Moren dos padrins de Salita

Un pacient amb la Covid-19 estava allotjat a El Cedre i l'altre estava ingressat a l'hospital

Primera defunció de SalitaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos padrins de Salita afectats per coronavirus han mort en les últimes hores, un de 87 anys estava a la zona habilitada a El Cedre per a pacients amb la malaltia i l'altre estava ingressat a l'hospital. Aquestes defuncions eleven a 35 el total causat per l'epidèmia des de que es va registrar el primer òbit el passat 22 de març i a quatre la xifra d'interns de la residència escaldenca. A l'àrea d'atenció de coronavirus del centre de Santa Coloma hi ha ara 43 ingressats, 16 que residien a Salita i onze convalescents que ja han sortit de l'hospital i esperen les proves de negativització de la infecció.

L'epidèmia deixa avui divendres 696 casos positius, catorze més que ahir, i el ministre Martínez Benazet ha explicat que els nous contagis s'estan produint entre professionals de l'àmbit de la Salut, que tracten amb afectats, i que ha recordat que inicialment representaven un terç del global de diagnosticats i ara el percentatge està entre el 16 i el 18%, amb els 62 que hi ha amb la Covid-19 ara. L'altre sector que acumula més noves infeccions són els treballadors que estan cara al públic "que tenen més risc" i ha assenyalat que entre els cossos especials hi ha una dotzena d'afectats. Les recuperacions arriben ja a 191 persones i es mantenen 470 infectats amb la patologia activa. El balanç de dades detallades pel ministre indica que hi ha 41 malalts hospitalitzats, dels quals 18 continuen a cures intensives i 14 requereixen ventilació mecànica, com succeïa ahir, amb tretze persones del país i una padrina que va ser traslladada des de la Seu d'Urgell.

La preparació dels cubans

El ministre ha incidit avui especialment a destacar la vàlua professional dels 12 metges i les 27 infermeres cubans que estan treballant per al SAAS i ha remarcat que tenen titulació per desenvolupar les feines adjudicades i les diferències que hi ha respecte els sanitaris del país "és la formació perquè són molt clínicis i la tecnologia és diferent". Martínez Benazet ha recalcat que estan posant "tot el cor" en la feina i que els que estan treballant a El Cedre no han anat de cuidadors si no que formen part de la unitat assistencial d'hospitalització que pertany a medicina interna i que s'ha habilitat al centre sociosanitari per a pacients amb coronavirus i ha tornat a agrair-los que hagin vingut a ajudar a Andorra. Una ajuda que ha explicat que es mantindrà mentre el nivell d'ocupació a cures intensives sigui com l'actual, 18 pacients, perquè ha recordat que la unitat està dimensionada per a una dotzena de llits i mai hi ha hagut més de vuit ingressats i ha afegit que la valoració que l'han donat des del SAAS i des de l'UCI "és que estan molt satisfets d'aquests professionals".

tracking