Sobreviure al confinament amb fills

Mantenir els fills tancats a casa arran de la situació que està vivint el país s’ha convertit en tot un repte. Les famílies han d’adaptar la vida quotidiana al confinament sense deixar de banda les rutines que tenien els infants abans de l’arribada del coronavirus.

Sobreviure al confinament amb fills

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arran de les mesures adoptades pel Govern per l’emergència sanitària del coronavirus, les famílies del país han hagut d’adaptar la vida quotidiana a la nova situació, en la qual els infants no poden ni anar a l’escola ni sortir de casa. L’experta en psicologia infantil Maria Àngels Babot explica que un dels punts més importants a tenir en compte durant aquests dies és no perdre els hàbits que tenien abans que es trobessin en aquesta situació. “Han de seguir mantenint aquelles pautes que tenien quan anaven a l’escola, com llevar-se a una hora determinada i no anar tot el dia en pijama, ja que els permeten estar més estabilitzats”, afirma.

En aquest sentit, l’experta també considera imprescindible que els progenitors expliquin la situació sanitària en la qual es troba el país i el món en general. “No és necessari que entrin en detalls concrets que només crearien un batibull d’incertesa als infants, sinó que els comentin les alteracions de les dinàmiques familiars, com pot ser la relació amb la família més propera”, concreta Babot. Així mateix, manifesta que s’ha de seleccionar la informació depenent de l’edat, i aquesta “ha de ser clara i senzilla, per transmetre calma i tranquil·litat i, sobretot, evitar els missatges negatius”. Igualment, l’experta posa en relleu que els infants s’han de distreure per poder donar “temps de lleure” als progenitors, que també necessiten el seu espai personal. “Els petits han de realitzar activitats per si sols o si tenen germans buscar jocs per deixar als pares un temps per relaxar-se”, apunta.

Babot també va afegir que per mantenir un bon estat de salut entre els més petits és molt important que “mostrin les seves emocions i expressin com se senten en cada moment”. I mantenir el contacte amb la família i els amics, “si és possible a través de videoconferències perquè així ho viuen com una cosa real i no perceben el distanciament”.

La majoria de famílies del país segueix al peu de la lletra les recomanacions dels experts en psicologia, com és el cas del Jordi Ballesté, pare de quatre criatures. “Al començant va ser una mica caòtic tot plegat però amb els dies i seguint les recomanacions que han anat dient estem seguint les rutines, sempre salvant les distàncies per la situació que vivim”, indica Ballesté. Quant a l’estat anímic dels nens, el pare diu que “passen de l’amor a l’odi molt ràpid, tot i que també es perdonen amb més rapidesa que abans”, i que “al principi els feia molta gràcia estar a casa tot el dia, però ara els costa més, sobretot durant les vacances”. Ballesté també apunta que mantenen la relació amb els padrins, ja que abans anaven a veure’ls cada setmana. “Ens truquem cada tarda, al principi per WhatsApp i ara ens hem professionalitzat”, i explica que “als padrins també els agrada tenir la companyia dels nens perquè estan sols a casa”.

La família de la Maria Pinyol, mare de dos infants, indica que la situació ha canviat, “abans quan els nens tenien vacances i nosaltres treballàvem els petits es quedaven amb els padrins, però en la situació actual ens hem d’alternar per seguir treballant”. Per aquest motiu, afirma que fan el que “bonament poden. S’aixequen més tard perquè és com si fos un cap de setmana diari”. Tot i que argumenta que en cap moment han perdut la rutina i mantenen la higiene diària. I que “els hem limitat l’ús dels mòbils i ho hem canviat per coses que abans potser no fèiem per falta de temps, com són els jocs de taula i cuinar”.

D’altra banda, Meritxell Ayuso, mare de quatre adolescents, se sent agraïda per viure a la muntanya en una casa gran i amb jardí, “on els nens realitzen activitats cada dia i també juguen a fet i amagar per la casa, i encara no s’han queixat”. Tanmateix, matisa que els horaris dels joves han canviat des del confinament, ja que “els deixem aixecar-se més tard que quan anaven a l’escola i allarguem més les nits, però entre setmana assisteixen a les classes telemàtiques i han d’estar llestos a l’hora”. I exposa que com “són grandets ja s’espavilen sols”.

Sobreviure al confinament amb fills

tracking