PANDÈMIA MUNDIAL

Govern vol 20 milions dels comuns

L’executiu proposa rebaixar en 10 milions les transferències a les corporacions locals tant aquest any com el que ve per fer front a la crisi

Govern vol 20 milions dels comunsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern treballa amb tots els actors econòmics i socials per fer front a la crisi tant sanitària com econòmica provocada per la Covid-19. Entre ells, hi ha les administracions comunals, que fa dies que posen el seu granet de sorra per afrontar la pandèmia amb diferents mesures que contribueixen sobretot a minvar la càrrega econòmica dels ciutadans. En una reunió mantinguda aquesta setmana entre membres del Govern i els set cònsols majors, l’executiu va demanar a les corporacions un pas més a nivell econòmic. La petició del Govern consisteix a rebaixar la quantitat de diners que l’administració general transfereix als comuns cada any. En concret, l’executiu els ha demanat que tant aquest any 2020 com l’any vinent la quantitat totat disminueixi al voltant d’uns deu milions d’euros.

En total, la xifra aportada anualment per l’administració general és d’uns 60 milions d’euros que es reparteixen entre els set comuns. Així, doncs, la voluntat del Govern és deixar aquesta xifra al voltant dels 50 milions tant en el pressupost d’aquest any, que lògicament s’haurà de modificar, com en el de l’any vinent i tenir 10 milions de més cada any per fer front a les conseqüències del coronavirus i mitigar l’impacte que inevitablement tindrà la Covid-19 en les arques de l’Estat.

Posicionaments divergents

La proposta que ha posat sobre la taula el Govern ha de ser ara estudiada per cada comú. Un cop analitzada la situació econòmica de cada corporació i l’afectació que també tindrà en els pressupostos comunals el coronavirus, els cònsols informaran Govern sobre quina quantitat poden aportar a l’Estat sense que això els impedeixi el seu correcte funcionament. És a dir, que cada comú injectarà, o millor dit deixarà de cobrar, una quantitat diferent. Cal tenir en compte que el capital que se’ls transfereix també és diferent segons la parròquia.

Diferents fonts consultades per aquest rotatiu van recordar que la realitat de cada parròquia és molt diferent i que, per tant, cada comú haurà de valorar individualment l’afectació de la crisi i en quina mesura pot ajudar el conjunt del país. La postura més ferma davant la proposta de l’executiu la va tenir la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili. La socialdemòcrata veu amb bons ulls ajudar el Govern en un moment de crisi com l’actual i assegura que és important ser solidaris. Amb tot, va ser més exigent amb el Govern a l’hora de concretar a on aniran dirigits aquests diners. Segons ha pogut saber el Diari, des de la corporació escaldenca no es neguen que els comuns donin part de les transferències que reben cada any però sí que reclama que el Govern tingui un pla, un projecte, que determini per què servirà aquest capital. Entenen que és difícil mesurar la gravetat que tindrà la crisi perquè encara no s’ha acabat i com més temps passa més tocada està l’economia, però reclamen que l’executiu tingui unes previsions i detallin on s’han d’invertir els diners.

En el cas del comú de Sant Julià de Lòria, liderat per Josep Majoral, de terceravia, el posicionament és més cautelós i s’afirma que ajudaran amb tot el que puguin malgrat que primer han de fer una anàlisi acurada de les afectacions pressupostàries que els suposarà la Covid-19 per poder donar una xifra exacta de contribució a l’executiu.

La resta de cònsols, tots demòcrates o propers a DA, van mostrar un posicionament molt més favorable al Govern i van insistir que no és moment per posicionaments polítics, indistintament del color de cada comú, sinó de treballar conjuntament pel bé del país.

MODIFICAR ELS PRESSUPOSTOS

La crisi de la Covid-19 obligarà, sens dubte, a refer tots els pressupostos públics, tant els del Govern com els dels set comuns. L’executiu ja ha fet un primer càlcul que situa en 45 milions d’euros els ingressos que deixarà de percebre l’Estat com a conseqüència de la crisi sanitària. Una de les partides que tindran un impacte més gran per intentar mitigar la caiguda d’ingressos és la destinada a inversions, que es reduirà a la meitat. Una decisió que també tenen clar que hauran de prendre els comuns, que ja treballen per refer els pressupostos per aquest any 2020.

tracking