Espanya prorrogarà l'estat d'alarma fins al 26 d'abril aixecant les restriccions laborals

La idea és que després de Setmana Santa torni a funcionar la gran indústria i la construcció

Espanya prorrogarà l'estat d'alarma fins al 26 d'abril aixecant les restriccions laborals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir que la nova pròrroga de l’estat d’alarma fins al 26 d’abril no serà tan estricta com l’actual i aixecarà les restriccions laborals. Així doncs, els sectors no essencials que es van paralitzar a través del reial decret fins al 9 d’abril –aprofitant les vacances de Setmana Santa– podran tornar a treballar com estava previst i tampoc es prorrogarà la figura del permís retribuït recuperable. Això sí, l’obertura de comerços, hostaleria i altres establiments d’oci sí que estarà vetada almenys fins al proper 26 d’abril. En paral·lel, el president espanyol va apel·lar a la reedició d’uns Pactes de la Moncloa entre partits per a la recuperació econòmica i social a Espanya.

La idea de l’executiu espanyol és que després de Setmana Santa –el dimarts 14 d’abril– es torni al confinament anterior, amb una economia sota mínims però amb alguns sectors com la gran indústria, la majoria dels autònoms i la construcció funcionant “amb estrictes mesures d’higiene i seguretat”. Sánchez va afirmar que un cop doblegada la corba es tornarà esglaonadament a la normalitat. “Hi haurà més dies d’estat d’alarma a partir del 26 d’abril? Sí, però no seran iguals”, es va qüestionar el mateix president espanyol, que va detallar que ja es permetran més desplaçaments, l’obertura de certs locals i la sortida de diversos col·lectius. “Tot s’anirà modulant en funció de l’evolució de la pandèmia, del risc o aparició de nous contagis i dels criteris de la comunitat científica”, va deixar clar Sánchez.

D’altra banda, Europa ja ha superat amb escreix el mig milió de contagis de Covid-19 i s’apropa a les 41.000 morts, segons les últimes dades publicades ahir pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties. Concretament, es registren 517.443 positius i 40.903 defuncions. Itàlia amb 119.827 casos i Espanya amb 117.710 (una xifra que no té en compte les últimes actualitzacions de les autoritats espanyoles, que van xifrar els contagiats en més 124.736) són els dos estats europeus més afectats per la pandèmia. Alemanya és el tercer estat europeu amb més casos, amb 79.696. La segueixen França (64.338), el Regne Unit (38.168) i Bèlgica (16.770). Itàlia (14.681), Espanya (10.935) i França (6.507) són els estats amb més defuncions de la Unió Europea.

Els EUA, el país amb més casos de coronavirus del món, va superar ahir la barrera dels 300.000 contagiats, dels quals 8.162 han mort.

tracking