Pandèmia mundial

Subhasta virtual de sementals

La Covid-19 ha suspès la Fira concurs de mascles de raça bruna, que aquest any s’havia de celebrar per novena edició. Es farà avui a distància després que els ramaders hagin pogut mostrar els sementals a través de la pàgina web del ministeri d’Agricultura.

Subhasta virtual de sementals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ordi, Pal, Pirata i Pessons són quatre vedells de raça bruna. La seva extraordinària història sorgeix pel fet que han estat seleccionats com els mascles més qualificats per seguir la feina endegada fa tretze anys per Ramaders d’Andorra, amb l’objectiu d’aconseguir una raça autòctona de vedells de raça bruna, els quals es comercialitzen sota la IGP Carn d’Andorra i el segell de carn de qualitat controlada d’Andorra. Els quatre mascles, però, a causa de la crisi sanitària provocada pel coronavirus no es podran mostrar als ramaders que vulguin licitar per les seves qualitats a l’assecador de la Borda Vidal. Allà es va celebrar l’11 d’abril passat la vuitena Fira concurs de mascles de la raça bruna d’Andorra, un esdeveniment suspès per la Covid-19. I és que la història d’Ordi, Pal, Pirata i Pessons encara és més extraordinària pel fet que són els primers vedells que participaran al Principat en una subhasta virtual de mascles de raça bruna.

Els ramaders interessats a adquirir algun dels quatre sementals tindran fins avui a les dotze del migdia per presentar les ofertes. A partir d’aquella hora un comitè format per un membre de l’Associació de Pagesos i Ramaders, la direcció i un tècnic del departament d’Agricultura, el gerent de Ramaders d’Andorra i un interventor del ministeri de Finances avaluaran, seguint el criteri econòmic com a principal element, les ofertes admeses i procediran a publicar-ne els resultats.

Per tal d’evitar la licitació a cegues dels vedells de raça bruna, Ordi, Pal, Pirata i Pessons fa uns dies que mostren les seves excel·lències per internet. Cadascun ha protagonitzat un vídeo personalitzat on han pogut demostrar per què han estat ells els cridats a seguir millorant la raça autòctona andorrana.

I no ho han tingut fàcil per ser les estrelles dels vídeos més buscats pels ramaders aquests darrers dies. Segons explicava ahir l’executiu en un comunicat, els quatre mascles procedents de quatre explotacions ramaderes del Principat han hagut de superar primer la fase de preselecció i posterior selecció duta a terme durant els darrers mesos al Centre de selecció genètica del Gorupe Gascon a Villeneuve de Paréage, a l’Arieja. En aquest centre els exemplars van ser sotmesos a un estudi morfològic i a un seguiment de les seves capacitats de desenvolupament muscular, esquelètic i de les aptituds funcionals d’acord amb el reglament que fixa l’estàndard, la qualificació i la inscripció d’animals bovins al Llibre genealògic de la raça bruna d’Andorra.

tracking