Pandèmia mundial

Sortides a partir de dijous o divendres

Martínez Benazet anuncia que a final de setmana es permetrà passejar una hora cada dos dies a tota la població

Sortides a partir de dijous o divendresFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre Joan Martínez Benazet ha anunciat que a partir de dijous o divendres es podran començar a fer les sortides d'una hora al dia segons es resideixi en edifici amb número parell o senar. Ha recordat que la divisió es farà per franges horàries i que serà obligatori portar mascareta -ja se n'han repartit més de 90.000 a les farmàcies-, tal com va avançar el Diari. L'horari entre 6 i 10 hores del matí i el de les 19 a les 21 hores de la tarda es reserva per a persones que vulguin còrrer, el de les 12 a les 14 hores estarà limitat per a persones grans i la resta del dia poden sortir les persones individualment i les famílies amb nens. Els comuns hauran de decidir quins espais on hi hagi bancs habiliten per al passeig de la gent gran i han de garantir la neteja per evitar contagis del virus en totes les superfícies d'aquestes zones, que poden ser parcs però on la part d'activitats de jocs per als nens estarà tancada, com va informar el Diari diumenge passat.

El protocol definitiu amplia la distància per allunyar-se del domicili en el passeig fins a 2 quilòmetres i el titular de Salut ha apel·lat de nou a la solidaritat i la responsabilitat de la població per complir les indicacions i ha assegurat que "ningú vigilarà si vius a edifici senar i surts en dia parell" però que s'ha de tenir present que no respectar les restriccions pot comportar un repunt de l'epidèmia. I si hi ha molts comportaments incívics s'aplicarien noves mesures que espera no calgui activar, en referència a la declaració d'estat d'alarma, i ha insistit que el coronavirus "està aquí i encara tindrà un recorregut llarg" i ha afegit que quan es vagin obrint espais "haurem de ser més rígids en el compliment de les normes".

Martínez Benazet ha subratllat que "seguirem confinats i no posarem dates" per a la reobertura d'activitats perquè el calendari el marcarà l'evolució de l'epidèmia i ha indicat que en breu hi haurà més excepcions a activitats comercials a més de la del comerç online. No ha volgut desvetllar de quin sector es tracta perquè ha comentat que s'està treballant encara però ha explicat que aquests negocis que podran reobrir tindran l'aforament de clients limitat i també el del número de treballadors que poden estar atenent el públic. I ha assegurat que aquestes excepcions al tancament total vigent es faran "en pocs dies" i serà abans de tenir el resultat de l'evolució de la corba després de permetre les sortides al carrer.

El ministre ha recalcat que la mesura de sortir a passejar s'adopta perquè està demostrat que les persones necessiten fer exercici per tenir una bona salut física i mental i per prevenir determinades malalties i millorar el sistema immunològic cal el contacte amb la llum solar i la mobilitat.

L'operativa de sortides s'està acabant de dissenyar després de les aportacions fetes pels comuns al document de Govern amb suggeriments com establir circuits per caminar en cada sentit i impedir que els ciutadans es trobin i hi hagi aglomeracions. També s'ha previst que per als edificis que no tinguin numeració l'ordre per passejar sigui en funció del nom de la casa, si està entre la lletra a i l'm es considerarà par i la resta senar.

Tests d'anticossos en 10 dies

El cribratge de tota la població amb el test d'anticossos per saber qui ha passat ja la Covid-19 es començarà "la segona meitat de la setmana vinent" segons la previsió que ha fet el ministre de Salut que ha apuntat que la primera fase hauria d'estar completada en 10 dies "i serà sota citació". Martínez Benazet que tenir la informació de la quantitat de persones vulnerables a la infecció i l'impacte real de la malaltia a més de la inèrcia del virus que es veurà en comparar els resultats del primer i del segon test és molt important "perquè ens podrà donar més eines per fer excepcions al confinament". I ha incidit que l'estudi "és cabdal per saber com es pot transmetre" al moment que es vagin reanudant les activitats socials i laborals ara limitades i ha comentat que a partir d'aquesta nit hi haurà un apartat a la web de Govern dedicada a la informació sobre el coronavirus per recollir inscripcions de persones amb formació en ciencies de la salut, biologia i veterinària que vulguin ser voluntaris per a la realització de les proves a tota la població en els punts de control, stoplabs, que es fixaran per tot el país. I més endavant es demanaran voluntaris per col·laborar en les tasques de logística.

tracking