Pandèmia mundial

23 defuncions de padrins a centres sociosanitaris

Quasi quatre centenars de pacients s'han recuperat de la Covid-19

Quatre padrins més del Cedre donen positiuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'epidèmia de coronavirus ha provocat la mort de 18 residents d'El Cedre, quatre dels quals van traspassar a l'hospital, i de 5 interns de Salita, segons el balanç de dades d'afectació en els centres sociosanitaris que ha donat avui el ministre de Salut que ha explicat que l'àrea per a pacients amb la Covid-19 a les instal·lacions de Santa Coloma acull ara 29 persones de les quals 11 són de Salita i sis són malalts convalescents de la infecció. I ha remarcat que hi ha hagut 15 padrins d'El Cedre i 10 de Salita que han aconseguit recuperar-se de l'afectació que està resultant molt més greu per a persones "f`ragils" com les que han superat ja la patologia a les institucions geriàtriques.

El titular de Salut ha assenyalat que l'home de de 76 anys que ha mort en les últimes hores estava ingressat a la unitat de cures intensives amb intubació mecànica des de fa poc menys de dues setmanes. El difunt, veí de Sant Julià, havia arribat al centre hospitalari feia uns dies traslladat directament des del seu domicili i s'ha convertit en la víctima número 41 de la pandèmia des de que es va produir el primer òbit el 22 de març. La xifra que no ha variat avui és la de contagis que es manté en 743 acumulats dels quals 398 s'han curat i 304 es mantenen actius, amb 49 professionals sanitaris afectats i cinc integrants dels cossos especials.

La situació a l'hospital és de 13 malalts a planta i 15 a l'UCI, dels quals una desena estan ventilats ja que hi ha hagut un pacient extubat en les últimes hores, i un altre ha estat difunt, i en total les altes acumulades al centre han estat de 89 persones.

La cap d'àrea de prevenció i vigilància de Salut, Rosa Vidal, ha comentat les gràfiques de l'evolució de la pandèmia amb les dades fins al 19 d'abril que ha destacat que confirmen que "s'ha passat el primer pic" de la infecció a Andorra i respecte la incidència acumulada que continuarà pujant amb els nous positius ha indicat que "mostra la corba aplanada" i per això ha demanat que es mantingui el respecte a les mesures de distància i protecció. El ministre de Salut ha manifestat que les per excepcions que es van autoritzar i de les que es compleixen dotze dies en el cas de les sortides per passejar "fins al dia d'avui no hem observat cap pressió ni repercussió negativa" de les mesures sobre els sistema sanitari. I ha incidit que l'OMS recomana que es mantingui disponible el 50% de la capacitat de ventilació a l'UCI per anar reobrint activitats i que s'observarà aquest criteri per prendre noves decisions que ha recordat que no arribaran fins passats sempre períodes de catorze dies per veure si hi ha més contagis. El ministre ha reiterat que "no ens podem confiar" perquè el virus es transmet de forma molt ràpida i dispara els contagis, que és el que ha provocat el col·lapse a molts països, i ha demanat respectar especialment la franja d'11 a 14 hores reservada per a la gent gran i vulnerable perquè per a ells la malaltia "és catastròfica" i perquè tampoc no és cert que als joves no els hi passi res perquè hi ha hagut persones com la treballadora del SAAS de 24 anys que ha necessitat intubació i que encara es recupera a l'hospital. I ha reblat que "ningú pot saber si cau malalt si tindrà un procés greu o no".

tracking