pandèmia mundial

Els 39 sanitaris cubans estaran 14 dies confinats

Els metges i infermers caribenys hauran d’estar aturats durant 14 dies com marca el protocol

Els sanitaris cubans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut, de forma conjunta amb el SAAS, va procedir ahir a la nit al trasllat al centre sociosanitari El Cedre del metge caribeny que va donar positiu a les proves diagnòstiques (PCR) i al confinament a l’hotel de la resta de sanitaris cubans com a mesura de prevenció. Estaran confinats almenys 14 dies, tal com assenyalen els protocols establerts. Al matí, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, preguntat al respecte en roda de premsa, va contestar que en funció de l’estudi epidemiològic, els sanitaris cubans podrien incorporar-se “de forma progressiva” a l’àmbit laboral.

De seguida que va saltar l’alarma, els tècnics del ministeri van aïllar l’infectat a l’hotel i van realitzar un “acurat” estudi epidemiològic per mirar la traçabilitat del virus i les possibilitats de contagi respecte a la resta de membres de l’expedició. A més, se li va realitzar una segona prova per tal de confirmar que no es tractava d’un “fals positiu”. Amb tota probabilitat, el metge s’hauria infectat a Cuba abans de sortir de l’illa.

En la compareixença del matí, Martínez Benazet va aclarir que el metge “encara no ha desenvolupat símptomes”, motiu pel qual va considerar que la possibilitat de contagi “és baixa”. Així mateix, el titular de Salut va informar que al malalt ja se l’ha proveït del tractament amb hidroxicloroquina i azitromicina per tal que “es recuperi al més aviat possible”.

En aquest sentit, després d’arribar dilluns passat de matinada al país, els 39 sanitaris cubans es van sotmetre a proves diagnòstiques per descartar cap infecció vírica. Mentre esperaven els resultats, durant la jornada de dimarts van acudir a les instal·lacions de l’hospital, on van ser rebuts per la direcció general del SAAS, per iniciar la formació sobre el sistema sanitari andorrà. No obstant això, Martínez Benazet va descartar que com a mesura preventiva s’hagi d’aïllar personal de l’hospital. “No es pot interpretar que hagin estat en contacte amb les persones del SAAS amb qui hagin interaccionat”, va sentenciar el ministre.

Els terminis inicials preveien que els integrants de la brigada de Henry Reeves poguessin començar a treballar a final de setmana, però a causa d’aquest positiu és possible que “alguns hauran d’estar confinats durant 14 dies”, tal com va sostenir Martínez Benazet. En qualsevol cas, el titular de Salut va obrir la porta a realitzar “determinacions de PCR seqüencials” perquè puguin començar a treballar els primers professionals a l’UCI, àrea on va reconèixer que hi ha “certa pressa”.

Per tot l’exposat, sobta que dels 212 casos positius que té registrats un país amb una població superior als onze milions d’habitants hi hagi un infectat entre la brigada desplaçada a Andorra. De fet, Martínez Benazet va afirmar que l’índex de propagació de la malaltia a l’illa caribenya era tan baix que no es va precisar fer cap PCR als sanitaris abans d’efectuar el viatge cap al Principat. A més, el ministre va insistir que durant el desplaçament en avió a Madrid i el posterior trajecte en bus a Andorra tots els integrants de l’expedició duien mascaretes i van respectar les recomanacions de seguretat.

Martínez Benazet ho va dir abans de saber-se l’ordre del govern cubà que decreta la suspensió de tots els vols comercials i privats a l’illa a partir d’avui i que demana també la retirada de les embarcacions estrangeres d’esbarjo de les seves aigües territorials per frenar l’expansió del coronavirus al país caribeny.

Els 39 sanitaris cubans estaran 14 dies confinats

tracking