La ràtio de defuncions, de les més baixes

El nombre de casos positius per coronavirus s’enfila a 601 i han mort 26 persones

La ràtio de defuncions, de les més baixesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ràtio de mortalitat pel coronavirus a Andorra se situa entre les més baixes, en un 4,3% del total de contagis. Així ho va afirmar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’actualització de l’emergència sanitària. “A Andorra tenim una ràtio de poc més de quatre, com a Irlanda, Dinamarca i Suïssa”, va indicar el titular. Martínez Benazet va apuntar que malgrat que sempre que hi ha una mort és un fracàs de la medicina, aquesta baixa letalitat és possible gràcies al robust sistema sanitari que té el país i al fet que no s’ha arribat a col·lapsar, ja que en aquests casos no es pot atendre degudament totes les persones infectades. El ministre també va exposar que el percentatge de defuncions se situa per sota del que tenen països com França i Espanya, amb un 10%, i Itàlia i Anglaterra, on es troba per sobre del 12%.

Tanmateix, va puntualitzar que “l’epidèmia ens ha afectat de forma molt intensa perquè hem tingut una forta entrada del virus en poc temps, que ens ha vingut pel retorn d’andorrans que residien fora i pel turisme”. Tot i això, va incidir que la majoria de persones que malauradament han traspassat eren molt grans i estaven en centres sociosanitaris. En aquesta línia, Martínez Benazet va expressar que encara és aviat per poder fer una comparativa i saber què ha succeït a cada país, ja que primer s’ha de tenir constància del nombre total de persones que han patit la malaltia. I va afegir que “estem en un moment d’afebliment de la pandèmia i les mesures estan donant resultat”.

Quant al nombre de casos diagnosticats al Principat, el titular de la cartera de Salut va informar que hi ha 601 pacients, dels quals 504 són casos positius, 71 s’han recuperat i s’han registrat 26 morts. Martínez Benazet va posar en relleu que “no hi ha hagut cap defunció en les últimes 24 hores”, malgrat que va anunciar que el dia 7 passat, dimarts, una persona de 89 anys va morir a casa seva amb la família i el resultat de la prova que se li va realitzar ha donat positiu, “motiu pel qual l’hem de sumar a la llista de la Covid-19”. El ministre també va manifestar que tot i que “feia cinc dies que no teníem cap ingrés a l’UCI, en les últimes hores ha ingressat una pacient que requeria ventilació per l’afectació pulmonar que té”. En aquests moments hi ha 16 persones a l’UCI, de les quals 13 es troben sota ventilació mecànica.

D’altra banda, el nombre d’afectats entre els professionals sanitaris baixa a 82 i es manté en 17 la xifra d’infectats entre els integrants de cossos especials. A El Cedre hi ha 48 persones afectades per la Covid-19, de les quals 19 són residents provinents de Salita i nou que han sortit de l’hospital i es troben a l’àrea de convalescència. A l’hospital Nostra Senyora de Meritxell s’han donat set altes en les últimes hores i queden 24 afectats a planta. Dijous es van diagnosticar quatre positius residents a Salita que estaven a l’hotel Cèntric i una auxiliar que els atenia.

El ministre també va dir que estem “en un horitzó més proper a anunciar alguna mesura d’obertura, tant social com econòmica”, però va exposar que “si cometem errors podríem tenir un pic”.

tracking