Efemèride

La crisi aparca les discrepàncies polítiques del primer any del 7-A

El primer Govern de coalició exhibeix unitat en un inici de legislatura “complicat”

La crisi aparca les discrepàncies polítiques del primer any del 7-AFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un any després de les eleccions generals, l’actualitat política del país es troba submergida en la crisi mundial pel coronavirus. A l‘hora de fer balanç del primer aniversari dels comicis, tant el Govern com els partits de l’oposició intenten remar en la mateixa direcció tenint en compte l’excepcionalitat del moment.

“Ha estat un any molt bo amb molt bona convivència. Hem recercat el consens i no hi ha distincions de colors dins l’executiu. S’ha avançat en molts projectes i ningú no s’ha fet enrere”, expressa el secretari de comunicació de DA, Jordi Ribes, sobre el primer Govern de coalició a la història. “Era una fase desconeguda per a tothom perquè estàvem acostumats a majories absolutes i l’única legislatura que no va ser així no va aguantar fins al final”, recorda.

Fent una mirada retrospectiva, la presidenta del PS, Susanna Vela, recorda que fa un any “s’obria davant nostre la possibilitat real de fer una alternativa de Govern amb L’A. Teníem esperances per aconseguir el canvi”. Amb tot, el principal partit de l’oposició deixa aparcada la picabaralla política perquè “estem passant per un tràngol molt important amb conseqüències que no sabem valorar”. Per aquest motiu, lamenta que les trenta propostes que els socialdemòcrates han posat sobre la taula s’hagin interpretat com una ruptura del consens. “Estem en un fals debat. No hi ha ganes de trencar absolutament res. Si ens poséssim en tot d’acord voldria dir que estem junts”, exclama.

“Fem un balanç positiu perquè hi ha molt bona entesa i clima de treball”, manifesta el conseller de L’A Marc Magallón. Amb tot, puntualitza que “no ha estat un any fàcil”. En primer lloc perquè “l’opinió pública potser no va acabar d’entendre el que preteníem fer amb aquella aliança i alguns van acabar decebuts que acabéssim fent coalició amb DA i CC”. I, en segon terme, les dues esllavissades de magnitud a les quals ha hagut de fer front l’executiu. “L’estacada final ha estat la crisi mundial a causa del coronavirus”, afegeix.

Per la seva banda, el líder de terceravia, Josep Pintat, es mostra rotund. “No hi ha balanç. Tot el que podia ser és fins al mes de febrer, abans de la crisi. Són records, però el que compta és l’ara i l’aquí”, declara sota la premissa del sentit d’Estat. Per aquesta raó, Pintat advoca per la unitat “per orientar els nostres recursos perquè els ciutadans pateixin el mínim possible”. “Ja tindrem temps de poder tirar-nos els plats pel cap quan passin aquests moments difícils i durs per a tothom”.

Per últim, el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, apunta que “no és moment de fer càlculs electoralistes”. En aquest sentit, malgrat expressar la seva disconformitat amb les polítiques del Govern en el seu primer any, afirma que “el que necessita ara el país és una mica de força, d’equilibri i valor”.

tracking