Les importacions s'enfonsen al març i cauen un 20% els ingressos

El tancament abrupte de la temporada d’esquí i la paralització del país per la crisi sanitària de la Covid-19 ja afecten l’economia

Les importacions s'enfonsen al març i cauen un 20% els ingressosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El tancament abrupte de la temporada d’esquí i de l’economia no considerada essencial a partir del 14 de març per la crisi sanitària del coronavirus afectarà i molt els ingressos de l’Estat. Les primeres dades que es comencen a conèixer així ho revelen. I una d’aquestes dades és la relativa als ingressos de la duana per les taxes a la importació que han caigut de forma significativa durant el mes passat.

La duana va recaptar al març 12,8 milions d’euros en concepte de taxes per totes les mercaderies que van entrar al Principat. Aquesta xifra representa un 20,6% menys dels diners que es van ingressar el mateix mes de l’any passat per aquest concepte, que van ser 16,1 milions d’euros. La caiguda és imputable al tancament gairebé total de l’economia, ja que en els dos primers mesos de l’any la recaptació per les taxes a les importacions, tot i que una mica inferior, era similar a l’acumulada el gener i febrer del 2019. Aquell any s’havien ingressat 32,6 milions els primers dos mesos, mentre que en el mateix període de l’actual exercici la recaptació havia estat de 31,9.

Hostaleria i combustibles

La reducció de la recaptació en el primer trimestre del 2020 respecte als tres primers mesos de l’any passat és en xifres absolutes de quatre milions d’euros. I l’unic sector que s’ha mantingut, tot i que amb una petita caiguda, és el del tabac. En aquest cas, al març es van ingressar 7,2 milions d’euros per la taxa a la importació de tabac, un 2,4% menys que en el mateix mes del 2019. L’acumulat anual és de 21,8 milions d’euros, un 4,2% menys que en el primer trimestre del 2019 (22,7 milions).

Són els sectors relacionats directament amb el turisme, l’hostaleria i els combustibles els que més estan patint el tancament de l’economia, l’ordre de confinament a casa i el tancament de les fronteres als viatges no esencials. Així, la taxa que es cobra per la importació de begudes va caure al març un 32,8% respecte al mateix mes del 2019. En termes absoluts és una quantitat relativament petita si es compara amb la taxa al tabac, però la duana ha passat d’ingressar 2,1 milions d’euros per aquest concepte el març del 2019 a 1,2 el 2020.

També s’ha notat, i molt, la caiguda en la taxa a la importació de combustibles minerals, un sector directament afectat per la caiguda en picat de la mobilitat interna com la d’entrada al país per les dues fronteres. La duana va recaptar al març 2,6 milions d’euros, un 39,5% menys que al mateix mes del 2019 quan els ingressos per la taxa als combustibles minerals van ser de 4,3 milions. En aquest cas, la recaptació del gener i el febrer havia estat un 6,1% millor que la del 2019.

Quant a la resta de mercaderies que entren al país, la davallada al març ha estat del 32%. Al 2019 es van ingressar 3,6 milions d’euros, pels 2,4 del mes passat.

tracking