Pandèmia mundial

Espot afirma que hi ha "absoluta necessitat" d'entrar a l'FMI

El cap de Govern ha respost a les preguntes dels ciutadans que han mostrat especial preocupació pels ERTO i la situació econòmica de les famílies

Espot afirma que hi ha "absoluta necessitat" d'entrar a l'FMISFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'entrada al Fons Monetari Internacional (FMI) "és una de les palanques importants que tenim a l'abast" per aconseguir fonts de finançament, ha assegurat el cap de Govern en la compareixença per respondre preguntes dels ciutadans, pel que ha remarcat que "podíem qualificar que el procés és d'absoluta necessitat per al país per la situació que estem vivint" ja que aportarà a Andorra una xarxa de major suport. Xavier Espot ha recordat que el procediment d'adhesió es va iniciar fa uns mesos i que confia que sigui possible que estigui finalitzat abans d'acabar l'any.

El cap de l'executiu ha remarcat que la situació de crisi econòmica que ha generat la pandèmia del coronavirus ha de servir per trobar oportunitats com ha succeït "fins i tot en els pitjors moments de la història i aquest no és dels millors" i ha destacat que l'economia quedarà molt tocada perquè està colpejant especialment dos sectors motors del moviment econòmic com són el turisme i el comerç. Per això, ha incidit que "potser ens pot donar un impuls per buscar altres fonts de riquesa" perquè les conseqüències són molt greus quan hi ha tanta dependència de sectors tant concrets i és millor diversificar el risc i ha manifestat que "ha de ser font d'oportunitats i moment de prendre decisions valentes", en resposta a un dels ciutadans al que també ha confirmat que s'ha de mantenir l'aposta per la transició energètica i la sostenibilitat ambiental perquè amb l'aturada de l'activitat econòmica ha quedat clar "que la qualitat de l'aire és immillorable i ens adonem dels beneficis que comporta".

Els ERTO han estat un dels assumptes recurrents en les 25 preguntes plantejades al cap de Govern de les 350 que s'han rebut de la població i que ha especificat que l'han servit per conèixer les preocupacions dels ciutadans. Espot ha contestat que la documentació que es demana a les empreses per fer la suspensió temporal d'ocupació "és la mínima imprescindible" perquè l'administració ha de comprovar que hi ha els motius que s'al·leguen per prendre una mesura "de conseqüències gravoses" per a l'assalariat perquè comporta una pèrdua d'ingressos i una contribució de l'Estat. També ha especificat que qualsevol empresa pot demanar un ERTO entre l'1 de maig i el 31 de desembre sense límit específic per presentar-lo i que serà d'aplicació per al dia que s'entra la petició a Govern malgrat l'autorització trigui uns dies a arribar. I davant els dubtes d'un ciutadà ha explicat que el treballador afectat per la suspensió de feina o de reducció de jornada pot ser acomiadat quan finalitzi aquest període però per les causes generals del codi de relació laborals i no al·legant la crisi com causa de força major i que l'empleat ha de rebre la indemnització que li correspongui.

Perruqueries a la tercera fase

Xavier Espot ha rebut preguntes específiques sobre el retorn a l'activitat de sectors com les perruqueries que una ciutadana ha demanat si arribarà en la tercera fase. El cap de Govern ha recalcat que les perruqueries són un sector "essencial o semi essencial" per exemple per als padrins que no poden rentar-se el cabell sols i ha assegurat que s'ha de trobar l'equilibri entre aquesta situació i el fet que sigui una activitat "amb un risc de contagi força elevat". Ha indicat que la reobertura es podria plantejar per a la tercera fase prevista per a mitjans de maig i ha puntualitzat que caldran protocols especials per atendre els clients. El mateix que passarà en espais de concentració de persones com escoles, que ha explicat que no es pot concretar quan obriran després de recordar que no serà abans de l'1 de juny. Espot ha insistit que "tant de bo sigui quan abans millor" i que el retorn a les classes "no serà ben bé com abans de la crisi sanitària ni a les botigues ni als centres de treball" i ha afegit a demanda d'una altra ciutadana que es mantindrà l'esforç per digilitalitzar l'educació que ha quedat demostrat aquestes setmanes que és necessari perquè els professors i els alumnes puguin mantenir la relació per a l'ensenyament a distància.

Comuns necessaris

El cap de l'executiu ha defensat mantenir l'administració com està dissenyada per la Constitució amb el Govern i els set comuns i ha declarat que "s'ha evidenciat la bona feina i la necessitat de totes les institucions i particularment dels comuns" que ha ressaltat que han fet molt bona tasca quotidiana "de vegades silenciosa". Alhora ha afegit que aquesta situació no és obstacle perquè el Govern i les administracions parroquials treballin plegats per no interferir-se en les competències i per fer un fort treball per contenir la despesa pública.

Espot ha assegurat que no s'ha estudiat la venda d'Andorra Telecom i FEDA "que són empreses molt capitalitzades que guanyen molts beneficis" que acaben revertint en l'Estat i ha manifestat que "molt més malament haurien d'anar les coses perquè el Govern es plantegi una situació tan dràstica" com la privatització de les dues companyies "i no hi ha voluntat de vendre-les".

tracking