Tres defuncions en les últimes hores

Dues de les víctimes eren residents de Salita i l'altre d'El Cedre i els tres traspassos eleven el global d'òbits per l'epidèmia fins a 40 persones

Un sanitari de l'hotel Fènix dona positiu i encén les alarmesFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Joan Martínez Benazet ha detallat que els tres difunts de les últimes hores tenien 77, 79 i 86 anys i que tots pertanyien a institucions sociosanitàries: dos a Salita que estaven ingressats i han mort a El Cedre i un altre d'aquesta residència que havia estat traslladat a l'hospital. El ministre ha manifestat que avui és un dia "especialment dur per tenir tres pèrdues" i ha volgut manifestar l'empatia a les famílies per la situació que estan vivint "especialment dramàtica per l'allunyament social que s'ha de mantenir".

L'última defunció de les 40 totals que deixa l'epidèmia al Principat ha tingut lloc de matinada a El Cedre quan ha traspassat un intern de Salita que havia estat ingressat en l'àrea habilitada per a afectats per coronavirus i que es trobava en la fase final de la vida, segons ha pogut saber el Diari. Els altres dos òbits registrats en menys de 24 hores van ser la d'un altre resident de Salita, atès a la mateixa zona assistencial de les instal·lacions de Santa Coloma, i la d'un contagiat de 77 anys, resident d'El Cedre, que estava ingressat a l’hospital.

Estabilitat dijous

Les tres morts arribaven en la segona jornada sense nous positius des de que es va detectar la propagació de la pandèmia al Principat.

Andorra acumulava ahir un total de 723 casos positius, dels quals 351 romanen en actiu, i 333 altes mèdiques. A més, hi ha infectats 50 sanitaris i set agents de cossos especials. Així mateix, a l’hospital hi ha ingressades 29 persones i dins de l’UCI hi ha un total de 16 pacients, dels quals 12 estan assistits per ventilació mecànica i dos estan en procés d’extubació.

Positiu d'un sanitari

Un sanitari de l’hotel Fènix d’Escaldes-Engordany va donar ahir positiu a les proves PCR per coronavirus i va encendre les alarmes en unes instal·lacions on hi ha confinats prop de 40 padrins del centre sociosanitari El Cedre. Segons van confirmar fonts al Diari, avui es procedirà a fer la prova a la vintena de professionals sanitaris amb qui ha estat en contacte el positiu per descartar un possible brot. Així mateix, en funció dels resultats que s’obtinguin es determinaran noves mesures per als residents de l’hotel, un col·lectiu vulnerable davant la Covid-19.

Els tests anticossos

Paral·lelament, segons ha pogut saber aquest mitjà, els tests d’anticossos que es realitzaran a tota la població arribaran aquesta tarda al Principat. Després d’uns dies de retard, el material ja ha superat els tràmits duaners i es posarà a disposició de les autoritats sanitàries d’Andorra perquè puguin iniciar-se les proves a partir de la setmana que ve.

En relació amb els entrebancs burocràtics que precedien l’arribada d’aquests tests, Benazet va subratllar que allò important “no és la data de començament”, sinó tenir les “garanties de qualitat per aconseguir l’èxit de la tècnica”, va sostenir. Precisament, arran dels dubtes que han sorgit en altres països arran de la fiabilitat dels tests, va remarcar que compten amb el certificat de l’Agència del Medicament de la Xina.

“Aquests tenen la missió de fer la fotografia per a la situació epidemiològica de les persones que viuen o treballen a Andorra”, va expressar Benazet sobre unes proves en les quals ja hi ha més de 44.000 inscrits i que també inclouran els temporers i els transfronterers. Així doncs, un cop s’obtinguin els resultats, “això ens servirà per seguir amb la nostra estratègia de passar d’un confinament general de la població a un confinament selectiu de les persones malaltes”, va manifestar el titular de Salut.

Així mateix, el director d’Actua Innovació, Marc Pons, va exposar els detalls d’un operatiu que mobilitzarà 638 persones, de les quals 366 són personal sanitari i 270 són efectius logístics. “Mai s’ha muntat un protocol tan massiu a tota la població andorrana que obligarà a moure tots els ciutadans de forma acurada i sincronitzada”, va dir Benazet. El dispositiu estarà configurat per 11 punts de control, repartits arreu del territori, que estaran oberts de les 8.00 a les 20.00 hores. A banda, es desplegaran “entre set i dotze” unitats mòbils que estan dissenyades per a les persones amb mobilitat reduïda.

La primera fase durarà 10 dies, després hi haurà una pausa de dues setmanes i acte seguit es reprendrà una segona fase de 10 dies. Tal com va explicar Benazet, tothom serà informat dels resultats un cop passat el doble cribratge i només en aquells casos on es detecti “un risc d’estar malalt” es procedirà a la notificació per realitzar una PCR.

EL SAAS REP 500 PCR RÀPIDES

Paral·lelament, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir que el SAAS va rebre nou material per dur a terme fins a 500 PCR ràpides. En aquest sentit, l’hospital es beneficiarà d’una sèrie de reactius que permetran fer un diagnòstic “molt més ràpid”, amb capacitat de realitzar quatre tests per hora, tot i que Benazet va desitjar “que aquest escenari no s’arribi a produir”. En qualsevol cas, les PCR “es reservaran” per a la fase de confinament selectiu. A més, el ministre de Salut va assegurar que, en cas de ser necessari, “se’ns ha garantit un subministrament setmanal de 500 proves més”.

Un sanitari de l'hotel Fènix dona positiu i encén les alarmes

tracking