Espot defensa el procés del Govern per demanar ajuda a França

El cap de l’executiu destaca que treballen en altres vies de finançament, com l’adhesió a l’FMI

Espot defensa el procés del Govern per demanar ajuda a França

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va defensar ahir el procediment que va seguir l’executiu per demanar finançament a França i va deixar clar que aquesta no és l’única línia a la qual han recorregut per buscar suport econòmic. “Es va trametre aquesta carta també a l’homòleg espanyol, al Banc Central Europeu i a altres institucions”, va indicar Espot fent referència a les cartes entre el Govern i les autoritats franceses fetes públiques pel Diari en l’edició d’ahir. El cap de Govern va afegir que “jo paral·lelament vaig fer un correu electrònic al representant del Copríncep francès per demanar també el seu suport”. En aquest sentit, va apuntar que no s’han de barrejar les relacions bilaterals amb el país gal amb el paper del Coprincipat, i va aprofitar per fer una crida “a favor del Copríncep francès i del Copríncep episcopal perquè ens han servit per aconseguir molt més que si fóssim una república”.

Segons el líder de l’executiu, cal fer una “valoració matisada” de la carta francesa, ja que “ja sabíem que era difícil aconseguir el finançament, no per una falta de voluntat, sinó per les normes internacionals europees i per la situació que viu França”. Tot i així, va defensar que “també hi ha altres punts de la carta on s’albiren solucions i s’obté el suport del ministre francès per resoldre la crisi econòmica, com ara amb el seu aval per entrar a formar part de l’FMI”. “Per tant, la resposta no va ser negativa, sinó que va ser en part positiva i en part no tan positiva o negativa si es vol dir així”, va matisar el cap de Govern.

Sobre les altres vies de finançament amb les quals treballa el Govern, Espot va remarcar que les negociacions amb l’FMI “estan molt ben encarades, el procés d’adhesió té molt bon ritme i preveiem que abans de final d’any en podrem ser membres de ple dret”, remarcant la importància del suport de països com França perquè això sigui possible. Pel que fa al Banc de Desenvolupament, Espot també va indicar que s’hi està treballant malgrat que estan intentant solucionar algunes traves pel fet que és una entitat que no presta diners directament als estats, sinó que ho fa per projectes i normalment a través d’ens intermediaris. Així mateix, va afegir que segueixen amb contactes bilaterals amb Espanya i França per estudiar altres possibles col·laboracions financeres.

El PS, crític amb l’opacitat

Per la seva banda, el president del grup parlamentari del PS, Pere López, va mostrar-se sorprès per l’abast d’una informació de la qual assegura que l’oposició no en tenia constància. “És increïble que fent una roda de premsa diària no hagin trobat cap moment per explicar això. És una nova mostra que estem davant d’un Govern opac”, va sentenciar. Quant al fons de la qüestió, López va discrepar de la via d’acudir a França per demanar línies de crèdit i va referir-se al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa com “l’única opció real” per sol·licitar una injecció de capital. “Estem perdent oportunitats de finançament extern donant voltes a altres circumstàncies que presenten dificultats”, va afirmar.

Per últim, el líder de terceravia, Josep Pintat, va coincidir en el plantejament de l’executiu de sol·licitar finançament extern a França. Tot i això, Pintat va reclamar al Govern un projecte macroeconòmic, elaborat per experts i validat pels Coprínceps, que tingui un full de ruta “que generi l’empatia dels estats veïns”.

tracking