Pandèmia Mundial

Espanya treu la quarantena per motius mèdics i justificables

La mesura arriba després de les queixes per part d'alguns malalts de càncer, que asseguraven sentir-se abandonats

Queixes dels malalts de càncer per la quarantena a Espanya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya ha afegit una nova excepció a la mesura dels14dies de quarantena per als que provinguin de fora del país i que entra en vigor demà. Les persones quetravessinla frontera per motius mèdics i justificables no hauran de passar les dues setmanestancatsa casa o en un allotjament, igual que els transfronterers, els transportistes i les tripulacions, així com els professionals sanitaris que es dirigeixin a exercir la seva activitat laboral, sempre que no hagin estat en contacte amb persones diagnosticades. El trànsit per Espanya sense pernoctació no requereix l'aplicació d'aquesta quarantena, però el Govern adverteix que no s'hauran de fer més parades de les estrictament necessàries i que en l'estada en territori espanyol s'han d'extremar les mesures sanitàries preventives, sobretot utilitzant la mascareta. El viatger que hagi de pernoctar a Espanya hauràde seguir les normes de quarantena en l'allotjament i una vegada finalitzi el motiu pel qual s'ha traslladat fins allà podrà retornar a Andorra sense haver de fer elscatorzedies de confinament al Principat.

Queixesdels malalts de càncer per la quarantena a Espanya

Aquesta mesura arriba després de les queixes de l’Associació Contra el Càncer (Assandca), que va lamentar les mesures preses pel govern espanyol pel que fa al confinament de 14 dies als estrangers que passin la frontera, ja que els pacients que fan els tractament a Barcelona podrien tenir afectacions directes en el desenvolupament de les teràpies. A més, van indicar que el fet d’haver d’estar dues setmanes al país veí suposa que el malalt hagi d’anar acompanyat d’un familiar i, per tant, significa un cost econòmic afegit que en alguns casos no es podria assolir, malgrat que puguin disposar d’alguns pisos tutelats per a aquest tipus de pacients.

El president d’Assandca, Josep Saravia, va explicar al Diari que des del Govern els van assegurar que s’estava treballant perquè el Principat quedès exclòs d’aquestes mesures quan es tracti de casos justificats.“Això és una animalada. Els pacients no poden perdre el tractament i han de poder tornar a les seves llars”, va recriminar Saravia. “No pot ser que una persona que tingui un tractament un dia s’hagi d’estar 14 dies tancat fent front a unes despeses que potser no pot pagar”, va afegir. A més, va afegir que els pisos tutelats de què disposa Assandca no són propis, sinó de fundacions i associacions que els presten i que en aquests moments desconeixen si podrien abastir tots els malalts del Principat.

La companyia d’autocars encarregada del transport d’aquestes persones ahir els va comunicar que temporalment deixa de prestar els seus serveis a Barcelona. D’aquesta manera, Saravia va al·legar que els dificulta més el funcionament habitual dels tractament i que “és una realitat que de moment començarem a tenir problemes amb la radioteràpia”. Si bé és cert que els taxistes, que també s’encarreguen d’aquesta prestació, tenen previst continuar fent-ho, el president va explicar que tampoc queda clar si el conductor podrà tornar a passar la frontera o també haurà de fer front al confinament.

Una de les mesures que Assandca s'havia plantejat en cas de trobar una solució per la banda espanyola era començar a indicar als pacients que es facin el tractament a França. “Nosaltres tenim conveni amb Tolosa i allà podrien seguir amb la teràpia”, va dir Saravia. Tot i això, i tenint en compte que era una idea molt embrionària, va al·legar que la majoria d’oncòlegs del país destinen els pacients a Barcelona.

El president va assegurar que l’associació, més enllà de parlar amb el Govern, no té la capacitat per poder negociar mesures d’excepcionalitat. D’aquesta manera, va informar que s’havien posat en contacte amb l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) perquè des de Madrid puguin fer pressió al govern de Pedro Sánchez i que es busquès “una solució el més ràpida possible”.

tracking