Sortida a 1 quilòmetre de casa i sense usar els parcs

El protocol de Govern reserva l'horari de les dues a les sis de la tarda per anar amb nens i prohibeix agafar el cotxe

Sortida a 1 quilòmetre de casa i sense usar els parcs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'hora màxima de sortida de casa per fer exercici i passejar fixa que la població no es pot allunyar més d'un quilòmetre de casa i que no es poden utilitzar equipaments esportius ni lúdics dels parcs per evitar entrar en contacte amb superfícies que puguin estar contaminades, segons recull l'esborrany del protocol que ha preparat el Govern per a una mesura que el ministre de Salut ha anunciat que es permetrà aquesta pròxima setmana. El document estableix que tota la població ha de portar obligatòriament mascareta i que les sortides han de ser individuals o com a màxim amb les persones que conviuen al domicili i prohibeix específicament agafar el cotxe a més de la pràctica del ciclisme i altres activitats de muntanya que puguin comportar risc i requerir activar els serveis sanitaris que el ministre Martínez Benazet ha remarcat que han d'estar centrats en l'atenció als pacients afectats per la Covid-19.

El protocol assenyala que l'horari des de les 6 a les 11 del matí està reservat per a les persones sense nens a càrrec, un grup que s'estima són gairebé 32.000. Molts d'ells tenen fills i són els que poden sortir de casa entre les 14 i els 18 hores de la tarda, sempre que els infants no superin els 16 anys. La franja entre les 11 del matí i les dues de la tarda estarà destinada a persones de més de 70 anys i considerades vulnerables a les que es permet anar amb el cuidador o les persones de la llar. Finalment, a partir de les sis de la tarda i fins a les nou de la nit seria el torn per a la població entre 16 i 40 anys sense fills a càrrec. Aquesta divisió s'adopta per evitar aglomeracions i es farà segons els números dels edificis: els parells podran abandonar el confinament una hora els dies parells i els senars, els dies del mes senar, indica el document que està pendent de les aportacions que puguin fer els comuns.

Les normes de sortida contemplen que només es pugui caminar o córrer i quan es coincideixi amb altres ciutadans que no siguin els de la llar s'ha de respectar una distància de 4 metres si es camina i de 10 en cas de córrer, amb l'objectiu de minimitzar l'exposició a possibles partícules del SARS-CoV-2 que puguin quedar en l'aire i que no hi hagi un augment de contagis que pugui provocar un rebrot de la malaltia.

Salut informa els comuns que en les zones que es prevegi molta afluència hi ha d'haver cartells amb les normes que s'han de respectar i que abans de la sortida de les persones majors de 70 anys "és obligat una neteja del mobiliari urbà: bancs, baranes i parades d'autobusos" i la mateixa higiene es recomana quan acabi la franja d'horari de sortida de les famílies amb nens. I es prohibeix que s'agrupin ciutadans si no viuen al mateix domicili i en aquest cas el conjunt familiar no pot superar els cinc membres.

Joan Martínez Benazet ha comentat durant la compareixença diària per actualitzar l'evolució de l'epidèmia que les mesures per eliminar la restricció general de sortir a passejar i fer exercici arribaran "mol aviat, molt aviat, aquesta mateixa setmana" sense concretar quin dia podrien ser efectives i ha explicat que el document que s'ha redactat ha tingut una col·laboració transversal de molts departaments implicats i que quedarà totalment definit amb els suggeriments que les corporacions comunals passaran al Govern avui o demà.

tracking