Pandèmia mundial

Dues mascaretes per persona a 90 cèntims la unitat

Els compradors han de portar la targeta de la CASS perquè les farmàcies hauran de portar un registre de compradors

Dues mascaretes per personaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern lliurarà a partir de demà un miler de mascaretes de tipus quirúrgic a les farmàcies, unes 60.000 al conjunt del territori, perquè les posin a la venda per al públic en general, segons ha explicat el ministre Eric Jover aquest vespre. Les proteccions facials que s'hauran d'utilitzar de forma generalitzada tindran un preu de 90 cèntims i n'hi haurà dues per persona que quedaran inscrites en un registre que portaran les farmàcies amb el número de la CASS, per tant, s'ha de dur la targeta sanitària per adquirir-les. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat al matí que s'aplicarà un sistema de control "perquè no s'esgotin" i arribin a tota la població i ha demanat que es vagin a comprar les mascaretes de forma ordenada perquè ha insistit que el subministrament per a tot el país està garantit i que només es vendrà un parell per a cada ciutadà de moment perquè són suficients per a les persones sense cap patologia i que no han de tenir contacte amb malalts que només se les han de posar ara quan surten a fer la compra "perquè poden durar molts dies, ni caduquen ni contaminen".

Jover ha coincidit a donar un "missatge de calma" perquè pel confinament i el distanciament social que està seguint tota la població "no hi ha cap urgència" per usar les mascaretes i ha incidit que no cal anar a buscar-les "el primer dia ni molt menys" i que els adults que puguin esperar que deixin per als col·lectius que les necessitin abans. El ministre Portaveu ha recordat que es van distribuir 300 mascaretes inicialment a cada farmàcia de les 17.000 que es van repartir de franc a les persones amb salut fràgil que es van completar amb part de les més de 6.500 mascaretes casolanes que s'han confeccionat ja per grups de voluntaris que a les persones de col·lectius vulnerables. Aquestes proteccions han estat també les que s'han destinat a les empreses d'activitats de primera necessitat que estan obertes per a la protecció del personal i es poden continuar demanant al telèfon 180 o per correu al punt empresa de Govern.

El ministre de Salut ha destacat que "no es poden subministrar mascaretes de cop a tothom, ni en 24 hores ni en 48 i demano a la població que s'esperi", pel que ha recomanat que es vagi ordenadament a les farmàcies. I haassenyalat que els nens també hauran de portar-ne, "no els nadons perquè hi ha altres maneres de protegir-los", n'hi haurà de tipuspediàtriques disponibles i que no s'ha previst que tinguin cobertura de la CASS perquè s'ha fixat "un preu econòmic". I ha afirmat que no hi haurà mesures punitives per a qui no la porti perquè serà una recomanació com la de quedar-se a casa. Martínez Benazet ha recordat que les persones de serveis bàsics i les de col·lectius fràgils tenen les mascaretes gratuïtes que distribueix Govern centralitzades al COEX i també se'n portaran a les farmàcies fins que tinguin l'abastiment dels proveïdors. Per als membres de la Federació de la Gent Gran ha explicat que es poden adreçar a Govern i als comuns per tenir-ne i que la ciutadania en general també les pot demanar al correu de mascaretes casolanes habilitat i ha puntualitzat que està col·lapsat i que la resposat pot arribar en uns dies però que es distribueixen en l'ordre de peticions.

El ministre ha emfatitzat que l'ús de les proteccions facials "protegeix més dels contagis que de ser contagiat, és per per protegir més als demés" alhora que representa una barrera per protegir-se un mateix i ha apuntat que servirà perquè quan hi hagi activitat normal si hi ha un rebrot "ens contagiem menys" i que es pugui atendre els malalts sense saturació del sistema sanitari.

Protecció durant mesos

Dur mascaretes pel carrer serà una obligació que durarà mesos després del confinament. Així ho va indicar ahir durant la roda de premsa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va afirmar que “quan obrim i durant mesos tots haurem d’anar amb mascaretes en la nostra vida quotidiana i a la feina”. Tot i això, va indicar que “ens les podrem treure en espais oberts i naturals”. Així doncs, Benazet va recomanar que la població es vagi proveint de mascaretes: “Les persones sanes n’hauran de demanar a les oficines de farmàcia però si hi anem tots de cop, tindrà un efecte negatiu així que hem de trucar a les farmàcies, reservar-la i anar-la a buscar.” “Hi ha prou mascaretes al país però s’ha de fer una provisió ordenada”, subratllava.

En aquesta línia, va expressar que les mascaretes arriben progressivament a les farmàcies i que es distribuiran de manera gratuïta a les persones que treballen en activitats bàsiques de cara al públic i a les que formen part de col·lectius fràgils per motius sanitaris. Pel que fa a la població general, les farmàcies han fixat un preu límit per a la seva venda que no va especificar. En relació amb la vida útil que tenen, va apuntar que és “molt variable”. “Una mascareta pot durar bastants dies perquè la portes a estones i no la sues, és útil durant un període de temps llarg si no es deteriora i no s’embruta”, comentava. En aquesta línia també va especificar que la vida útil de les mascaretes casolanes és més llarga perquè es poden rentar”. A més va reiterar que “per les proves que hem fet i per com es fan donen un excel·lent nivell de protecció per a les persones que no són professionals de la salut, que estan en contacte amb malalts”.

Durant la roda de premsa, el ministre va lamentar una nova defunció per coronavirus d’un pacient que estava en una situació molt greu. La persona tenia entre 50 i 60 anys i va ser dels primers pacients diagnosticats i “tenia una forma molt agressiva del virus”. Unes hores més tard, va morir una altra persona que també estava ingressada a l’hospital. La víctima tenia 81 anys i no era usuària d’El Cedre. A hores d’ara, els casos acumulats són 501, dels quals 457 són actius mentre 26 s’han recuperat i hi ha hagut 19 defuncions. Pel que fa als professionals de la salut i els cossos especials, alguns han estat donats d’alta i hi ha 91 sanitaris infectats i 17 membres dels cossos especials. Respecte a El Cedre, hi ha 31 persones, 12 de les quals són de la Salita. Tanmateix va dir que hi ha 50 persones a l’hospital, 17 de les quals es troben a l’UCI i 14 requereixen ventilació. En aquest sentit, Benazet es va mostrar optimista per una “disminució de la pressió al sistema sanitari” que, segons va indicar, permetrà que, arribin o no els 15 ventiladors encarregats, no s’esgotaran els recursos sanitaris i seguirem tenint capacitat de resposta. A més, va assegurar que ens trobem “en l’aplanament progressiu de la corba” i va posar en relleu l’estratègia utilitzada i la seva ràpida adaptació d’acord amb els nous coneixements sobre la Covid-19.

Mascaretes obligatòries durant mesos

tracking