Martínez Benazet considera "espectacular" el comportament de la ciutadania en les sortides

El ministre de Salut ha destacat que l'ha fet "molta il·lusió" veure els nens pel carrer respectant les indicacions de portar mascareta i del distanciament

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut ha qualificat avui com "espectacular" el comportament cívic que va tenir ahir la ciutadania per començar a fer les sortides per passejar i córrer perquè ha assegurat que va poder comprovar "que la gent seguia les normes de seguretat i portava mascaretes". Joan Martínez Benazet ha destacat que li va fer "molta il·lusió" poder veure els nens pel carrer amb protecció i respectant les recomanacions que s'han donat per evitar que hi hagi propagació de la Covid-19, tot i que ha precisat que Salut és conscient que haver autoritzat aquesta excepció al confinament "representa un risc" que es traduirà en "una mica més de pressió en 15 dies" per l'augment de contagis que comportarà. I ha remarcat que la mascareta és una eina essencial en aquesta fase i que s'han de mantenir les mesures higièniques de rentar-se les mans abans i després de sortir i el distanciament entre grups de quatre metres si es camina i de deu metres i es corre.

El titular de Salut ha fet algunes aclariments respecte la interpretació de les recomanacions a la gent gran i ha explicat que poden continuar anant a comprar en l'horari previst de menys aglomeració als establiments a primera hora del matí però que llavors aquell dia no poden sortir a caminar més tard, el mateix que la resta de ciutadans insistint que la sortida ha de ser d'una hora només. I ha especificat que en el tram horari reservat des de les 11 a les 14 hores per a majors de 70 anys i persones vulnerables la resta de la població pot anar a comprar però hauria de ser per exemple en cotxe anant directament a un pàrguing perquè s'ha d'evitar interaccionar amb ells i passar per una via pública llarga.

Sense incidències

El Govern va valorar positivament la primera jornada de desconfinament que va viure ahir el país i va destacar les dades de mobilitat interna com a indicador que la població va seguir les recomanacions de Salut. Tal com va detallar el ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d’actualització econòmica del vespre, la circulació de vehicles per les carreteres del Principat es va mantenir “en la mateixa línia dels dies anteriors”, prop del 78% menys que el mateix període de l’any 2019, i que, per tant, el fet de deixar sortir la gent de casa no va propiciar un desplaçament massiu i una propagació descontrolada del virus. Al mateix temps, el ministre va posar en relleu la reducció gairebé total de la circulació per les fronteres amb Espanya i França, i va apuntar que tot plegat és un “bon símptoma perquè no tinguem un nou brot al país”.

La col·laboració amb el servei de policia i els agents de circulació de les diferents parròquies és clau per mantenir l’ordre i assegurar que les distàncies i les normes que va decretar l’executiu es compleixin, segons va apuntar Jover, que es va congratular que “durant tot el dia no hem tingut ni una incidència enlloc”.

Torn dels ciutadans senars

Després d’un primer dia positiu de desconfinament on tots els residents d’arreu del país que viuen en habitatges amb número parell van poder sortir una hora a caminar o fer exercici al carrer, avui és el torn dels ciutadans que resideixen en edificis amb numeració senar o cases amb una inicial compresa entre la N i la Z.

De la mateixa manera que va tenir lloc ahir, la jornada d’avui estarà fraccionada en tres franges horàries: matí, migdia i vespre. De sis a nou del matí i de set a nou del vespre es permetrà fer exercici físic. De nou a onze del matí i de dues a set de la tarda, passejar i fer la compra als supermercats. Per últim, d’onze del matí a les dues de la tarda només podran sortir a estirar les cames les persones vulnerables i majors de 70 anys.

"SORTIR ENS HA DONAT VIDA"

Sortir ens ha donat vida, estàvem cansats d’estar per casa”, “hem aprofitat per treure el gos i passejar pel riu amb tota la família, que ja en teníem ganes” o “ara a la tarda que fa bon temps, ens hem posat les mascaretes i els guants i hem anat a córrer amb els nens, que estaven bojos per sortir”. Tots ells són testimonis de persones que ahir, per primera vegada des que es va instaurar el confinament, van poder sortir tranquil·lament de casa a estirar les cames, “una cosa que no valoràvem i que avui, per nosaltres, és or”. El dia acompanyava, el sol es va deixar veure des de primera hora del matí i la temperatura donava peu a treure’s la jaqueta i gaudir de la primavera, que “gairebé no hem pogut tastar”, va dir l’Antònia, una senyora de 68 anys que passejava a mig matí per Carlemany amb un somriure d’orella a orella que s’amagava sota la mascareta. A mesura que passaven les hores, la imatge als carrers anava canviant. Fins a l’hora de dinar a les avingudes hi passejaven gent gran i persones que anaven a comprar al supermercat. Una és la Maria, una senyora d’edat avançada que, amb el seu marit, va sortir a caminar per “Ciutat de Valls fins a l’Estadi Comunal”, i que va aprofitar per “fer la compra per dinar”. En la mateixa línia, en Víctor es va aixecar ben d’hora, va esmorzar, es va calçar i va anar “des de la part alta d’Escaldes fins a l’Estació Nacional d’Autobusos”. “Estic jubilat i tot i que tinc balcó necessitava sortir de casa”, va concloure. Per l’avinguda Meritxell baixava la Isabel, una seyora de 75 anys, que va catalogar el desconfinament com “la millor notícia de la setmana”. “He sortit una mica amb por de contagiar-me, però porto mascareta i tothom sembla que ho respecta, així que estic contenta.” A la tarda, la imatge era més moguda, i és que els ciutadans van canviar els carretons de la compra per la roba d’esport i els gossos. Caminar en família es va convertir ahir en l’activitat preferida de bona part de la població. La majoria feien fileres pels camins paral·lels al riu. “Hem agafat el gos i hem sortit tots a descarregar una mica la tensió que portàvem acumulada”, va dir en Jaume, que uns instants abans, a l’altura del Parc Central de la capital, es feia un selfie amb la dona i els dos fills. Va anar caient el sol i els runners començaven a omplir els carrers per “deixar de córrer pels passadissos de casa i respirar aire fresc, que feia dies que ho necessitàvem”.

tracking