ciutadania en la primera fase del test que es manté oberta per a les persones que no hagin fet la prova que han de trucar als comuns per demanar la primera cita i passats catorze dies tornaran a passar el test, ja que es podria deixar algun Stop Lab actiu. El ministeri ha fet públiques les dades separades entre els 68.327 tests de la població en general i els 1.334 que corresponen a professionals sanitaris, ja que en aquest cas s'ha detectat major incidència de la infecció amb un 11,99% total de persones que tenen anticossos, i que el ministre ha atribuït a que han estat més exposats al virus.

La primera fase del cribratge ofereix informació parcial perquè s'han d'analitzar més dades, ha precisat el ministre, i revela que el 90% de la població, corresponents a 61.987 tests, no ha tingut cap contacte amb la Covid-19 perquè ha donat un nivell d'IgM i d'IgG negatiu en les proves. Joel López ha destacat que la ciència necessita temps per interpretar les dades i és del que no es disposa en aquesta pandèmia perquè s'han de prendre decisions ràpides i ha defensat la utilitat dels tests que s'han escollit per al cribratge emfatitzant que són els mateixos que es faran servir a Wuhan, el focus inicial de l'epidèmia, per saber l'estat d'11 milions de persones, que estan avalats per la Unió Europea i les autoritats sanitàries especialitzades i que tots els tests poden donar algun fals negatiu o positiu.

Martínez Benazet ha assenyalat que després del cribratge i amb les conclusions que se n'obtinguin es mantindrà una estratègia per lluitar contra el coronavirus que "tot i que arribi l'estiu i per les mesures que prenen molts països pugui semblar que s'ha acabat no s'acabat". L'operativa prevista pel Govern és tenir capacitat tècnica per fer el diagnòstic davant qualsevol repunt que augmentarà a partir de dilluns amb les TMA per detectar el virus que es faran amb màquines de Grífols i en segon lloc per poder fer amb rapidesa l'estudi per identificar els contactes, que requerirà reforçar l'area d'epidemiologia, ha afirmat. I que comptarà amb una eina tecnològica que preparen l'equip tècnic de Salut.

Avís als contactes pel mòbil

Joel López ha detallat que es tracta d'una app que activa codis que es creuen amb els dels mòbils d'altres usuaris per saber amb qui s'ha estat en contacte. Aquest sistema permet que quan una persona sigui diagnosticada com afectat per la Covid-19 pot activar un avís que arriba a tots els mòbils de les persones que han tingut contacte amb l'afectat, segons els codis que estableix la tecnologia dels aparells, i per tant haver contret la infecció i així poden adoptar mesures de protecció i fer la consulta mèdica que calgui per saber el seu estat de salut i evitar estendre el virus.

El biòleg i bioinformàtic ha ressaltat que es treballa per buscar garantir la privacitat amb l'App que està en fase de proves perquè no consumeixi ràpid la bateria i que serà una eina sanitària perquè en rebre un avís es pot fer un autoconfinament "per no donar cames al virus i de solidaritat per a un mateix perquè per exemple no aniré a visitar a la meva àvia si crec que puc contagiar-la". El ministre ha afegit que cal estar tecnificats per tenir més capacitat per fer els estudis epidemiològics i que tenir activada aquesta eina serà voluntari i que permetrà "saber que has estat en contacte amb un malalt sense saber amb qui". I han especificat que es treballa a nivell internacional perquè sigui el mateix model per a tots els països perquè serà útil en cas de viatjar i per a les persones que vinguin a Andorra perquè els avisos arribaran de qualsevol contacte en qualsevol lloc.

Més de 600 recuperats

Martínez Benazet ha informat que avui no hi ha cap cas nou de les persones que es registren en l'acumulat general perquè recorren al sistema assistencial. El total són 761 afectats amb 604 recuperats i 108 malalts que mantenen actiu el SARS-CoV-2. Una dotzena de pacients estan ingressats a l'hospital i només hi ha dos a la unitat de cures intensives i en el cas de l'àrea d'El Cedre els afectats baixen a 18 contagiats, dels quals set provenen d'altres dues residències i tres afectats estan en període de convalescència.

tracking