pandèmia mundial

Més temps per sortir al carrer i es permet anar a la muntanya

A partir de demà es podrà escollir entre sortir dues hores en jornades alternes o una hora al dia i es permetrà anar a la muntanya i fer més esport

Més temps per sortir al carrer i es permet anar a la muntanyaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’evolució favorable de la pandèmia juntament amb el coneixement de l’estat de la població que estan donant els primers resultats dels tests d’anticossos han portat el Govern a ampliar les excepcions al confinament. D’aquesta manera, i sempre que el nombre de casos segueixi confirmant la tendència a la baixa, a partir de demà es podrà sortir més estona al carrer i fer més esport i a partir de dilluns vinent es podran reobrir més sectors econòmics, com ara les perruqueries o les professions sanitàries fins ara tancades.

En concret, el cap de Govern, Xavier Espot, va informar que a partir de demà es permetrà sortir dues hores al dia en jornades alternes o bé una hora cada dia. A més, també s’amplia l’abast de la pràctica de l’activitat esportiva i es permetrà agafar el vehicle per desplaçar-se a la muntanya a fer senderisme, a córrer, a pescar o per fer ciclisme. Així mateix, s’eixampla la franja horària per realitzar esport. El període de matí es manté de 6 a 9 hores però al vespre s’allarga des de les 19 fins a les 22 hores. La franja de les 11 a les 14 hores segueix reservada per als majors de 70 anys i per a les persones vulnerables. En aquest sentit, Espot va ser molt incisiu a demanar “especial atenció, protecció i respecte per part de tota la ciutadania perquè són el grup de gent més exposat a les conseqüències, a vegades fatals, de la Covid-19”.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar que sobre la base del comportament de les corbes epidemiològiques “no hi ha cap circumstància que ens faci pensar que hi haurà una situació de rebrot i per això s’ha optat per aquestes mesures”. El ministre també va apel·lar a la “responsabilitat ciutadana que fins ara ha complert totes les mesures”, apel·lant especialment a la llibertat que s’ha donat perquè sigui la població qui decideixi si vol sortir una hora cada dia o dues hores la mateixa jornada. I va recordar la importància de portar mascareta i de deixar la distància de seguretat adequada, que en el cas dels ciclistes ha de ser d’entre 15 i 20 metres, mentre que per als corredors és de 10 metres i per als vianants de dos metres. “Creiem que si seguim les mesures preventives per evitar la propagació, l’epidèmia seguirà controlada com està passant fins ara”, va augurar el ministre.

Reobertura econòmica

Pel que fa a la tercera fase de reobertura econòmica, Espot va concretar que la mesura afectarà les perruqueries, barberies i centres d’estètica, els centres veterinaris –que fins ara estaven de guàrdia–, les professions sanitàries que tenien encara tancat, les activitats industrials restants, les feines relacionades amb l’edició i les gràfiques, i les agències de publicitat i d’intermediació de personal. En tots els casos caldrà seguir els protocols i les distàncies de seguretat, especialment aquelles que per la seva naturalesa requereixen un contacte físic com ara les perruqueries o els centres d’estètica. En aquest cas, el líder de l’executiu va informar ahir que estan ultimant amb Salut i els col·lectius afectats com s’haurà de procedir per evitar el contagi, però ja va avançar que caldrà demanar cita prèvia i extremar les mesures d’higiene i de desinfecció.

A dia d’avui, segons dades de l’executiu, 26.706 persones estan treballant, de les quals algunes ho fan mitjançant teletreball. D’aquestes, 2.612 assalariats estan en situació de guàrdia i falten encara 13.755 treballadors per assolir la plena activitat. Dilluns, si res no canvia, s’incorporaran al mercat laboral unes 2.000 persones més.

Finalment, el màxim responsable de l’executiu també va fer referència a l’obertura de les fronteres malgrat que no va poder concretar cap data oficial per a la represa de la mobilitat. “A hores d’ara continuen sent vigents les mesures de restricció a les dues fronteres i no tenim encara una data oficial confirmada de represa de la mobilitat”, va manifestar, afegint que hi ha diversos ministeris treballant amb els països veïns sobre aquesta qüestió. En concret, Afers Exteriors, Interior i Justícia, Salut, Turisme, Economia i Afers Europeus treballen perquè l’“obertura de fronteres sigui el més ràpid possible, però sempre que sigui segur en l’àmbit sanitari per a totes dues parts”, va concloure.

MESURES

1- Més hores per passejar i fer esport

El Govern anuncia que a partir de demà es permetrà sortir dues hores al dia o una hora cada jornada. A més, es podrà agafar el cotxe per anar a la muntanya i es podrà fer més esport, com ara el ciclisme.

2- Es manté la franja horària per a la gent gran

La franja horària de la nit per fer activitat física s’amplia i es podrà sortir entre les 19 i les 22 hores. El període entre les 11 i les 14 hores, però, seguirà reservat per a la gent gran i les persones vulnerables i es demana respectar-lo.

3- Cal dur mascareta i deixar distància de seguretat

El ministre de Salut recorda que és important portar la mascareta i deixar la distància de seguretat necessària en cada activitat física per evitar contagis i mantenir la pandèmia controlada.

4- Dilluns tornen a la feina uns 2.000 treballadors

Dilluns vinent reobriran les perruqueries, les professions sanitàries, els veterinaris, les activitats industrials, les feines relacionades amb edició i gràfiques i les agències de publicitat i d’intermediació de personal.

5- Sense data per a la reobertura de les fronteres

L’executiu explica que està negociant amb els països veïns la reobertura de les fronteres però que a hores d’ara encara no té una data concreta oficial per permetre de nou la mobilitat entre estats.

Més temps per sortir al carrer i es permet anar a la muntanya

tracking