Els sanitaris cubans podrien treballar en una setmana

Martínez Benazet anuncia que els professionals que han arribat i alguns del país s'incorporaran a feines en contacte amb positius

Els 39 sanitaris cubans inicien la formacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El positiu d'un metge cubà especialista en medicina intensiva del grup que va arribar diumenge representa "una dificultat perquè la incorporació serà més lenta dels que desitjaríem però ens podran ajudar" en paraules de Joan Martínez Benazet en la compareixença d'avui. El ministre de Salut ha explicat que els professionals cubans i d'altres del país que estan en confinament per ser contactes "en uns 7 dies des del darrer contacte o una mica abans mirarem si podem activar suficients persones per donar suport a l'UCI i d'altres serveis assistencials". Ha assenyalat que la incorporació dels sanitaris de Cuba serà progressiva i trigaran més els que s'han determinat com un nucli més proper al malalt i els altres més distants són els que s'utilitzaran abans.

L'operativa que se seguirà quedarà fixada en un protocol que s'està acabant d'elaborar que fixa que s'ha de fer una determinació d'antígen i que aquests professionals "han d'anar a zones més crítiques" en contacte amb afectats per la Covid-19 i les prioritats són cures intensives, El Cedre i medicina interna, que és on s'atenen els afectats, ha exposat el ministre. I ha puntualitzat que no és perquè hi hagi col·lapse i problema de personal en aquestes àrees però que així podríem descansar perquè "hi ha professionals que estan fent més hores" i ha xifrat en "10-12" incorporacions el nombre que aniria bé "i els podrem tenir els propers dies".

El titular de Salut ha ressaltat que el contagi del metge cubà s'ha produït a l'illa caribenya en un contacte de fa menys d'una setmana perquè la incubació mitjana està entre cinc i set dies i ha destacat que en el viatge es van seguir totes les normes de seguretat perquè van portar protecció des de que van sortir de Cuba, van venir en dos autobusos perquè hi hagués més distànciament i s'han seguit tots els protocols de persones que han d'anar juntes. Martínez Benazet ha reflexionat que aquest positiu dona la dimensió de la pandèmia mundial perquè tots els països estan afectats, fins i tot els punts més aïllats com l'illa de Pasqua estan registrant casos de coronavirus. I ha insistit que el confinament de la delegació cubana "és una petita dificultat i és absolutament normal que passi a tot el món" i ha incidit que "ens ha sabut molt greu" i que era una mesura que es prenia de forma anticipada abans d'arribar al col·lapse dels recursos sanitaris, que no s'ha produït de moment.

El ministre ha afirmat que no es contempla la possibilitat de portar personal sanitari d'altres llocs "perquè ens podríem trobar en la mateixa situació" que amb els de Cuba.

tracking