pandèmia mundial

Aturada l'execució de préstecs i hipoteques

Andorran Banking concedeix una línia de finançament de 50 milions d'euros al Govern

Aturada l'execució de préstecs i hipotequesSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre portaveu, Eric Jover, va anunciar ahir en roda de premsa que, després d’haver arribat a un acord amb Andorran Banking, les entitats bancàries del país no executaran els préstecs i les hipoteques, com a mínim fins al 30 de juny, ni a empreses ni a particulars “que degut a la crisi econòmica es trobin amb dificultats per pagar-les”.

Així mateix, Jover va exposar que el Govern rebrà una nova línia de finançament per part d’Andorran Banking “per avançar-se a les tensions de tresoreria”. Concretament, es tracta d’una pòlissa de crèdit de 50 milions d’euros que s’afegeix als 130 milions d’euros que les entitats bancàries ja havien atorgat a l’executiu per garantir la continuïtat de l’activitat d’empreses i autònoms. “Tenim una despesa sanitària completament imprevista i tindrem molts menys ingressos. Estem intentant donar facilitats de tresoreria però alhora estem assumint dificultats a nivell del Govern”, va exposar el ministre. Amb relació al programa de crèdits tous, Jover va afirmar que de les 81 sol·licituds resoltes, n’hi va haver 64 que es van estimar “de manera total o parcial”, mentre que 17 es van denegar. Respecte a aquestes últimes, Jover va assegurar que “ hi ha hagut errors pensant que s’hi podien acollir” i va demanar “no abusar dels ajuts que posem a disposició des del Govern”.

Pel que fa al Registre de Treball, el ministre va afirmar que hi ha un total de 415 inscrits, dels quals 110 tenien un contracte indefinit, mentre que 305 tenien contractes de temporada o limitats en el temps. A més, Jover va assenyalar que des del Govern s’ha pogut contactar amb 231 persones, de les quals 28 haurien estat acomiadades sense seguir els canals corresponents.

D’altra banda, Jover va manifestar ahir que des de l’executiu es crearà un reglament específic per la CASS vinculat a la llei òmnibus. D’aquesta manera, el ministre va declarar que a la pàgina web de la parapública hi haurà un formulari on els treballadors per compte propi podran acollir-se als ajuts basant-se en una declaració jurada.

“L’autònom haurà de fer una declaració responsable en què exposi les circumstàncies en les quals es troba”, va exposar. És per aquest motiu que, sota revisió, els treballadors per compte propi que hagin tingut una baixada d’ingressos significativa motivada per la Covid-19 podran acollir-se a una quota de la CASS més baixa, corresponent al salari mínim. En canvi, els autònoms que hagin aturat la seva activitat podran suspendre la seva cotització, tot i que, per contra, no podran acumular punts per a la jubilació durant aquest període.

PS: UNA CONDIC´IÓ 'INNEGOCIABLE'

Per la seva banda, el PS va reforçar la decisió d’ajornar els pagaments dels crèdits i préstecs hipotecaris amb efecte retroactiu des de l'inici de la crisi per ajudar les famílies i les empreses a resistir durant aquests mesos de confinament. Segons va poder saber el Diari, aquesta era una condició “innegociable” que podia fer trontollar el consens polític si no s’acceptava. En aquest sentit, el primer secretari socialdemòcrata, Gerard Alís, va reivindicar “la corresponsabilitat dels bancs” com una mesura que també s’està adoptant als països veïns “per dotar de més liquiditat els afectats”.

tracking