x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
pandèmia mundial

El 9% de la població ha passat la Covid

Espot indica que s’han fet 229 PCR entre les 2.216 persones només positives en IgM
Filloy, Benazet i Espot durant la visita a un centre sociosanitari.

El 9% de la població ha passat la Covid

Filloy, Benazet i Espot durant la visita a un centre sociosanitari.

SFGA / CESTEVE
El 9% de la població ha passat la Covid

El 9% de la població ha passat la Covid

El 9% de la població ha passat la Covid

Actualitzada 12/05/2020 a les 20:10
El cribratge massiu ha permès detectar vint positius de coronavirus. Segons va indicar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, fins ara s’han fet 229 PCR entre les 2.216 persones que han donat positiu en IgM i negatiu en IgG, vint de les quals han estat positives. Aquesta dada implica que el 8,73% de les PCR que s’han realitzat entre les persones amb un IgM positiu han estat positives, una xifra que, segons va expressar el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, “s’anirà ampliant”.
El ministre va apuntar que “hem recomanat a totes les persones amb un IgM positiu que es posin en contacte amb el seu metge de capçalera perquè algunes són susceptibles d’estar malaltes o de ser portadores sanes de la malaltia”. I va afegir que “el criteri d’indicació de la PCR l’estableix el metge d’acord amb el resultat i els criteris clínics. Hi ha un protocol”. Així doncs, va demanar “cura i paciència” a les persones amb un resultat positiu en IgM que esperen que el metge acabi d’analitzar el cas i decideixi si se’ls ha de fer una PCR. Sobretot perquè, segons va indicar, la dada de 2.216 persones positives en IgM “és important i era poc esperable i provoca cert col·lapse per anar al metge i per fer la PCR”, i va puntualitzar que no hi ha pressa per fer la prova, “l’important és haver-la detectat”.


UN 9% D’INCIDÈNCIA

D’altra banda, Benazet va detallar que de les 40.946 proves que s’havien fet fins divendres, que són les dades que s’han analitzat, hi ha 37.241 ciutadans, el 90,1%, que no han tingut contacte amb el SARS-CoV-2. Altres 515 tests (1,26%) han revelat IgM negativa i IgG positiva, que vol dir que ja han passat la malaltia i han desenvolupat els anticossos d’immunització. En l’última variable, en el positiu en els dos tipus d’anticossos, hi ha 974 persones, un 2,38% de la mostra. A tall de balanç, el titular de Salut va indicar que el 9,04% de persones analitzades “han passat la malaltia o estan malaltes actualment, ja que el 3,64% de població presenta IgG i un 7,78% té IgM”.
En ser preguntat per la quantitat de proves que no van tenir un resultat concloent o que no han quedat registrades al sistema, va confessar que hi ha uns 200 tests que s’han hagut de repetir. Benazet va afirmar que és habitual que hi hagi problemes d’aquest tipus quan es desplega una operativa tan gran, però que “com que es repetirà no hi haurà una afectació al resultat del cribratge”. Benazet també va destacar que els tests d’anticossos han servit per detectar un positiu d’un usuari d’una residència que no presentava símptomes i que podria haver esdevingut un focus.

Per la seva part, Espot va apuntar que a hores d’ara hi ha 63.324 persones inscrites als tests d’anticossos i que ja se n’han realitzat 56.635. A més, s’han enviat 45.565 SMS amb els resultats i s’han fet proves a 1.000 transfronterers. El cap de Govern va recordar que la primera fase del cribratge acaba demà i que les persones que no s’hi hagin pogut inscriure o amb les que hi hagi hagut problemes de comunicació el podran fer en un punt de control d’Andorra la Vella que es mantindrà fins a final de setmana. Per demanar cita poden trucar al 875 610.
Així mateix, va expressar que la segona fase del cribratge començarà demà amb els professionals sanitaris, sociosanitaris i membres dels cossos especials a la caserna de bombers de Santa Coloma. Diumenge serà el torn de voluntaris i els seus convivents als punts habilitats a la capital i a Escaldes i a partir de dilluns serà el torn de la població en general.


