Enfrontament per la mortalitat a El Cedre

El ministre de Salut defensa la gestió de la crisi mentre que Montaner augura “moltes querelles”

Enfrontament per la mortalitat a El CedreCG / EDUARD COMELLAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació dels residents d’El Cedre i la gestió de la Covid-19 al centre sociosanitari van centrar una part important del debat parlamentari d’ahir. El grau de letalitat, que el ministre Joan Martínez Benazet va xifrar en un 18,7%, la gestió i la problemàtica interna, i el futur del centre van ser alguns dels punts que es van abordar, a preguntes de la consellera general de terceravia Carine Montaner, durant la sessió de control al Govern que es va celebrar ahir. No obstant això, Benazet va remarcar que “lamentem totes les pèrdues que hem tingut, perquè són irreparables, però la taxa de letalitat del centre és baixa si es compara amb centres similars dels països veïns”.

En aquest sentit, la consellera de terceravia va ser molt contundent a criticar la gestió que havia fet l’executiu al centre sociosanitari i va recordar que “al novembre jo ja li vaig advertir que hi havia problemes a El Cedre”. A més a més, Montaner va apuntar al ministre i li va demanar que “investigui tot el que ha passat, perquè no és normal”, tot recordant que el seu antecessor en el càrrec, Álvarez Marfany, havia pres decisions contundents, com cessar el director econòmic del SAAS, i va afirmar que “la cadira comporta responsabilitats i acció”. El ministre de Salut, tot i admetre que hi havia certa problemàtica al centre, on fins i tot va parlar de dos grups de treballadors completament enfrontats, va dir que el contagi que s’havia produït al centre sociosanitari no tenia “res a veure amb cap problema de gestió”, i va afirmar que “s’ha detectat una maniobra de desinformació i d’intoxicació amb informes falsos”.

Precisament sobre la gestió que s’havia fet, Montaner va afirmar que si no es prenien mesures “arribaran moltes querelles, i no estem en situació de rebre-les”, i el ministre de Salut va replicar dient que “s’han fet les inspeccions pertinents i el funcionament durant la pandèmia ha estat molt ben valorat”. Tanmateix, el ministre va admetre que al principi de la pandèmia “treballàvem amb el qual teníem. Va costar molt poder trobar el material sanitari i tampoc comptàvem amb l’ajuda dels sanitaris cubans”. Pel que fa a les dades generals del centre, el titular de la cartera de Salut va exposar que El Cedre s’havia convertit “en un centre d’hospitalització i que actualment compta amb una part destinada únicament a pacients de Covid”. Pel que fa a les dades d’aquesta part del centre, Benazet va exposar que hi havia 106 pacients ingressats: 53 d’El Cedre, 24 de Salita, 1 de l’hotel Fènix, 2 de Clara Rabassa, 1 de domicili i la resta provinents de l’hospital. Pel que fa al futur del centre va preguntar la consellera liberal Sílvia Ferrer. El ministre Martínez Benazet va dir que “el que hem fet és un pla de contingència, però estem estudiant que aquesta nova organització esdevingui permanent. És a dir, deixar-lo com un centre que tingui una part de residència sociosanitària, mentre que l’altra part continuï sent per tractar pacients de Covid geriàtric”.

Polèmica pels test

Un altre dels punts de fricció que hi va haver entre el ministre de Salut i la consellera de terceravia van ser els testos d’anticossos. Montaner va afirmar que “hi ha diverses proves que han donat positiu d’IgM i que després en un laboratori privat han donat negatiu. Caldria fer una prova més avançada abans de donar la baixa”. El ministre Benazet va replicar que “jo tinc confiança en els testos. Són plenament fiables; ens han servit per diagnosticar molts casos, però no se’ls pot demanar el que no són”, i va afegir que “Luxemburg està fent un procés molt similar al nostre i Espanya està a una mostra poblacional. Aquesta prova té tot el sentit del món”. D’altra banda, Montaner també va qüestionar el sistema amb què es contactava per donar els resultats, i el ministre va afirmar que “en els casos que hi ha hagut errors va ser perquè els usuaris van donar malament el telèfon”.

Finalment, el PS i terceravia van fer front comú per tal de demanar que el Govern tingués en compte tot l’esforç fet pel personal sanitari i que caldria posar-ho en valor. En aquest sentit, els dos grups van demanar que s’estudiés un increment o algun tipus de prima per als sanitaris que havien estat i estan a primera línia en la lluita contra la Covid-19. En aquest sentit, el cap de Govern va anunciar que les retallades de sou que es farà l’executiu i els grups de la majoria anirien destinades a això, i veia amb bons ulls la proposta de la minoria. A més a més, el ministre de Salut va afirmar que s’estava veient la possibilitat de fer partides extraordinàries i que s’estava reestructurant tota l’estructura.

SALUT DONA 20 NOVES ALTES PERÒ REGISTRA UN NOU CONTAGI I UN INGRÉS MÉS A L'HOSPITAL

El ministeri de Salut va confirmar que durant el dia d’ahir s’havien produït un total de 20 noves altes de malalts que havien superat la Covid-19; amb aquestes, el nombre total de persones que han superat la malaltia a Andorra se situa en 596. No obstant això, també van confirmar que s’havia produït un nou contagi per coronavirus, i que una de les persones que ja patia la malaltia havia hagut de ser ingressada a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. Amb aquesta, els pacients que es troben ingressats a la planta destinada al tractament del coronavirus del centre hospitalari, ara mateix, són 12, tres dels quals es troben a la unitat de cures intensives de l’hospital. Pel que fa a les dades total de ciutadans que han patit la Covid-19 al Principat, amb la confirmació de la nova persona contgiada, el total de casos s’ha situat en 761, dels quals només en queden 116 que estan actius, amb un total de 28 que són professionals sanitaris i 3 que són dels cossos especials. Pel que fa a El Cedre, hi havia 19 malalts, amb 8 provinents d’altres residències i tres en convalescència després de rebre l’alta hospitalària. Finalment, ahir no es va registrar cap nova defunció a causa de la pandèmia, així que el total de persones que han perdut la vida d’ençà que va començar la crisi sanitària provocada per la Covid-19 continua sent de 49.

tracking