50 punts per a les proves d'anticossos

Passaran 15 dies entre els dos cribratges i es prioritzarà la població de risc i els sanitaris

50 punts per a les proves d'anticossosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern establirà cinquanta punts repartits per tot el territori anomenats Stop Labs perquè els ciutadans puguin sotmetre’s a les proves per detectar si tenen o no anticossos de la Covid-19. També es realitzaran les proves als establiments sanitaris i sociosanitaris i al domicili dels ciutadans que no es puguin desplaçar a aquests punts. Els primers a ser testats seran el personal sanitari, el sociosanitari i a tot aquell que hagi de tenir cura de persones de risc. També es faran les proves en aquesta primera etapa a la gent gran i a la més vulnerables. Passaran quinze dies entre el primer i el segon cribratge i l’objectiu final és tenir una radiografia completa sobre les persones que han estat contagiades i les que no.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ho va explicar ahir en la compareixença diària davant dels mitjans de comunicació i va recordar que el més desitjable és que com més població s’hagi contagiat amb el nou coronavirus, millor. El titular de Salut va indicar que hi ha nou persones (dues del ministeri de Salut, dues del d’Afers Socials, dues d’Actua, dues independents del país i una d’externa) treballant en el pla per fer els tests a tota la població, tot i que va matisar que encara no hi ha una data marcada per iniciar els primers cribratges.

El pla encara no està tancat del tot i és per això que des del Govern encara no s’ha decidit si s’optarà per un passaport sanitari electrònic o si es donaran unes directrius a la població partint del coneixement que es tingui en cada moment. “El que volem és anticipar-nos a l’epidèmia per saber com hem de comportar-nos d’aquí a un, dos o tres mesos, o a la tardor si és que torna”, va dir.

Desconfinament discret

Martínez Benazet, d’altra banda, va explicar que el confinament està funcionant, ja que “hem aconseguit baixar molt la pressió sobre el sistema sanitari” i “anem millor del que pensàvem fa una setmana i fa quinze dies”. Això hauria de permetre al Govern iniciar en els propers dies o setmanes el desconfinament. “Es farà una obertura molt discreta i s’analitzaran durant set dies els resultats”, va indicar el ministre, que va advertir que “si ara obríssim tindríem un pic de la malaltia com ha passat en altres països com el Japó”. Serà una obertura que permetrà fer algunes activitats a l’aire lliure i algunes activitats econòmiques. Tot i això, Martínez Benazet va advertir que “s’haurà de fer amb molta autoresponsabilitat. Si això es converteix en una festa o en una reunió d’amics s’haurà de tornar al confinament, ja que el virus encara és entre nosaltres”.

El titular de Salut va insistir en el fet que “si no ho fem bé podríem tenir un rebrot de l’epidèmia i seria catastròfic”. Va afegir que “les decisions s’han de prendre dia a dia i s’ha d’actuar amb molta responsabilitat i prudència”.

Aplanament de la corba

La metgessa en salut pública del ministeri Mireia Garcia va comparèixer amb Martínez Benazet, en aquest cas des de la sala de premsa del Govern i no des del seu domicili com el ministre, per informar de les dades epidemiològiques registrades des de l’inici de la crisi sanitària. La doctora va explicar que amb les gràfiques d’incidència elaborades “s’evidencia cert aplanament de la corba de contagis els darrers dies”. Segons Garcia, la corba més pronunciada de l’inici indica la transmissió persona a persona i l’aplanament que es comença a veure en els darrers dies està relacionat amb les mesures de confinament endegades pel Govern i el distanciament social”.

Respecte a la incidència de la malaltia sobre el conjunt de la població, la doctora va admetre que pot semblar “elevada”. Però va matisar que ho és perquè s’han fet moltes proves a la població comparades amb les que s’han fet percentualment en altres països. “Hem vist una punta de l’iceberg [de la malaltia] bastant més gran de la que estan veient als països del voltant”, va indicar Garcia, que va dir que “estimem que un 10% de la població s’ha infectat, tot i que són dades amb poca base i haurem d’esperar a fer el cribratge de tota la població per saber-ho”.

Segons les dades epidemiològiques registrades i amb referència a la incidència per franges d’edat, s’evidencia que la major afectació és de les persones grans, tant en homes com en dones. En xifres absolutes, la majoria dels infectats tenen entre els 40 i els 60 anys en el cas de les dones i entre els 45 i els 60 anys en el cas dels homes. Quant a la mortalitat, la majoria han estat persones amb edats superiors als 80 anys.

CAP INGRÉS A LA UNITAT DE CURES INTENSIVES DES DE DISSABTE

La mort d’un home de 93 anys que estava aïllat a El Cedre eleva a 22 el nombre de persones finades a causa de la Covid-19. Ahir ja s’havien registrat 545 casos, 484 d’actius, i 37 altes. A l’hospital hi havia ingressades 52 persones, 17 de les quals a l’UCI, amb 14 necessitant ventilació assistida. Cal destacar que des de dissabte no ha ingressat ningú a l’UCI i que la treballadora del SAAS de 24 anys que feia dies que hi restava va ser desintubada dilluns. Dues persones podrien deixar de tenir ventilació mecànica en les properes hores i s’ha hagut d’intubar un professional del SAAS de 40 anys que ja estava a l’UCI. Respecte als ventiladors, hi ha 14 dels 27 ocupats i s’espera que arribin 9 més entre avui i demà. Des de l’inici de la crisi sanitària de la Covid-19 s’han efectuat 1.673 PCR, 599 dels quals han donat positiu.

tracking