El registre per fer el test encara no està actiu

El ministre de Salut ha informat que per problemes tècnics l'apartat per fer la inscripció per a la prova encara no està disponible

Oberta la inscripció del test d'anticossosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El registre per fer la inscripció per passar el test d'anticossos havia d'estar actiu aquest vespre segons ha anunciat del ministre de Salut que ha explicat que s'havia retardat el funcionament per problemes tècnics però a prop de la mitjanit segueix inactiu. Al web coronavirus.govern.ad continua sense figurar l'apartat per fer la inscripció per demanar cita prèvia per sotmetre's a la prova de detecció d'anticossos a la Covid-19. Joan Martínez Benazet ha demanat que es faci el procés a poc a poc perquè si dos mil persones intenten completar el formulari alhora es col·lapsarà la web. I ha recordat que tothom podrà tenir la cita prèvia per passar la prova que es farà segons la disponibilitat en cada punt de control a partir de dimecres o dijous vinent amb la previsió que els tests arribin a Andorra diumenge i que la prova consisteix a fer una punxada al dit com per fer un control de sucre i la gota de sang amb un reactiu mostra en 10-15 minuts el resultat del nivell d'anticossos.

Martínez Benazet ha recordat que fer el cribratge generalitzat servirà com a eina epidemiològica per decidir les següents accions de reobertures econòmiques i socials i ha manifestat que el nivell d'afectació de la Covid-19 que espera trobar "creiem que estarà molt per sobre del que ha tingut Islàndia, que és del 6-7% però més enllà del 20% ho veig difícil". I ha apuntat que "el desitjable" seria assolir un 60% de la societat afectada perque això permetria retornar a l'activitat ja però això no és la realitat". Martínez Benazet ha afirmat que creu que "tota la població no passarà la malaltia perquè hi ha una part de la població que hem de seguir protegint i perquè davant un virus no s'infecta tothom tot i estar exposat" i ha comentat que tampoc no es coneix el comportament de l'epidèmia "perquè si és estacional i desapareix no li donarà temps d'infectar a tothom i si segueix molts, molts mesos una part important s'infectaria", per afegir que si la situació es prorroga sis mesos "potser arribaríem al 60% però no ho desitjo, seria dramàtic des del punt de vista econòmic i social". I ha tornat a insistir que en tot cas els contagis han d'anar a poc a poc per no esgotar els recursos sanitaris perquè si arriba un moment de col·lapse no es pot atendre ni els malalts de coronavirus ni la resta, com està succeint en algun país.

La previsió de Salut és fer més tests després dels dos massius que es faran amb una diferència de dues setmanes i a les persones que tinguin símptomes se les aniria fent la prova d'antígens PCR "i més endavant test de mostres a grups de població, no a tothom". El ministre ha destacat que els resultats del test formaran part d'una bases de dades que està certificada per l'Agència de Protecció de Dades i que no es vulnera cap llibertat ni dret sobre la privacitat i que "en aquest moment el que hem d'intentar és que no es vulneri la salut" per reblar que el resultat individual no quedarà guardat en cap lloc que es pugui publicar i que els ciutadans poden tenir totes les garanties que es respecten tots els drets amb les proves.

Finalitat de la prova

L’objectiu de la prova és saber el grau d’immunitat que hi ha de la malaltia entre la població andorrana, una informació que, segons va indicar Benazet, “ens ajudarà molt” perquè “segons la situació sabrem en quin punt ens trobem i si hem de mantenir un distanciament més o menys important”.

Així doncs, els tests ajudaran el Govern en la presa de decisions quant a les “excepcions al confinament”. Unes mesures que, segons va remarcar, “es prendran de manera progressiva” i en funció de dues eines més: la corba epidemiològica i la mobilitat de la ciutadania. En la segona participa Actua Tech i permetrà saber com afecten a la mobilitat de les persones les mesures que es van prenent a través de les dades de localització que proporcionen els mòbils de manera anònima. Benazet també va avançar, sense especificar, que la setmana vinent s’obrirà alguna activitat econòmica a banda de les essencials.

El funcionament

Els tests d’anticossos els faran diversos voluntaris del país amb estudis relacionats amb les ciències de la salut, la veterinària i la biologia. En aquest sentit, el ministre va expressar que des que es va obrir l’aplicatiu per oferir-se com a voluntari dimarts a la nit, ja hi ha hagut 312 persones que s’hi han inscrit i va destacar que aquest col·lectiu serà el primer a fer-se la prova. Tot i això, va destacar que el test es pot fer a partir dels dos anys i va recalcar que “farem el test a tothom, no prioritzarem. Si en tinguéssim pocs sí que els faríem a les persones vulnerables, les que les atenen i els professionals sanitaris, però el que volem és fer el test a tota la població independentment de l’edat”.

Pel que fa a aspectes més logístics, va apuntar que al formulari del registre s’indicarà que les unitats familiars de convivència s’han de fer la prova juntes i desplaçar-se en grup en un cotxe al punt de recollida de mostra que se’ls assignarà. A més, va expressar que una de les previsions és que l’stop lab per als fronterers estigui a Sant Julià per aprofitar el viatge quan entren al país. I va assegurar que la fiabilitat del resultat de la prova és superior a un 95% perquè és un test amb alta sensibilitat per detectar la resposta immunològica que ha fet l’individu davant la Covid-19, i va precisar que quan no han estat útils aquests tests és quan s’han volgut utilitzar per diagnosticar la infecció al moment dels símptomes inicials.

NOU CONTAGIS I VUIT RECUPERACIONS EN LES ÚLTIMES 24 HORES

El titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar ahir durant la roda de premsa que la xifra acumulada de casos de coronavirus al Principat és de 682, mentre que els que es mantenen actius són 472. Així mateix, va indicar que a hores d’ara 177 persones han superat la malaltia i hi ha hagut 33 defuncions. Pel que fa al nombre de pacients ingressats a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, Benazet va afirmar que n’hi ha un total de 43. D’aquests, 25 es troben a planta mentre que 18 estan a la unitat de cures intensives (UCI), 14 de les quals es troben intubades i en una situació de ventilació mecànica. En aquest sentit, el ministre va recordar que una de les persones intubades és una dona de la Seu d’Urgell i va detallar que “les altres quatre persones havien estat intubades i ventilades i ara s’han pogut extubar, però encara s’ha d’esperar uns dies o unes hores, en funció de cada cas, perquè puguin pujar a planta” i així seguir amb el procés de recuperació de la malaltia. Martínez Benazet també va precisar que actualment hi ha 43 persones al centre sociosanitari El Cedre, 17 de les quals provenen de la Salita. I que, a més, hi ha nou persones que es troben en convalescència i que esperant le negativitació de les proves PCR per poder tornar al seu domicili. Respecte a la incidència de la Covid-19 entre els professionals sanitaris, va explicar que hi ha 61 persones contagiades, quatre menys de les que hi havia ahir, i entre els cossos especials n’hi ha 12, fet que implica una disminució de dues persones.

Oberta la inscripció del test d'anticossos

tracking