Guerra a les aules

Una part important de la comunitat educativa rebutja el comunicat de confrontació del sindicat amb el ministeri d’Educació

Guerra a les aulesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una gran part de la comunitat educativa va alçar-se ahir per desmarcar-se del comunicat que va publicar dimecres el SEP, en què s’expressava un posicionament de confrontació vers el ministeri d’Educació per la seva gestió en el marc de l’emergència sanitària de la Covid-19. Els múltiples testimonis amb els quals va poder contactar el Diari van coincidir a assenyalar que aquest no era el moment per tractar una reivindicació del col·lectiu i, sobretot, que les formes emprades no van ser les adequades.

De fet, segons les fonts consultades, la creixent desafecció envers a la junta del sindicat va desencadenar ahir la sol·licitud de baixa de nombrosos afiliats. Així mateix, tot i que encara són moviments incipients, alguns d’aquests membres estan començant a moure fils per constituir un sindicat paral·lel al SEP que aglutini una major representació.

La rèplica del món educatiu

“Estem disgustats perquè aquest tipus de crítica destructiva no ens beneficia”, va expressar una mestra que va preferir mantenir-se en l’anonimat. Juntament amb un grup de professors del claustre de segona ensenyança d’Encamp, va ser una de les impulsores de la rèplica que va publicar-se, també a través d’una carta, ahir al matí. El text, que segons els promotors aglutinaria prop d’uns 200 membres del col·lectiu educatiu, constata “la sorpresa i l’estupefacció” pel comunicat d’un sindicat que, sense consulta prèvia amb els seus afiliats, “busca l’enfrontament i la crítica gratuïta”.

“Ha estat la gota que ha vessat el vas. Tinc coneguts que han comunicat que es donaran de baixa. I jo m’ho estic pensant”, va afirmar la mateixa docent, qui va lamentar “la greu imatge que estem donant”. “La societat, per desconeixement, ha de buscar caps de turc i aquesta crítica fa mal perquè la majoria de nosaltres estimem la nostra professió i treballar amb els nens”, va afegir.

Precisament, la percepció que es transmet a partir d’aquest comunicat és un dels aspectes que més preocupa al professorat. En aquest sentit, una altra mestra va admetre que les condicions laborals dels docents “no són ni molt menys precàries”, motiu pel qual no comprèn “que siguem tan insolidaris quan se’ns ha mantingut el sou i se’ns mantenen les vacances”. A més, aquesta professional de l’ensenyança va criticar que “hi ha molta gent que està decebuda amb la junta”, ja que va considerar que està “totalment polititzada” per ideologies afins al PS “que només busquen la confrontació amb tot el que diu Govern”.

Les hores extres remunerades

Un dels punts que va generar més controvèrsia va ser la polèmica relacionada amb la no remuneració de les hores extres de la jornada laboral durant el primer trimestre del proper curs escolar, destinades a aquells alumnes que necessitessin un reforç pedagògic. La presidenta del SEP, Anna Mundó, va reivindicar la retribució si aquestes hores extres venien imposades pel ministeri, quelcom que va encendre els ànims de bona part del col·lectiu. “Ho farem amb gust perquè forma part de la nostra feina atendre les necessitats emocionals i acadèmiques dels nens. I segurament farem més d’una hora perquè ara ens necessiten més que mai”, va subratllar una altre docent, qui va destacar el component vocacional del seu ofici.

L’adaptació al teletreball

D’altra banda, Toni Torres, professor de l’escola andorrana de batxillerat i expresident del SEP, va mostrar la seva perplexitat per l’enrenou generat. “Hem d’estar meravellats per la reacció del col·lectiu educatiu en situació extraordinària que no havia passat mai”, va sostenir Torres, qui remarca que Educació “va ser molt valent quan va prendre la decisió de tancar les escoles”.

Com a afiliat al SEP, va recordar que la darrera comunicació que va mantenir el sindicat amb els seus membres data del 17 d’abril, on es va procedir al buidatge d’una enquesta que reflectia el clima favorable dels mestres durant el període de confinament. “No entenc què ha pogut passar des de llavors perquè hi hagi tantes queixes”, va cloure.

VILARRUBLA: "LA PRIMERA SORPRESA AMB EL COMUNICAT DEL SEP HE ESTA JO MATEIXA"

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va manifestar ahir, en la sessió de control al Govern al Consell General, les seves discrepàncies amb relació al comunicat del SEP. “La primera sorpresa he estat jo mateixa; hi he tingut una quinzena de contactes des del primer dia del confinament. Cada dos dies m’he comunicat amb ella i li puc llegir els agraïments que fa als correus”, va dir la ministra. En aquest sentit, Vilarrubla va admetre que “hi ha hagut moments que no els hem vist igual”, tot i que va assegurar que al ministeri “sempre hem parlat amb els equips directius i els caps d’àrea”. En segon lloc, després d’una pregunta del president del grup parlamentari del PS, Pere López, la ministra va defensar la suspensió de les POB com l’opció “més equitativa i coherent”. Així mateix, Vilarrubla va negar que hi hagués cap malestar entre els alumnes, sinó que simplement “ens van fer arribar el seu neguit perquè necessitaven una nota més alta per accedir a les universitats espanyoles”. Pel que fa a les pràctiques, va comentar que s’ha modificat la durada per tal que “es puguin començar ja a les empreses que puguin estar obertes”. Per últim, va afirmar que hi ha 30 dispositius tecnològics pendents de recollir.

tracking