Pandèmia mundial

Les restriccions a la frontera d'Espanya es prorroguen fins al 15 de juny

L’Estat veí deixarà entrar a persones de la Unió Europea, de l'espai Schengen i d'Andorra sempre que tinguin justificació

Espanya rectifica i treu la quarantena per motius mèdics i justificablesFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Espanya prorroga fins al 15 de juny el tancament de les fronteres a tercers països que no formin part de la Unió Europea, associats a l'espaiSchengeno a Andorra, segons ha publicat avui el govern espanyol alBoletínOficial del Estado(BOE). Així, es permetrà l'entrada a Espanya a les persones registrades com a residents al país veí que es dirigeixin directament al lloc de residència en un altre estat, Schengen o Andorra i al cònjuge o parella d'un ciutadà espanyol si està inscrit com a tal en un registre públic, entre altres.Aquesta mesura, que entrarà en vigor a les 0.00 hores del 16 de maig, s'afegeix a la nova excepció dels 14 dies de quarantena per als que provinguin de fora del país i que entra en vigor demà. Els que creuin la frontera per motius mèdics i justificables tampoc no hauran de passar les dues setmanes tancats a casa o en un allotjament, igual que els transfronterers, els transportistes i les tripulacions, així com els professionals sanitaris que es dirigeixin a exercir la seva activitat laboral, sempre que no hagin estat en contacte amb persones diagnosticades.

L’executiu va fer públic a primera hora de la nit d’ahir un comunicat al respecte en què assenyalava que “després de les converses mantingudes entre els dos països, el Govern informa que es mantenen les restriccions de circulació per Espanya, però els ciutadans andorrans que hagin de traslladar-se per motius sanitaris, per causa de força major o per situació de necessitat, poden fer-ho justificant aquest motiu”. Al comunicat s’afegeix que durant l’estada en territori veí hauran d’extremar les mesures sanitàries preventives, en particular l’ús de mascareta.

En cas d’haver de pernoctar a Espanya, hauran de seguir les normes de quarantena en el seu allotjament. Un cop hagin resolt el motiu pel qual s’han traslladat (tractament mèdic, tràmit...) podran tornar a Andorra sense haver de completar el confinament de 14 dies.

També s’indica que el trànsit per Espanya, per anar per exemple a un aeroport, sense pernoctació, no requereix l’aplicació de la quarantena. En aquest cas no s’hauran de realitzar més parades que les estrictament necessàries.

Aquesta decisió arriba després de les queixes de l’Associació Contra el Càncer (Assandca), que va lamentar les mesures preses pel govern espanyol pel que fa al confinament de 14 dies als estrangers que passin la frontera, ja que els pacients que fan els tractament a Barcelona podrien tenir afectacions directes en el desenvolupament de les teràpies.

A més, van indicar que el fet d’haver d’estar dues setmanes al país veí suposa que el malalt hagi d’anar acompanyat d’un familiar i, per tant, significa un cost econòmic afegit que en alguns casos no es podria assolir, malgrat que puguin disposar d’alguns pisos tutelats per a aquest tipus de pacients.

El president d’Assandca, Josep Saravia, va explicar dimecres al Diari que des del Govern els van assegurar que s’estava treballant perquè el Principat quedés exclòs d’aquestes mesures quan es tracti de casos justificats. “Això és una animalada. Els pacients no poden perdre el tractament i han de poder tornar a les seves llars”, va recriminar Saravia. “No pot ser que una persona que tingui un tractament un dia s’hagi d’estar 14 dies tancat fent front a unes despeses que potser no pot pagar”, va afegir.

ELS FRANCESOS PODRAN VIATJAR A L'ESTIU PERÒ NOMÉS PEL PAÍS

França va anunciar ahir que els seus nacionals podran fer les vacances d’estiu al juliol i l’agost però només dins del país, tot i que les localitzacions podran estar subjectes a possibles restriccions en funció de l’evolució de la pandèmia. El primer ministre, Édouard Philippe, va afirmar que els ciutadans ja poden fer les reserves perquè el sector turístic i hoteler s’ha compromès a garantir el reemborsament íntegre dels diners en cas que la Covid-19 no permeti la mobilitat. “El turisme s’enfronta probablement a la pitjor prova de la seva història moderna. El seu rescat és una prioritat nacional”, va dir el primer ministre. Philippe també va presentar un paquet d’ajudes per reactivar el sector turístic i hoteler amb una partida de 18.000 milions amb la voluntat d’acompanyar la recuperació i reactivació del sector.

tracking