L'Argentina abandona els temporers

El govern d’Alberto Ángel Fernández ha denegat l’autorització de vol des de París fins a Buenos Aires

L'Argentina abandona els temporersFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els temporers que van venir a Andorra per treballar en la temporada d’hivern estan patint els efectes del coronavirus de manera molt dramàtica. Lluny de casa, sense feina, sense allotjament i amb la incertesa de saber quan podran tornar als seus països, especialment a l’Argentina. La darrera notícia, dolenta, va arribar ahir. Les autoritats argentines han denegat el permís al vol que diumenge havia de sortir de París rumb a Buenos Aires, va informar ahir Ski Andorra, que tenia tota la logística preparada, amb els autocars fins a Tolosa i un vol amb escala a la capital francesa. Tota una galleda d’aigua freda.

La majoria desitja tornar al seu país i sobreviure amb els petits estalvis que han pogut fer aquest hivern. Fonts d’Ski Andorra van explicar ahir que s’havia negociat amb la companyia francesa i amb Iberia perquè han de viatjar per repatriar francesos i espanyols.

Les mateixes fonts van indicar que una gran majoria està ansiosa per tornar al seu país. Alguns esperaran vols d’Iberia previstos per al 18 i 19 d’abril que encara no estan cancel·lats. Altres temporers es troben que ja porten comprats dos o tres passatges i eren més reticents amb el vol d’Ski Andorra, que aportava 240.000 euros, de manera que els treballadors de les pistes havien de pagar només 300 euros i la resta, 600.

Segons va poder saber el Diari, Aerolíneas Argentinas té previstos dos vols de repatriació, amb sortida des de Madrid. Sortirien l’11 d’abril i el 15 i en principi, i si no hi ha canvis des de la Casa Rosada, ara mateix són els únics que tenen autorització per sortir des d’Espanya.

Malgrat aquestes dificultats, els temporers argentins que es troben a Andorra van refermar al Diari la seva voluntat de poder tornar a casa seva tan aviat com sigui possible. Tots els casos amb què es va poder contactar refermaven la seva voluntat de poder viatjar al seu país d’origen, però mostraven l’agraïment per com se’ls estava ajudant tant des del Govern, com dels comuns i d’Ski Andorra.

En aquest sentit s’expressava el Pablo, monitor d’esquí: “Només tinc paraules d’agraïment pel que han estat fent el Govern i l’empresa amb la qual he treballat.” Ell és una de les persones que s’havien apuntat al vol de diumenge.

Tanmateix, aquest vol no havia donat cabuda a cap de les dones embarassades que també estan esperant ser repatriades. Un dels casos és el de la Magda. Embarassada de cinc mesos, ella i el seu marit estan esperant poder obtenir un passatge.

Pisos barats

Els temporers estan allotjats en pisos que han proporcionat els comuns, les estacions i alguns particulars. Per exemple Saetde té 42 apartaments a 200 euros mensuals, i a la Massana dos propietaris del complex Ribasol Park han posat a disposició de la parròquia alguns apartaments.

ESPAI AERI ARGENTÍ TANCAT I ALGUNS CONFIEN A TREBALLAR A LA COSTA

Juan i la seva parella, que treballaven en una botiga de lloguer d’esquí, diu que “jo no he tingut l’oportunitat d’apuntar-me per anar a aquest vol. Tot i que en tenim uns altres de comprats, no ho hauria dubtat ni un moment i pagant la diferència. Volem tornar a casa! Estem molt agraïts a tothom, però volem viatjar com abans millor”. Ara per ara no saben quan podran volar cap al seu país. Hi ha un tercer grup de temporers, que van comprar o canviar els seus passatges pels d’Aerolíneas Argentinas, tal com els va recomanar el govern d’Alberto Fernández abans de decretar el tancament de l’espai aeri. És el cas de l’Estefania, que es troba a la Massana. Ella, que té allotjament fins a final d’aquest mes, Aerolíneas Argentinas li ha canviat el vol que tenia el 16 d’abril, per un el 25 de maig. Però la seva sorpresa és que la companyia li diu que “és una reprogramació automàtica, per tant no et podem garantir que aquest vol acabi sortint”. Només un petit grup de nacionals argentins no vol marxar perquè encara confia a trobar feina aquest estiu a la costa espanyola. Tampoc els ho posa fàcil el president argentí, que no vol rebre ningú de fora. Fins i tot el cap de Govern ha intercedit.

tracking