pandèmia mundial

Govern no revela els beneficiaris de crèdits igual que “no ho feia el PS”

L’executiu admet que caldrà fer una modificació per tal de garantir la prestació per als autònoms

Govern no revela els beneficiaris de crèdits igual que “no ho feia el PS”CG / EDUARD COMELLAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern no facilitarà les dades de les empreses que s’hagin acollit als crèdits tous avalats per l’executiu. Així ho va refermar el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, durant la sessió de control al Govern celebrada ahir al Consell General. El ministre de Finances va voler recordar, però, altres casos que tampoc s’havien fet públics els titulars d’ajudes i va afirmar que “va ser el mateix que el 2015 amb BPA, i el 2010, en què vostè era ministre de Finances (referint-se a Pere López), que ni tan sols es publicaven aquelles empreses que s’havien d’executar”. Interpel·lat per la consellera socialdemòcrata Susanna Vela, Jover va afirmar que “considerem que aquestes dades poden ser sensibles. Farem arribar la memòria al Tribunal de Comptes”. No obstant això, el que sí que va dir el titular de la cartera de Finances és que “farem públics els noms de les empreses que no atenguin els pagaments i ens obliguin a executar l’aval”. En aquest sentit, i responent a una pregunta del conseller de terceravia Oliver Alís, va afirmar que “en un primer estudi la taxa de morositat d’aquests préstecs es pot situar prop del 20%”.

Sobre els motius esgrimits per Jover per no fer públiques les dades, Vela va dir que “ho entenem just al contrari; pensem que donem més garanties als treballadors i proveïdors que es respecten els compromisos legals”.

La consellera de terceravia Carine Montaner també va prendre la paraula i va afirmar que “ahir (per dimecres) vam entrar a tràmit la llei de la transparència. Però jo soc d’acció i les paraules no em serveixen de res”, i el ministre Jover va replicar dient que “nosaltres apostem per la transparència, i aquesta proposició de llei tindrà el suport del Govern. Transparència no vol dir publicar-ho tot”.

Per la seva part, el president del grup del PS, Pere López, va dir que “no és de rebut que el ministre de Finances afirmi que per no publicar les dades vol dir que les empreses estan en situació de fragilitat. Tenen tot el dret de fer ús d’aquesta opció”, i Jover va replicar “com sempre, el senyor López em vol fer dir coses que no he dit”, i va recordar que “és lícit que discrepin de les mesures, però un total del 49% dels assalariats del país es veuran beneficiats pels crèdits tous”.

Un altre dels punts de fricció va ser l’anunci de la retallada dels sous públics. En aquest sentit, el cap de Govern va afirmar que l’executiu treballava en una rebaixa dels sous dels ministres i dels secretaris d’Estat. Pere López va afirmar que “estem assistint a un exercici de demagògia per part de Govern”, i Espot va manifestar que “no entraré al seu exercici. Avui no es tracta que ens desqualifiquem”. No obstant això, Carine Montaner va demanar anar més enllà i afectar també els directors, a la qual cosa Espot es va negar. Per la seva part, el PS va demanar tenir la relació de tots els alts càrrecs tant a Govern com en fundacions o parapúbliques abans que la llei entrés a tràmit.

D’altra banda, el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, va reconèixer que caldria adaptar amb un reglament la segona Llei òmnibus per tal de fer compatible l’ajut als autònoms amb la suspensió de les cotitzacions després de la interpretació que n’havia fet la CASS.

PROTECCIONS PER A LA FUNCIÓ PÚBLICA

La minsitra de la Funció Pública, Judith Pallarés, va respondre a la consellera de terceravia Carine Montaner que els treballadors públics “des del primer dia han complert tots els protocols de protecció sanitària”. Montaner havia posat en dubte la gestió hi havia afirmat que “els treballadors estan preocupats. Veuen que en un supermercat de barri s’instal·len mampares i a ells, fins aquesta setmana, no els n’han posat”. En aquest sentit, Pallarés va replicar que “els protocols no ho marquen. Tot i això, les hem anat instal·lant i ara també estan ubicades a Tràmits”.

tracking