TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Pandèmia mundial

Els tests revelen que el 8,3% de la població està immunitzada

Martínez Benazet destaca que 11.000 persones han passat les proves i que entre el personal del SAAS s'ha detectat un 12,21% d'infectats amb anticossos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unes 11.000 persones han passat ja la prova d'anticossos del cribratge i els resultats revelen que "un 8,36% de la població ha fet immunitat perquè ha tingut algun tipus de contacte amb el virus", segons ha anunciat el ministre de Salut que ha precisat que entre els 1.210 professionals del SAAS que s'han fet el test s'ha detectat que hi ha un 12,21% d'infectats que "tenen anticossos i han passat o estat passant la malaltia". Joan Martínez Benazet ha manifestat que aquests nivell d'afectació "era l'esperable" perquè s'havia situat al voltant del 10% tot i que "ens hagués agradat estar més amunt".

Martínez Benazet ha remarcat que els tests que s'estan fent servir tenen un alt nivell de sensibilitat "i confíem en aquesta tècnica i podem donar garanties amb el marge d'error de qualsevol prova", ressaltant que "la medicina sempre es mou en un nivell d'incertesa", per esbrinar la quantitat de població que ja està protegida contra la Covid-19. El titular de Salut ha assenyalat que s'estan trobant persones que estan donant un nivell d'IGM alt que revelaria que estan malaltes però ha puntualitzat que en funció de la xifra que donen i seguint criteris clínics es determina qui ha de passar una PCR per verificar si és un cas positiu actiu. Per exemple si no ha tingut cap símptoma si que es fa "perquè potser un portador sa i si ha estat en contacte amb algun contagiat tam´bé es fa la prova". I ha incidit que només s'ha trobat un 2,4% de casos d'alta IGM sense IGG, que són els anticossos, "el que vol dir que pot ser un actiu malalt" i entre els professionals del SAAS aquesta dada ha estat del 2,9% i que s'han de tenir en compte molts elements que s'estan descobrint d'aquesta patologia, com ara que les IGM, que denoten que hi ha càrrega viral "duren molt de temps i les IGG triguen molt a sortir". Per això, ha assegurat que potser hi ha persones amb IGM positiva però no tenen ja la malaltia activa sinó que està trigant a desaparèixer i que també s'ha descobert que hi ha pacients que no desenvolupen IGG al virus i que no tothom dona positiu a la PCR si ha la forma de presentar-se la patologia ha estat amb problemes gastrointestinals i símptomes lleus.

El ministre ha remarcat que els Stops Labs "funcionen perfectament" des d'aquest matí en el primer dia de tests massius als ciutadans que ja han estat convocats pels comuns del total de 63.000 persones que s'han inscrit al registre. Joan Martínez Benazet ha explicat que Espic, l'empresa contractada per Govern per fer trucades, serà l'encarregada de comunicar als ciutadans el resultat de la primera punxada i que inicialment hi ha havia alguns problemes de retard que ja s'han solucionat. També es vol activar la possibilitat de fer la consulta telemàticament en la plataforma i s'hi treballa per activar el procés amb totes les garanties de privacitat. En el cas de les persones que se sospiti que poden ser un cas actiu de la Covid-19 la trucada serà més ràpida i en l'anàlisi clínica per determinar el procediment que se li ha d'aplicar segons els nivells que s'hi hagin detectat hi participen els metges d'atenció primària, ha afirmat, i arribarà l'aïllament, el tractament i la baixa laboral com succeeix amb qualsevol altra malaltia.

Mig miler de recuperats

Martínez Benazet ha actualitzat les dades de la incidència del SARS-CoV-2 al país que deixen dos casos més que ahir, amb 750 en total, 499 recuperats i 206 contagiats actius. Les defuncions es mantenen en 45 en les últimes hores i a l'hospital continuen ingressades 16 persones, de les quals hi ha nou a l'UCI i quatre d'elles tenen suport de ventilació mecànica. Estabilitat també del total d'infectas atesos a l'àrea assistencial creada a El Cedre on hi ha 19 malalts, cinc de Salita i set convalescents a l'espera de negativitzar el virus.

Unes xifres que el ministre ha reiterat que mostren que "el comportament epidemiològic segueix sent molt bo" i que ha incidit és la conseqüència de la lluita que ha mantingut la ciutadania respectant les restriccions sense que hagi estat necessari decretat l'estat d'alarma. I ha recordat que s'ha de mantenir la prudència del distanciament i l'ús de mascareta ara que hi ha noves excepcions i més activitat laboral perquè el virus continua a la societat, tot i que ha apuntat que hi ha discrepàncies entre els epidemiòlegs sobre la malaltia. Els experts alemanys "tenen por d'un rebrot" i un altre grup de la comunitat científica considera que "és el final d'una epidèmia però tots diuen que el coronavirus no s'ha acabat i que produirà més rebrots".

Proves des del matí

Les més de 700 persones mobilitzades per fer el cribratge massiu a la població han començat a fer tests d'anticossos a totes les parròquies a les vuit del matí. Professionals i voluntaris han posat en marxa l'operativa sanitària i de logística que permetrà saber el grau d'immunització de la ciutadania davant la Covid-19 i descobrir nous contagis per tractar-los i aïllar-los i evitar la propagació de la malaltia. A la Massana, per exemple, les proves s'estàn realitzant amb fluïdesa, ja que les persones inscrites s'han ajustat a l'horari assignat, fet que facilita el bon funcionament de l'operatiu.

Els tests s'estan fent a les persones que ja han rebut l'avís dels comuns i tenen cita per acudir fins a les vuit del vespre a un dels 59 punts de control on hagin estat convocats per anar en vehicle o a peu entre els més de 60.000 ciutadans que s'han registrat a la plataforma habilitada pel Govern i els que seran contactats des de les administarcions parroquials per acudir a la crida que ha fet Salut. La previsió és que cada Stop Lab faci unes 140 punxades diàries el que suma més de 8.000 proves per jornada que s'allargarien 24 dies per fer les dues rondes d'analítiques.

Comencen els tests a la població

Comencen els tests a la població

Voluntaris a la Massana

tracking