Els dos ponts tibetans s'ajornen i es preveuen per l'estiu del 2021

El comú tenia previst finalitzar les obres per aquesta temporada però encara no ha rebut els permisos del Govern

Els dos ponts tibetans s'ajornen i es preveuen per l'estiu del 2021

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte per construir dos ponts penjants a la zona del Roc del Quer, a la parròquia de Canillo, s’endarrereix un any i no estarà enllestida i oberta al públic fins a l’estiu del 2021. Així ho va afirmar al Diari el conseller del comú canillenc, Rafael Casal. Malgrat que el projecte d’obra està pressupostat i executat des de l’exercici del 2019, Casal va manifestar que encara estan esperant els permisos del Govern, que vinculen el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i el d’Ordenament Territorial. "Algunes autoritzacions ja ens han arribat i són favorables a la construcció, però en falten altres i fins que no les tinguem totes no podem començar les obres. Tot i que tenim l’esperança que arribin aviat, en aquests moments no podem pressionar gaire per la situació en la qual es troba el país i perquè tampoc podríem avançar gran cosa. Hem de donar temps al temps", va apuntar el conseller.

Tanmateix, Casal va informar que, un cop el comú tingui tots els permisos de l’executiu, l’obra serà relativament senzilla de dur a terme. "No és un treball complicat, i no implica la construcció d’una gran estructura ni la utilització de molt formigó. Només s’han de clavar uns ancoratges a la penya i segons la seva tipologia hauran d’anar a una profunditat o a una altra, i després s’hauran de fer unes petites escales i unes rampes que arribaran a la passarel·la i prou. D’obra no n’hi ha cap més, la resta són cables i tirants per tensar", va matisar el president de la comissió d’Obres i Serveis. I va afegir que tan bon punt estiguin enllestides s’haurà de mirar tot allò relacionat amb els complements, "com l’accés a l’aparcament, els accessos que hi hem de facilitar i els camins que uniran ambdues passarel·les".

La infraestructura

Quant a l’estructura dels ponts tibetans, un tindrà una llargada de 35 metres i una alçada màxima d’entre 10 i 12 metres, se situarà a la Vall de Montaup i del pressupost total per a la construcció, 2.612.479,10 euros, està previst que es destinin entre 160.000 i 170.000 euros. La resta de l’import anirà destinat a l’altra passarel·la, que serà la més llarga del món amb 592 metres i a 200 metres d’altura. Estarà ubicada a la Vall del Riu i connectarà les Bordes de l’Armiana amb el Coll de la Cauba. La intenció de la corporació canillenca és complementar l’oferta turística a l’estiu i la primavera a la parròquia, amb el mirador del Roc del Quer.

Ordinació de Cabanes

El comú de Canillo va publicar al BOPA la nova ordinació de construcció, adequació i usos de les cabanes de tipologia de muntanya no destinades a l’habitatge. "Ja disposàvem d’un reglament per a aquestes construccions, però tenia una sèrie de mancances pel que fa a dimensions, estètica i acabats. I aquest canvi també es deu als suggeriments que ens ha fet arribar la població i agricultors de la parròquia que tenen bestiar domèstic, com gallines i conills", va manifestar Casal.

En aquesta línia, la corporació va decidir modificar, en primer lloc, les dimensions de les construccions perquè consideraven que eren massa petites. "Vam concloure que les casetes havien de fer uns 16 metres quadrats, amb cinc metres de llarg i una alçada, des del lloc més baix del terreny, de quatre metres i amb acabats de fusta o pedra", va indicar el conseller. I va posar en relleu que la problemàtica més gran de l’antic reglament eren els animals, "ja que en un futur pròxim els agricultors hauran de treure els animals petits de les corts i no tindran on passar-los".

Per aquest motiu, la nova ordinació també contempla la construcció d’un tancat exterior de 50 metres quadrats perquè els animals puguin passejar. Així, Casal va exposar que "tots els propietaris hauran de regularitzar l’estat de les cabanes abans de finals d’any i hauran de realitzar el procés administratiu, que té un cost de 84 euros". Arran de l’ordinació, el comú també preveu un règim sancionador per qui no ho compleixi, amb un import màxim de 1.200 euros.

Tanmateix, el conseller va expressar que hi ha poques cabanes a la parròquia i “esperem que tothom es posi al dia amb la normativa i no hi hagi problemes”.

tracking