Cues a les farmàcies per adquirir mascaretes

Martínez Benazet remarca que hi ha proteccions facials per a tothom i demana no anar-les a buscar avui

Una farmacèutica dispensa dues mascaretesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les cues que s'han registrat a primera hora a les farmàcies per adquirir mascaretes han provocat que el ministre de Salut hagi fet una crida a la ciutadania per insistir que no cal que tothom vagi a comprar-les avui perquè amb les mesures de confinament la majoria de la gent no les necessita encara. Joan Martínez Benazet ha destacat que no cal que tothom surti avui i es provoqui un col·lapse com va passar als establiments d'alimentació quan es va esgotar el paper higiènic i ha recordat que "hi ha mascaretes per a tothom" i no hi ha pressa per portar-la perquè seran importants quan comenci l'obertura "que ens trobarem amb més gent". I ha precisat que pocs països tenen la possibilitat de proveir a tota la ciutadania de mascaretes i a Andorra "es pot fer perquè som més petits però no en 24 hores", ja que ha estat avui quan s'ha abastit les farmàcies amb un miler de proteccions facials perquè en puguin vendre dues per persona.

El titular de Salut ha explicat que el registre que han de portar les farmàcies per inscriure els compradors amb el número de la CASS no es per controlar a la població si no" per evitar que hi hagi persones que en comprin més de les que necessiten, que algú s'endugui 15 o 20 i intentar evitar la situació d'acaparar".

Preu de 90 cèntims

El preu de cada unitat és de 90 cèntims i, tret d’alguns casos específics, no estan cobertes per la seguretat social. Tot plegat, són les limitacions que va anunciar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’actualització sanitària del matí, on va avançar que el Govern té provisions per cobrir la demanda de tot el país. En concret, segons va aprofundir al vespre el ministre portaveu, Eric Jover, són 65.000 les unitats que té l’executiu i que anirà repartint de mil en mil per totes les farmàcies del Principat.

Tot i que l’objectiu del Govern és que tothom es proveeixi durant els pròxims dies de mascaretes per quan es comenci a aixecar el confinament, el ministre Martínez Benazet va demanar paciència per no saturar les farmàcies i atendre en primera instància les persones que formen part del col·lectiu de risc. Per a la resta, va detallar que el subministrament es farà de forma progressiva i que només es podran comprar dues per persona, per evitar que ningú se’n quedi sense. “Haurem d’anar tots amb mascareta, però és impossible subministrar-ne a tothom d’un dia a l’altre”, va explicar el titular de la cartera de Salut, que, en aquest sentit, va defensar el control sobre la seva venda a través d’un registre que hauran de seguir les farmàcies, en què hauran d’inscriure el número de la CASS de tothom qui en compri. Martínez Benazet va detallar que els nadons són els únics que no n’hauran de portar, ja que “hi ha altres maneres de protegir-los”.

Pel que fa al control sobre l’obligatorietat de portar-ne, va destacar que “no s’han pensat mesures punitives” i que se seguirà la mateixa línia que fins ara, “treballarem amb la conscienciació de la població”.

Dues defuncions més

D’altra banda, el ministre de Salut va informar ahir de dues noves defuncions a causa del coronavirus. Una de les persones que van traspassar estava al centre sociosanitari El Cedre i l’altra era un pacient de 94 anys que va ser traslladat a l’hospital en un estat greu i va morir allà. Amb aquestes dues noves defuncions el total de traspassos arriba a les 21 persones.

Quant al balanç general, el responsable de Salut va confirmar 526 casos positius acumulats, dels quals 474 estan en actiu. D’aquests, 91 són professionals de la salut i 17 formen part dels cossos especials. Des que es va detectar el primer cas, 31 persones han rebut l’alta després de donar dos cops negatiu a les proves de PCR. A l’hospital, actualment hi ha 59 persones ingressades, 55 positius confirmats i quatre que es mantenen en sospita.

Pel que fa a la unitat de cures intensives (UCI), el ministre es va mostrar molt positiu amb la feina feta, ja que “en les últimes 48 hores no ha arribat cap més pacient en estat greu”. Són 17 els que es mantenen en observació, dels quals 14 necessiten ventilació mecànica. Els tres que no estan intubats “estan en un bon estat de salut i només falta que comencin a respirar per si mateixos”. Benazet va concloure amb un missatge positiu, i és que “dels últims 97 tests que hem realitzat hem obtingut 60 negatius i només 37 positius”.

BENAZET RESPON A LES PREGUNTES DELS ESTUDIANTS DE CANILLO

El ministre de Salut també va participar ahir en una roda de premsa particular, on els nens de l’escola andorrana de Canillo feien el paper de periodistes. Els joves, més enllà de donar les gràcies al ministre per la feina que està fent l’executiu amb la crisi sanitària provocada pel coronavirus, van demanar tot de dubtes relacionats amb la situació actual. “Ministre, haurem de fer classe al juliol per recuperar tots aquests dies que no hem pogut anar a l’escola”, li va demanar una de les alumnes, mentre que Martínez Benazet li passava la pilota a la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla: “Això no ho sé, però li demanaré a la ministra.” D’altres, en canvi, es preocupaven per si “es podria sortir de vacances a l’estiu”, al que el titular de la cartera de Salut va respondre que “el nostre objectiu és aquest, però hem d’esperar”.

"SÓN UNS IRRESPONSABLES, SÓN MALA GENT"

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va denunciar un cop més un nou cas “d’irresponsabilitat ciutadana”. Ho va fer durant la roda de premsa, on va demanar ser conscients de la situació que està vivint el país després de rebre “fotos de gent fent BTT”. “Hem de ser curosos, aquesta gent és una irresponsable i està demostrant ser molt mala gent“, va destacar el ministre, que va titllar totes aquestes situacions “d’intolerables”. “Tots voldríem fer esport, però aquestes imatges fan molt de mal a la gent que està fent el confinament com s’ha de fer”, va afegir. Tot plegat, és la resposta conjunta que fa l’executiu davant aquest tipus d’imatges que es repeteixen tots els caps de setmana. Tant és així que fins i tot el servei de Circulació de la Massana va tancar ahir tots els accessos de Pal Arinsal per tal d’evitar que la gent hi anés a fer exercici. El ministre portaveu, Eric Jover, va destacar ahir que de moment s’ha descartat imposar l’estat d’alarma, que donaria peu a multar les persones que no complissin el confinament. Ho va fer perquè, tot i aquestes imatges a què feia referència Benazet, el servei de Circulació va confirmar un descens important del moviment intern.

Llargues cues a les farmàcies per adquirir mascaretes

Dues mascaretes per persona a 0,90 euros

tracking