El Govern vol iniciar els tests d'anticossos a tota la població en dues setmanes

La prova, que es farà a tota la població, vol servir per començar a reactivar els sectors

El Govern vol iniciar els tests d'anticossos a tota la població en dues setmanesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern preveu iniciar tests d’anticossos per detectar quin és el nivell de contagi entre els ciutadans d’aquí a dues setmanes. La prova, que implicarà tota la població, permetrà decidir quines restriccions es poden retirar de manera progressiva. Així és com ho va explicar en roda de premsa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en una jornada que va registrar la mort de dues persones més, elevant les víctimes a catorze, i també amb uns ascens del nombre de contagis, arribant als 390 casos positius, dels quals 365 són confirmats actius. A més a més, el ministre va informar de la incorporació del país a un nou assaig clínic dirigit per l’epidemiòleg català Oriol Mitjà en què participaran un total de cinc països.

El responsable de Salut va explicar que per poder començar a reiniciar l’activitat en alguns sectors, “extremant la prudència i atenent a criteris científics”, és necessari dur a terme un estudi epidemiològic que permetrà tenir un registre de la població. L’objectiu és saber qui ha passat la malaltia i qui no, com també saber quin grau d’immunització hi ha davant del virus. Amb això, Martínez Benazet va informar que la decisió havia estat presa en sessió de Govern ahir mateix, i que podria iniciar-se en les properes dues setmanes, que és quan es preveu que la corba comenci a aplanar-se.

Confiança amb l’estudi

Fonts del SAAS van explicar al Diari que hi ha molta confiança en aquest nou estudi que serà pioner a Europa i que ha agafat com a referència algun dels models asiàtics. Quant a l’anàlisi, que estarà dirigida per Mitjà i altres professionals sanitaris, des del Servei d’Atenció Sanitària van assegurar que quan la corba comenci a aplanar-se els permetrà veure evidències i prendre decisions. De totes maneres, van apuntar que és molt complex d’organitzar i que a hores d’ara encara s’està decidint quin tipus de test es vol fer i de quina manera, tot i que el ministre va apuntar que les proves es faran en diversos punts de control. A més, Martínez Benazet va informar que s’ha fet l’encàrrec de 150.000 tests a Corea que arribaran des d’Espanya i que “són absolutament fiables”. També va afegir que es comptarà amb voluntaris que rebran una formació per poder dur a terme els tests, i que no es descarta la possible participació de laboratoris privats.

Així, des del SAAS van explicar que aquesta anàlisi els permetrà poder avançar per saber com s’actuaria davant d’un possible rebrot de coronavirus de manera immediata o cap a la tardor.

Per altra banda, el ministre va anunciar l’entrada d’Andorra a un assaig clínic també liderat per l’epidemiòleg català, juntament amb altres cinc països. En aquest sentit, tot i que Martínez Benazet no va voler donar detalls de quins estats en formaran part, va assegurar que l’estudi té com a objectiu “permetre protegir les persones de manera anticipada”. La prova consistirà a fer el tractament d’hidroxicloriquina, que s’utilitza per als contagiats, a persones que hagin estat en contacte amb malalts per la Covid-19 i així poder “saber si el fàrmac protegeix del virus o no”. Amb això, el ministre va assegurar que es podria protegir aquells col·lectius que es considerin vulnerables.

Pel que fa a les dades, el nombre de casos actuals va en augment lleugerament i s’ha passat dels 376 als 390 confirmats, dels quals 365 són actius. Quant a les dades hospitalàries, el ministre va anunciar que en aquests moments hi ha 49 persones hospitalitzades, de les quals 37 estan a planta i les 12 restants a l’UCI, totes elles sota ventilació mecànica. Amb això, Martínez Benazet va recordar a la societat que “és un error relaxar-se” i que és necessari “continuar amb els protocols de confinament establerts”, per poder evitar que hi hagi un col·lapse en el sistema sanitari.

L'ÀREA DE REHABILITACIÓ DE L'HOSPITAL POT SERVIR COM A UCI

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar ahir al migdia en la roda de premsa que hi ha diversos espais de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell que es poden habilitar, si calgués, per garantir l’atenció assistencial amb ventilació mecànica per als malalts amb coronavirus. En aquest sentit, el responsable de Salut va dir que el centre hospitalari disposa d’espais a l’àrea de rehabilitació que podrien servir per posar una unitat de ventilació mecànica. També el ministre va indicar que a la sala d’actes es podria acollir persones ingressades en cas que el centre tingués un risc de saturació, tot i que va assegurar que no era el cas a hores d’ara. Al marge de l’hospital, en la compareixença, Martínez Benazet es va adreçar especialment a les persones grans, recordant-los que tant el Govern com els comuns treballen de manera coordinada per poder donar-los suport, assistint les seves necessitats alimentàries o de salut amb la finalitat d’arribar a tothom de manera constant.

tracking