Visita a centres sociosanitaris

Espot, acompanyat pel ministre de Salut i el titular d’Afers Socials, Víctor Filloy, va visitar ahir Sant Vicenç d’Enclar i Salita per veure i agrair la tasca que els professionals de la salut estan realitzant durant la pandèmia.

 
UN CONTAGI I SET RECUPERACIONS EN LES ÚLTIMES 24 HORES
El titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir en la roda de premsa d’actualització de les dades epidemiològiques que els casos acumulats de coronavirus al país són de 756, mentre que els que es mantenen en actiu són 151. A hores d’ara hi ha 557 persones que han superat la malaltia i s’han hagut de lamentar 48 defuncions. D’altra banda, hi ha 31 professionals sanitaris infectats i quatre efectius dels cossos especials contagiats.
Pel que fa a les hospitalitzacions, el ministre va indicar que hi ha 10 persones ingressades a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell: set es troben a planta mentre que n’hi ha tres a la unitat de cures intensives (UCI), dues de les quals es troben en una situació d’intubació i ventilació mecànica. Una dada positiva i que apunta que en les darreres hores s’ha pogut extubar un pacient més. Quant al centre sociosanitari El Cedre, hi ha 19 padrins positius, set dels quals provenen de Salita, i sis persones convalescents que esperen la doble negativització de la PCR per tornar al domicili sense risc de contagi. Benazet va expressar que se segueix una “excel·lent tendència de xifres de casos nous i de tensió del sistema sanitari”.
Etiquetes
  • #11 pasamonte
    (12/05/20 21:19)

    Mare meva, que no hi ha pressa per fer la prova, “l'important és haver-la detectat”. I mentrestant, sense cap síntoma, apartat de la família, que ha donat tota negatiu, afectat per una RJL, de baixa i la CASS pagant. Si al final la PCR és negativa, qui es responsabilitzarà d'aquesta pèrdua de temps i diners? I tot per apuntarse als testos xinos.

    Respondre
  • #10 stef
    (12/05/20 17:23)

    Sospito que hi havia més positius als matins assolellats, quan els joves tenien problemes per llegir els resultats

    Respondre
  • #9 Abans mort
    (12/05/20 17:09)

    Jo no vull passar el Covid, no vull que em inhoculeui res, i menys un virus, probablement hauríeu de matar-me primer.

    Respondre
  • #8 Dc
    (12/05/20 16:27)

  • #7 Com....?
    (12/05/20 13:47)

    Com poden dir això si els tests no són fiables?

    Respondre
  • #6 Ximpleria màxima
    (12/05/20 10:55)

    Tot això ja fa fàstic i pudor, ganes de marejar a la gent, com si no tinguésin ja prous problemes amb tota aquesta història que tenim d3 aguanta les xorrades de un ministre i tot el govern, més valdria que amb precaucions obrisiu ja les botiges, amb això teniu de pensar i no amb fer perdre el temps a la gent gasten una milionada per no res

    Respondre
  • #5 Toni
    (12/05/20 10:39)

    Si hi ha 20 positius nous per pcr, perquè no es sumen al 754 positius?

    Respondre
  • #4 Luis
    (12/05/20 10:28)

    A mi me da la impresión de que estos tests no han servido para nada. Como es posible que una familia confinada durante 2 meses unos miembros den positivos y otros negativos?

    Respondre
  • #3 Joan
    (12/05/20 09:20)

    No havien dit que enviarien un sms amb els resultats? Perquè jo fa dies que la vaig fer i encara no he rebut res!!

    Respondre
  • #2 Toni
    (12/05/20 08:54)

    Potser vaig equivocat per els test ràpids fallen molt, un 90% d'error i m'explico si del postius s'han fet 229 pcrs i s'han trobat tant sols 20 positius, significa que 90% son falsos positius. M'ha extranyat que cap periodista ho hagi demanat. Quin estudi farem amb un 90% d'error? Sort que la sensibilitat era tan elevada no? Quants diners llençats pel postureig a teles i diaris, serem aviat la riota de tots, ens han enganyat com a xinos. Perquè no sumen els 20 positius a l'estadistica de positius, per ser país Covid Free. 

    Respondre
Veure’n més
11
Relacionades
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts