Oriol Mitjà

“Ho heu fet bé però si us oblideu del virus, atacarà”

L’investigador explica que un grup andorrà s’està formant amb el seu equip per participar en la recerca d’una medicina profilàctica que s’administrarà als contactes dels positius.

“Ho heu fet bé però si us oblideu del virus, atacarà”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El doctor i epidemiòleg Oriol Mitjà assessora els responsables polítics del país sobre les mesures que cal prendre per frenar la Covid-19 des de l’inici de la crisi sanitària. El reconegut investigador català atén el Diari en la primera entrevista a Andorra, en la qual aprofita per felicitar el Principat en la gestió que ha fet de l’epidèmia i la rapidesa amb què es va dur a terme el confinament, però recorda que no ens podem relaxar o el virus guanyarà la batalla.

Ha sigut molt crític amb la gestió que ha fet Espanya de la crisi. Aprova el procés que ha seguit Andorra?

Vaig fer una assessoria inicial amb Andorra i vaig donar la meva opinió i tota una sèrie de recomanacions. Després, la Cristina Royo i el Joel López han estat gestionant les novetats i la veritat és que ara no faig una assessoria continuada, per tant, no segueixo exactament el dia a dia del Principat. Però sí que és cert que a l’inici es va fer tot superràpid. Es va tancar tot i es va fer el confinament molt abans que a Espanya i el nombre de morts ha estat molt petit a Andorra. L’última vegada que em van passar les xifres hi havia només 12 morts.

Ara la xifra s’ha incrementat i les últimes dades situen el nombre de morts en 22.

És poquíssim. Aquí anem a 600 morts per dia, no té res a veure. Es van fer molts esforços per fer el confinament ràpid, després es van fer molts esforços inicials per fer la cerca de casos i contactes, es feia la prova a molta gent i els contactes se’ls buscava i se’ls feia un seguiment. És a dir, heu fet una estratègia de salut pública formidable i molt forta des del principi i ara l’última novetat és que s’han aprovat les compres dels tests ràpids, i aquests permetran saber qui ha passat la malaltia i fer una detecció massiva d’aquells casos actius perquè es puguin aïllar. També servirà com a complement del confinament. I avui, a més a més, ha vingut un equip d’investigadors d’Andorra per formar-se amb el nostre equip perquè també volen incorporar un estudi de recerca amb una medicina profilàctica que s’administraria a persones que haguessin estat en contacte amb un cas positiu. Per tant, tenen veritablement totes les línies cobertes. Ho estan fent molt bé. Van ser previnguts. Van ser com els coreans. Penso que a tot el món hi ha els coreans i els andorrans que ho han fet bé [riu].

Recentment s’ha fet públic el pla de desconfinament que vostè mateix ha dissenyat. En el cas d’Andorra, es parla d’aquest possible ‘passaport de la immunitat’ que ens permetrà sortir al carrer.

Sí. El que es farà serà detectar totes les persones que han estat positives i això ja és molt beneficiós per a l’individu que sap si està protegit o no. Els que no estiguem protegits haurem d’anar amb compte. A més, el desconfinament té dues fases. La primera és aquesta que et deia, en què es detectaran tots els casos actius. És a dir, el dia abans de desconfinar-se es farà la prova a tota la població d’Andorra i aleshores sabran si hi ha alguna persona positiva, que s’haurà de quedar a casa. La resta, els negatius, es podran desconfinar. Però, a més a més, tindran la informació de si ja estan protegits, i els que ho estiguin s’hauran de preocupar menys.

I un cop desconfinats?

Després del desconfinament caldrà mantenir la mateixa solidesa i empenta. El que no pot fer Andorra és pensar que com que ho han fet tan bé ara ja es poden descuidar. No és així. El virus continua estant allà i fins que no tinguem solucions permanents, els esforços han de continuar sent intensius. Per tant, el missatge bo per a Andorra és que ho heu fet molt bé però el dolent és que continueu estant en risc i, per tant, si us oblideu del virus, el virus us atacarà.

Els que donin negatiu i encara no hagin passat la Covid-19, s’hauran de quedar a casa o podran sortir?

Això s’haurà d’estratificar. En teoria sí que es pot sortir però qui ho faci haurà d’anar amb compte i al mínim símptoma s’haurà de fer la prova una altra vegada. I, per exemple, dels que no l’han passat i són avis o són gent amb risc de tenir complicacions seria millor que no sortissin. Per tant, tindries els que han donat positiu i han de fer un període d’aïllament; els que són negatius però són joves, que poden sortir però han d’estar alerta de si tenen símptomes en algun moment. I els que són negatius però són gent gran que haurien d’anar molt alerta. I et deixo l’última pregunta, em sap greu però no tinc més temps.

Quant de temps haurem d’anar amb mascareta un cop ens deixin sortir?

Això deixo que ho decideixi el vostre ministre. És difícil valorar-ho. Bàsicament és o tots o ningú però això dependrà també del resultat de l’estudi. Si l’estudi mostra que encara hi ha molta gent positiva, tothom amb mascareta, però com que encara no ho sabem és difícil de dir.

De moment, la informació que tenim és que haurem de sortir tots amb mascareta.

Em sembla bé. Qualsevol prevenció és positiva.

tracking